Как да изберем кухненска маса

Публикувано на 13/06/2019 от Йордан Колев | Последна редакция на 14/06/2019 | Видяно 4 805 пъти

Кухнята е пространство, където прекарваме много време. И всеки би желал да направи това помещение практично и удобно. Ако и вие искате същото, не забравяйте да потърсите услугите на професионалистите на MaistorPlus, които няма да изпуснат нито един детайл при ремонта на вашата кухня.

Изборът на маса за кухня също не е толкова лесна задача, колкото изглежда на пръв поглед. Нейните функции могат да се различават в зависимост от това има ли в жилището трапезария, какъв размер е тя, колко голяма е работната площ на кухненската зона. Целесъобразно е да се разгледат два различни варианта, които са продиктувани от нашата реалност:

  • Апартаменти в многоетажни постройки, в които кухнята често е малка, а за приемане на гости се използва трапезарията.
  • Жилища с големи кухни, често съвместени със трапезария. Поради достатъчната работна площ в кухнята масата тук се използва основно за хранене.

 


Маса за малка кухня

В дадената ситуация основният момент при избора на мебелите за кухнята е техният размер. Акцентът пада върху функционалните характеристики на кухненската гарнитура, както и на кухненската маса. Не са за пренебрегване и техните експлоатационни данни. Всичко това отстъпва на заден план в сравнение със скромните обеми на мебелите. На пазара има много модели разтегателни маси, подходящи за малка кухня. Освен сгъваеми, има и такива, при които „резервният“ плот се издърпва отдолу. Преценете кой е удачният за вас вариант, за да постигнете максималната практичност и комфорт. 

Вижте още: Използвайте плота като маса за хранене в малката си кухня


Какво да гледаме при избора на маса за малка кухня

Когато избираме маса за кухнята, е необходимо да се съобразим с някои съществени параметри. Нека ги разгледаме: 

  • Важна е както конструкцията на масата, така и качеството на материала, от който е направена.
  • Класическата кухненска маса, разположена в малка кухня, служи и като работно място за приготвяне на храната, и непосредствено като маса за хранене.
  • Затова основното изискване (освен подходящия размер) са нейната здравина и издръжливостта на плота към механичното натоварване, термично и химично въздействие.
  • Много е желателна липсата на остри ъгли, иначе казано - ергономичността, защото в малко помещение човек лесно може да се нарани, удряйки се в тях.


Кой материал за маса за хранене е за предпочитане

Масата, на която се храним, също има специфики по отношение на материала, от който е направена. Запознайте се с особеностите на различните варианти: 

  • Пластмаса. Плотът на пластмасовата маса е инертен към хранителните продукти и влагата, но е подложен на въздействието на абразивните частици на почистващите препарати и високата температура.
  • Дървесина. Твърдата дървесина е достатъчно устойчива към механичното и термично въздействие. Но с времето същата се напуква, а в пукнатините се натрупва мръсотия.
  • Метал. Най-здравият плот с практически неограничен срок на експлоатация. Възприема се органично само в кухня, оформена в хай тек стил. Към минусите може да посочим високата цена на такава маса.
  • Стъкло. Визуално това е много удачен вариант за малко помещение. Но използването на стъклена маса има много ограничения, които не са приемливи за кухненска мебел.


Маса за голяма кухня

Тъй като в дадения случай няма ограничения откъм размерите на масата, основните критерии са качеството на нейното изготвяне и дизайнът, който да е в съответствие с общата концепция на кухнята. Важен момент е и максималният брой хора, на които ще им е комфортно да седят на нея. Най-разумно е да се пресмята общия брой на членовете не семейството + 2-3 човека. Не трябва да се забравя, че зоната на комфорт на масата за хранене за един човек е от порядъка на 70 см.

Мащабните кухня и трапезария може да се разделят на работна зона и такава за хранене, които да се различават не само от функционална гледна точка, но и като дизайнерско оформление. При зонирането на кухнята и трапезарията трябва да имате предвид следното:

  • Различни нива на таваните.
  • Различно подово покритие. Ако в зоната за хранене е допустим ламинат или паркет, то в работната зона е по-практично да се сложи винилова настилка или плочки.
  • Светлинни ефекти. Отделните зони се осветяват от различни източници на светлина. Ако в зоната за хранене те допълнително играят декоративна роля, то в работната – са основно практични.
  • Различно цветово решение.

Централно място в зоната за хранене заема масата. В дадения контекст масата може да бъде яркият акцент, около който ще се изгради цялата концепция на дизайна. Затова естетическата характеристика на масата за голяма кухня е много важна. Формата и материалът, от който е направена, определят общата насока на интериора на даденото помещение.

В зависимост от идеята тя може да бъде концептуално свързана с цялата кухненска гарнитура на работната зона или подчертано да се отличава от нея. Квадратните и правоъгълни маси логично се вписват в класическия интериор. Кръглите и овални кухненски маси дават възможност да се фантазира повече за стиловото решение на зоната за хранене.

Вижте още: Как да създадем удобна и функционална зона за хранене в кухнята


Какво да гледаме при избора на маса за голяма кухня

Не е най-важният момент, но по въпроса за удобството – овалните и правоъгълни маса са по-удобни за достигане на ястията в центъра от кръглите или квадратните. Но далеч по-принципен въпрос от формата е качеството на кухненската маса. Тъй като голямата маса тежи значително повече, трябва да обърнете внимание на здравината и надеждността на опорите. Най-добрият вариант е краката на масата да са от метал или дърво. Материалът на плотовете може да бъде всеки един от гореизброените. Но за естетичното оформление на масата не трябва да забравяте за покривките и салфетките – те създават топла и уютна атмосфера във всеки стил кухня.

Ако и вие сте изправени пред избор на маса за вашата кухня и имате нужда от качествени мебелисти за изработването ѝ, не се колебайте да използвате уменията на майсторите, регистрирани MaistorPlus. Направете безплатна заявка още днес и до 24 часа ще получите оферти, които да сравните. Изберете най-добрата за вас, като предварително се запознаете с профилите на кандидатствалите изпънители и прочетете отзиви от клиенти, ползвали услугите им. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Стоил Димитров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта