Наръчник за избор на практични мебели за малък апартамент

Публикувано на 20/03/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 20/03/2020 | Видяно 2 032 пъти

Колкото по-малък е апартаментът, толкова по-трудно е да намерите подходящи мебели за него. Стандартните мебели, които се продават в магазините, често не се вместват добре в едно малко пространство. А всеки иска жилището му да е уютно гнездо, където да има място не само за него и семейството му, но и за гости... Но пък в същото време не трябва  да прилича на склад.

Решението на тази трудна задача може да се улесни, ако се консултирате с интериорните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus. Те винаги са в готовност да отправят атрактивни предложения за организиране на пространството.


Вградени мебели – начинът да спестите пространство

Ако шкафът или гардеробът са големи, те буквално "изяждат" максимум пространство. Най-добрият вариант за малък апартамент са вградените мебели.

  • Често те се изработват по поръчка и са по-скъпи, но пък заемат по-малко място и са в съответствие с желанията на клиента.
  • Опциите за дървесина и покритие са много, но това зависи от предварително изготвения интериорен проект.
  • Цената на вградените мебели се определя от материалите и производителя, така че ако искате да спестите пари, ще трябва да проучите пазара на мебели не само във вашия град, но и в онлайн магазините, които предоставят добри промоции и сезонни намаления.

Вижте още: 5 идеи за мултифункционални мебели, с които да направите дома си по-организиран и просторен


Дневна с кухня – това изисква повишено внимание

Отделната спалня в един малък апартамент е скрита от очите, а дневната дори и да е много малка, остава отворено пространство. Тук основното е да не вкарвате излишни мебели и да използвате рационално всеки сантиметър.

  • В повечето случаи обитателите на дома свързват дневната с кухненския бокс. Кухненското пространство обикновено е леко отделено с бар плот или маса, така че се получава добро зониране.
  • Забравете за огромните дървени столове и обемната маса. Използвайте мебели, които са сгъваеми и компактни.
  • Електроуредите трябва да бъдат вградени.
  • Дневната може да бъде оригинално организирана с ъглова мека мебел без класическа библиотека.
  • В някои случаи се използват само елегантни столове, които могат и да са сгъваеми.


Подходяща маса за малка дневна

В нормална по размери дневна масата заема значителна част от жилищното пространство. Но в малко по квадратура жилище не използвайте квадратна или кръгла маса с големи размери, а по-скоро такава, която е тясна и дълга, разположена по протежение на стената или просто бар плот.

  • Масата също може да бъде дори свързана с перваза на прозореца.
  • Идеален вариант е да ползвате масичка на колелца или сгъваема, която може да стои на всяко удобно за вас място.
  • Всички мебели в дневната трябва да създават ефект на безтегловни предмети, плаващи във въздуха. По тази причина е за предпочитане да са от прозрачен материал, върху тънки крака.
  • Рафтовете нека не са широки… и не претрупвайте пространство, придържайте се към принципа на минимализма.


Мебели в малката спалня – какво да изберем?

Спалнята е може би една от стаите, които лесно може да подредите, дори и да е с ограничена квадратура. Основната мебел е леглото, което може да бъде, както сгъваем диван, така и конструкция, която се сгъва и изправя до стената.

  • В Япония имат страхотна традиция за подреждане на спалните по този начин. Сгъваемото легло през деня прилича на гардероб, а през нощта става истинско двойно легло. То буквално се издига и се сгъва в кутия на стената. Трансформиращото се легло е скъпо удоволствие, което е разбираемо: механизмът за закрепване трябва да е надежден, а самият дизайн да е естетичен.
  • Класическата версия предполага в този случай разтегателен диван. Отбелязваме само, че съвременната мебелна индустрия ни радва с дивани с много разнообразен дизайн.
  • Чудесна алтернатива е и легло, което е издигнато почти до тавана, а в нишата има стелаж с книги или работна маса със стол. 


Какви мебели има в малка баня?

Истинско предизвикателство с дизайна и подредбата в малките жилища са точно баните. Какви мебели е добре да поставим и как да ги подредим правилно?

  • За малка баня са подходящи скритите рафтове.
  • Мивката може да се постави върху шкафа - там ще се оформи още едно пространство за съхранение.
  • Има възможност банята да е максимално изчистена от всякакви мебели, а просто да се обърне повече внимание на ергономията на санитарията. 
  • Най-важното е да организираме умело това ценно пространство. Запомнете – дори в малка баня може да имате вана, стига правилно да разпределите пространството.

Вижте още: 6 практични идеи за малка баня


Декоративни елементи в малък апартамент - не ги подценявайте

Не се страхувайте от малкото пространство в жилището си. Освен на мебелите и уредите, обърнете внимание на декоративните елементи. Не прекалявайте с тях. Дори и при добре подбрани мебели, неправилното използване на декоративни елементи, може да претрупа пространството.

  • Пердетата могат не само да създадат ефект на безвкусен интериор, но и да намалят площта на стаята. Вместо пердета до пода, помислете за щори. Изборът е огромен, изглеждат чудесно и отговарят на почти всеки бюджет.
  • Не слагайте висящи огромни осветителни тела. Изберете алтернативни и семпли решения.
  • Смело използвайте огледалата и всички огледални повърхности.
  • Избягвайте по стените да слагате картини с плътни рамки, вместо тях ползвайте 3D тапети, които създават илюзия за повече пространство.

Не винаги малкият дом може да е огромен проблем. Стига да знаете какво искате и как да го постигнете няма какво да ви спре да направите жилището си удобно и уютно. В случай че имате нужда от насоки, по всяко време може да се консултирате с доказаните професионалисти в интериорния дизайн, регистрирани при нас. Направете напълно безплатна заявка за проект. До 24 часа ще получите различни оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
14 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта