Как да създадем удобна и функционална зона за хранене в кухнята?

Публикувано на 16/05/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 17/05/2017 | Видяно 21 762 пъти

Много съвременни домакинства не разполагат с необходимото пространство за създаването на красива трапезария в отделна стая. Често изграждането на преградни стени ни коства прекалено много време и средства, затова накрая се оказваме притиснати от необходимостта да обединим две или повече зони в рамките на едно общо помещение. За да ви улесним в създаването на възможно по-приятна и гостоприемна атмосфера у дома, днес ще ви представим няколко практични идеи за обособяването на кокетна зона за хранене в рамките на кухнята. Коя от тях бихте реализирали в своето жилище? Споделете с нас резултатите от това интериорно начинание, а за неговото качествено реализиране се доверете на опитните майстори за ремонт на кухня, регистрирани в платформата.


Поставете масата за хранене до прозореца

Обособяването на зона за хранене е особено трудна задача в малката и претрупана кухня. За да не се окаже това истинска интериорна катастрофа, специалистите съветват да заложите на компактна трапезна маса с изчистен дизайн. От гледна точка на нейното разположение, е важно масата да не пречи на свободното преминаване между трите най-важни зони в кухнята, а именно тази за миене, готвене и запасяване. Или иначе казано – трапезната маса не бива да нарушава удобния работен триъгълник. Според опитните майстори най-практичното решение е да поставите трапезната маса до прозореца, така че да създадете илюзия за повече простор и светлина в малката кухня.

Виж още: Преди и след: 7 стаи след впечатляващи трансформации


Заложете на практична сгъваема маса

Златното правило при поставянето на трапезна маса в компактната кухня е: колкото по-малко място заема зоната за хранене, толкова по-добре. Ето защо някои домакинства залагат на удобни сгъваеми маси от дърво, които се превръщат в удобни рафтове за подреждането на малки саксийни растения и декорации. Когато настъпи време за вечеря пък, вдигате плота и издърпвате основата на масата до постигането на необходимия баланс. Съществен минус на този тип маси е ограниченият брой места за гости, които те могат да предложат, а също и липсата на разнообразни възможности за постигане на оригинален дизайн. Такава зона за хранене е изключително подходяща за тесни студентски общежития или пък квартири, в които се налага кухнята, хола и трапезарията да делят едно общо и недостатъчно просторно помещение.


"Мърфи" маса за модерни домакинства

Тази идея ви изглежда позната отнякъде? Наскоро ви показахме няколко удивителни предложения за сгъваеми легла и едно от тях силно наподобява принципа на разгъване на тази маса за хранене. През деня тя е скрита плоскост в стената, като в този случай е напълно незабележима. При необходимост обаче, масата се спуска надолу и предоставя допълнителен работен плот за рязане и обработка на продукти или пък удобно местенце за посрещане на близки и приятели. Сред огромните предимства на този тип мебели е тяхната завидна функционалност и компактен дизайн, който може да бъде успешно пригоден към всякакъв доминиращ стил в интериора. Основен недостатък на подобен тип зона за хранене е по-високата цена за изпълнение в сравнение с обикновената сгъваема маса например.


Превърнете бар плота в удобно местенце за хранене

Все повече съвременни жилища залагат на изграждането на удобен бар плот като алтернатива на класическата трапезна маса. Тази идея печели привърженици най-вече заради своя мултифункционален характер. От една страна бар плотът, като продължение на кухненския плот, осигурява допълнителна работна площ за обработка на продукти, а от друга - може да се превърне в практична зона за хранене в рамките на малката кухня. За целта обмислете предварително неговия дизайн и го съобразете с доминиращия стил в кухнята. Ако помещението е малко и тъмно, специалистите съветват да заложите на бар плот с олекотена конструкция, която да не създава усещане за още по-схлупена и претрупана кухня. В случай че търсите лесен начин да увеличите мястото за съхранение на продукти у дома, можете да изберете бар плот с вградени шкафове. Обърнете внимание и на столовете – когато бар плотът заменя изцяло поставянето на трапезна маса у дома, е важно столовете да бъдат практични и удобни, така че по време на хранене да не натоварвате прекомерно кръста и гърба си.

Виж още: 6 функционални идеи за кухненски бар плот


Инвестирайте в мултифункционален кухненски остров

Повечето домакинства разполагат със средно големи кухни, което логично води и до дилемата: дали да усвоим празното пространство чрез изграждането на масивен кухненски остров или да поставим красива маса за хранене? Както при повечето интериорни въпроси, така и сега ключът се крие в компромиса. Ето защо майсторите съветват да заложите на функционален кухненски остров, който обаче да приема ролята и на удобна зона за хранене. За целта обмислете предварително дизайна на конструкцията, като обърнете специално внимание на нейната височина. Твърде ниският кухненски остров би затруднил спокойното хранене, докато твърде високата мебел ще попречи на по-лесното нарязване на продуктите за следващия ви кулинарен шедьовър. Затова оптималната височина за кухненския остров, който ще бъде и работен плот, и удобна зона за хранене, е между 76 и 90 см., в зависимост от предпочитания дизайн и избрания тип столове.


Обединете кухня и трапезария чрез поставянето на ъглов диван

Разделянето на малката кухня на няколко напълно разграничени зони понякога може да създаде усещане за още по-тясно и тъмно помещение. Затова ви предлагаме алтернативен подход за обособяването на трапезария в кухнята, който обаче изисква да слеете визуално двете помещения. За целта усвоете ъгъла на кухнята, като поставите удобен диван, а пред него компактна овална маса за хранене. Независимо дали ще използвате това местенце като вашия личен офис у дома или ще го превърнете в приятно кътче за похапване пред телевизора, едно е сигурно – по този начин ще направите кухнята си по-приветлива и гостоприемна, при това без да я лишавате от необходимата за всеки дом зона за хранене. За да спечелите повече място за настаняването на близки и приятели, подредете от другата страна на масата два-три стола, като съчетаете техния размер и дизайн с останалата част от помещението.

Виж още: Скандинавският стил завладява кухнята и през 2017 г.


Оползотворете пространството от другата страна на бар плота

Представяме един практичен и оригинален начин за обособяване на зона за хранене в кухнята, който не изисква компромис с нейната големина или дизайн. Тук собствениците залагат на функционален двуредов модул, който предоставя необходимата работна площ за готвене, а от другата му страна поставят ъглов диван и маса за хранене от необработено дърво. Тази идея има няколко съществени предимства: на първо място тя позволява оптимално удобство при готвене, без да изолира кухнята от останалата част от общото помещение. Освен това подобно разположение на трапезната маса позволява настаняването на по-голям брой гости, като е удачна идея и за създаването на кокетна трапезария в общата стая, сливаща кухнята и хола. Хитро, нали?

Коя от тези идеи ви допада най-много? Споделете с нас впечатленията си от нашите практични предложения за създаване на удобна зона за хранене в кухнята, а за нейното качествено реализиране се доверете на опитни професионалисти. Заявете проект в MaistorPlus и сравнете оферти на доказани майстори напълно безплатно и без допълнително обвързване!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта