Красиви и функционални домашни библиотеки

Публикувано на 10/07/2020 от Станислава Йорданова | Последна редакция на 10/07/2020 | Видяно 3 876 пъти

Добре организираната домашна библиотека винаги е на мода. Когато става дума за рафтовете вкъщи, идеите са безкрайни, а компромисите са забранени. Направете библиотеката фокусна точка в дома, независимо дали е разположена в спалнята, дневната или дори кухнята. Креативните възможности дават все по-нестандартни предложения за организиране на любимото пространство, чрез комбинации от вертикални и хоризонтални подредби на книги, групиране на романите по цвят или големина.

Днес ви представяме няколко интересни идеи, с които да интегрирате домашната библиотека в дома, но ви съветваме да не се ограничавате до тях. Развихрете въображението и се възползвайте от различните възможности. За реализирането дори и на най-невероятния проект, се доверете на опитните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus.


Несъразмерните форми обособяват помещението

Добавянето на нещо ново и интересно в жилището несъмнено ще промени целия облик.

  • При декорирането на домашната библиотека е хубаво да внимавате с прекалено правилните форми. Те само ще придадат една традиционност и обикновеност.
  • За да избегнете това усещане, обърнете внимание на баланса, който да съчетае ексцентричност и семплост.
  • Уверете се, че подреждането на всеки рафт отговаря на височината му. Това е важно, тъй като високите пространства се нуждаят от високи елементи – книги или списания, иначе пространството изглежда празно.
  • Не забравяйте да обърнете внимание на цвета! Препоръчително е да не избирате ярки и различни цветове, защото това ще наруши хармонията. И без това всички подредени книги са цветни, то балансирайте разнообразието им с неутралност.

Вижте още: Библиотека в жилището – практични идеи за нейното организиране


Любимите заглавия влизат в спалнята

Традиционните книги си остават най-любимия начин за бягство от натовареното ежедневие. Именно заради това, често обособяването на подходящо място за тях се превръща в дълъг процес. Искаме всичко е да идеално и да бъде на мястото си. Поради тази причина вмъкваме домашната библиотека и в най-интимното пространство в дома, а именно спалнята.

  • Отделянето на цяла стена е чудесна идея, която трябва да бъде добре планирана. Тя трябва да пасва на интериора и междувременно да има собствено излъчване.
  • Семплостта на познатите библиотеки може да бъде избегната чрез разполагане на отделни декорации между любимите заглавия. Тяхната нестандартна форма добавят дълбочина и артистичност.
  • Интересно и неочаквано е добавянето на нещо забавно в цялата картина. Предмет, чието място по никакъв начин не пасва. Това ще донесе забавна нотка и очарование.


Изберете конкратна тема

Когато обзавеждате жилището, първото, което правите е изборът на определена тема, цвят, форма. Използвайте същия план и при вдъхването на живот и на библиотеката.

  • Определете конкретна тема, като разположите характерни за нея елементи из цялото пространство. Може да използвате цветовете или формите на книгите, които пасват най-подходящо отпред.
  • Ако пространството, с което разполагате е недостатъчно за реализиране на идеите, то това не пречи да поставите библиотеката на стената. Това ще създаде многопластовост, ще освободи място и ще предостави възможност за украса с  различни елементи.

Вижте още: 10 разкошни библиотеки от цял свят, които ще стоплят читателското ви сърце 


Индивидуалност чрез форми и материали

Внасянето на доза индивидуалност в жилището е желание на всеки обитател на модерен дом. Традиционното и познатото е изместено от мебелите по поръчка, които изразяват креативност и иноваторство. Въпреки модерния телевизор, любимият кът за четене е фокусна точно за много жилища.

  • Освен разположението, материалът, от който е направена домашната библиотека е не по-малко важен. Няма да сгрешите, ако се спрете на дървото. То е лесно за обработка, има множество възможности и внася уют.
  • Ако заложите на каменна или тухлена библиотека, трябва много да внимавате със разположението и формата. Тук визия е по-ограничена, но не и по-малко красива. Аристократичността ще бъде на лице, а усещането за величие е гарантирано.

Все още се чудите къде и как да поставите библиотеката? Не се отчайвайте - винаги може да потърсите за съвет специалистите, регистрирани при нас. Още сега имате възможността да пуснете напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които може да сравните, да видите мнения на предишни клиенти и да направите правилен избор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
32 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта