Какво е важно при избора на градинарски инструменти?

Последна редакция на 24/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 988 пъти

След като сме разбрали какви градинарски инструменти да си вземем на първо време, следва въпросът за какво да внимаваме с тях. Важно е винаги да правим информиран избор и тук отново ни помагат нашите приятели от форум “Направи сам”:

  • plamen6703: “За инструментите е важно при избора да са ти удобни да работиш с тях. Кирката според физиката ти, по-добре да е малко по-лека, че на две на три с кирката не става, иска си блъскане и да се лее пот”
  • Iliya_i добавя: “Специално за кирката - тежка, но това си зависи и от твоята физика. Брадвата по възможност да е цял клин(<|), а не тънко острие с уширение към захвата на дръжката (-<|), т. е гледана срещу дръжката да е триъгълник, с три прави страни, а не части от вдлъбнати дъги. Правата лопата - по-дебеличка и по възможност занитена, там дето влиза дръжката. Дръжката на лопатата трябва да ти е до височина на рамото.”

plamen6703 има какво да каже и за лозарските ножици, и за брадвите:

  • “Лозарски ножици си вземи пак според ръката да са ти удобни. Не залитай по скъпи ножици, защото рано или късно като се изхабят ще ти се наложи да ги изоставиш и да купиш други... Заложи на българска брадва, по пазарите все още има стари брадви, може да са без сап (дръжка - бел. авт.), който вие ще си купите и сложите, но да бъде здрава брадва... брадвата е хубаво да има "гърди", не трябва да е тънка отпред... Просто се оглеждайте повече, даже на някои стари брадви още се вижда сърп и чук като печат на тях.”

Свързано:

Идеи за градина Пътеводител за начинаещи градинари: От запустелия двор до градината

Когато сме напът за първи път да си купуваме дадена стока, е важно да знаем за какво да внимаваме при избора ѝ. Целта е да инвестираме в нещо, което действително ще ни върши работа и то по начин, който е максимално удобен за нас и същевременно ефективен. Всичко това се отнася и за градинарските инструменти. Не можем просто да отидем и да си вземем каква да е лопата, мотика, кирка. Редно е да влагаме средствата си така, че после да бъдем доволни. На снимката, към която насочваме вниманието ви тук, откриваме градинарските инструменти в ново амплоа. Доколкото можем да се ориентираме по вида им, е по-вероятно те да не се използват по оригиналното им предназначение, свързано с разнообразни дейности в градината. Вместо това те са превърнати м много оригинални участници в рядка дървена ограда, отвъд която откриваме обширен двор. Последният е покрит от зеленината на тревисти растения, тук-там храсти и дървета. А при оградата наблюдаваме гребла, лопати, кирки, мотики, брадви и други.