Пътеводител за начинаещи градинари: От запустелия двор до градината

Публикувано на 20/08/2017 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 4 147 пъти

Мечтата ви да си имате собствена градина наскоро се е осъществила. Взели сте си парцел, но той е обрасъл с треви и храсти. Тъй като сте абсолютно начинаещ градинар, нямате идея откъде и каква работа да захванете. Нито пък какви градинарски инструменти да си набавите на първо време и откъде, и за какво да внимавате при избора им. А ви е важно да получите знания как да приведете запуснатия двор до състояние, при което вече ще можете да засадите първите си цветя, подправки и зеленчуци.

Пред подобни и други въпроси е изправена и vbs от форума Направи сам, когато се сдобива с дворно място в едно селце. Желанието ѝ обаче да се учи е голямо и за щастие успява да получи много ценни съвети от потребителите в темата, която е пуснала. Вие също можете да се възползвате от тях, като специално подбрана извадка ще видите в настоящата статия. А в случай че предпочитате да се доверите на опитни градинари за своя зелен оазис, получавате бърз и лесен достъп до тях чрез нашия сайт.


Как да докараме запустелия двор до “градинско състояние”?

Еуфорията от новопридобито дворно място може много бързо да премине при вида на бурените и храсталаците, които са го превзели. Въпросът с кое по-напред да се захванем придобива почти панически привкус. Добре, че има потребители като Делян в “Направи сам”, които да подредят в някаква степен заформящата се каша в главата ни:

  • “Не се хвърляй на юруш да разчистваш целия двор… избери си 10-ина квадрата от градината, където да сееш нещо. Отесай грубо тревата с мотиката, обърни с правата лопата, където излезе корен - вади. Изчакай 2-3 дни да изпръхне почвата и след това накопай с мотиката, пак изхвърляш всяко коренче, което се покаже.
  • На другия ден пак го мини с мотиката, пак изхвърляш всяко коренче, и така довеждаш почвата, както казват "до градинско състояние". И тогава сееш каквото си избереш.
  • Есента минаваш още 10-20 квадрата, другата ранна пролет още 10-20 и т.н. Бавно, но славно и няма да се изгърбиш от работа… Аз по този начин си направих моята градина, а сега и лозе садя на такова място. И то само в една неделя, и то заедно с другите ремонти, които върша.”


Вижте още: От специалистите: Как да си осигурим вкусна и богата реколта от домати


Кои инструменти за градина да се вземат на първо време

Ако решите да разглеждате специализирани каталози или магазини за градината, със сигурност ще откриете внушително разнообразие от артикули. Цялото това изобилие от разновидности, цени и марки обаче може сериозно да ви обърка. Ето какво съветват потребителите във форума относно първоначалните градински инструменти, които е добре да се вземат:  

  • nikolson: “Лопати - права и крива (втората, ако може поне две), вила, търмък (гребло), ама не за листа, кирка, мотики - различни големини, брадва, трион, ножица за клони, лозарска ножица.”
  • fbr: “Мотика, кирка, вила, гребло, ножица лозарска и трионче. С тези инструменти се изчистват високите храсти и клони, подрязват се дръвчетата, които трябва да останат и после косачката да играе през седмица две. Това, ако няма да е за сеитба. Ако ще се сее, трябва оран.”


Какво е важно при избора на градинарски инструменти?

След като сме разбрали какви градинарски инструменти да си вземем на първо време, следва въпросът за какво да внимаваме с тях. Важно е винаги да правим информиран избор и тук отново ни помагат нашите приятели от форум “Направи сам”:

  • plamen6703: “За инструментите е важно при избора да са ти удобни да работиш с тях. Кирката според физиката ти, по-добре да е малко по-лека, че на две на три с кирката не става, иска си блъскане и да се лее пот”
  • Iliya_i добавя: “Специално за кирката - тежка, но това си зависи и от твоята физика. Брадвата по възможност да е цял клин(<|), а не тънко острие с уширение към захвата на дръжката (-<|), т. е гледана срещу дръжката да е триъгълник, с три прави страни, а не части от вдлъбнати дъги. Правата лопата - по-дебеличка и по възможност занитена, там дето влиза дръжката. Дръжката на лопатата трябва да ти е до височина на рамото.”

plamen6703 има какво да каже и за лозарските ножици, и за брадвите:

  • “Лозарски ножици си вземи пак според ръката да са ти удобни. Не залитай по скъпи ножици, защото рано или късно като се изхабят ще ти се наложи да ги изоставиш и да купиш други... Заложи на българска брадва, по пазарите все още има стари брадви, може да са без сап (дръжка - бел. авт.), който вие ще си купите и сложите, но да бъде здрава брадва... брадвата е хубаво да има "гърди", не трябва да е тънка отпред... Просто се оглеждайте повече, даже на някои стари брадви още се вижда сърп и чук като печат на тях.”


Откъде да се купят градинарски инструменти?

Местата, откъдето могат да се купят градинарски инструменти варират от големи и популярни търговски обекти до частни търговци по пазарите и селата. Повечето мнения във форума клонят към това да се избягват големите магазини, където цените са излишно завишени. “Огледайте се по битаците и "кореком" /вторични суровини/ има добри попадения” - съветва plamen6703, а infomar го допълва:

“За инструменти не се хвърляй на скъпите (не винаги са най-добри, аз лично не съм доволен… - тънка ламарина, кривят се, саповете се чупят...) - гледай в селският магазин - трябва да продават всякакви подобни лопати и кирки. Ако няма готови си купи сапове и си ги набий сам. В големите градове има складове на едро в които продават различни инструменти и ще ти дадат съвет на място кои са добри, при наличие на няколко. По строителните борси се продават инструменти и не то лоши, здрави и с единствен недостатък, че са малко тежки... но вечни.”

 


Чистенето на двора - на ръка или с машина?

Когато един двор дълго време не е бил обработван, в него обикновено се развива флора, чиито гъстота и височина да конкурират тези в джунглата. За съвсем начинаещ градинар може да се окаже наистина трудоемко да се справи с почистването му. Логично възниква въпросът струва ли си всичко да се свърши на ръка или е по-добре да се наемат хора с резачки и машини. Ето какво е мнението на Новоселсkи от “Направи сам”:

  • “Трактор - възможно най-големия, който може и се навие да влезе. След това започнете с ръчна обработка и садене само някакво малко ъгълче. Другото оставете да избуи в зеленина, каквото е оцеляло. Третирайте с хербицид. Есента - още веднъж.”
  • Crez обаче го репликира за хербицида, като твърди, че той нищо не оправя и “на храстите и многогодишните треви въобще не действа, листната маса изчезва и на следващата година пак се появяват”, и дава още един глас в полза на трактора.
  • Със своя съвет се включва и infomar: “Ако дворът няма много големи "препятствия" може да помислиш да изрежеш всичко над земята с някоя резачка и да платиш 30 лв. на местната кооперация да ти го изорат с големият плуг и риголват. Рови над 30 см и ако имат мощен трактор ще изкара всички корени, стига да не са големи дървета.”
  • На което алтернатива дава Делян: “Или варианта с ел.резачка и запрятате ръкави. Все пак трябва да се престрашите да започнете от някъде...”

Вижте още: Превърнете неизползваното дворно пространство в красиво място за отдих


Откъде да си намерим човек да изчисти двора ни?

Да приемем, че сте избрали варианта да наемете човек, който да направи първоначалното голямо почистване на двора от бурени, храсти и издънки. Оттам нататък за вас остава задачата редовно да си поддържате двора в оптимално състояние. Въпросът е откъде да намерите такъв работник. Потребителят plamen6703 от Направи сам подсказва да се отиде при кмета на селото и да се попита колко и на кого да се плати. Така се процедира и “ако ти трябва ремарке да ти изкара боклук и човек да ти го натовари”. Друг предложен вариант е да се отиде при местния арендатор на земя. Разбира се, винаги можете да откриете препоръчан майстор за вашата градина сред регистрираните специалисти в MaistorPlus. Направете безплатна заявка още сега и до 24 часа ще получите оферти, които да сравните, и да изберете тази, която максимално ви удовлетворява.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
11 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
СОЛТИ 06
Ремонт на баня, София
77 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта