Мебели от масив, MDF, ПДЧ и фурнир - каква е разликата

Публикувано на 20/06/2017 от Елица Мартинова | Последна редакция на 21/06/2017 | Видяно 14 305 пъти

Ако поне веднъж ви се е налагало да обзавеждате някое помещение вкъщи, значи знаете, че пред вас възникват многобройни възможности, а с тях – и нуждата да се осведомите добре за вариантите. Не говорим само за дизайна на мебелите, а и за суровините, от които са изработени. Предлагаме ви кратко въведение в света на мебелите, в което ще се опитаме да хвърлим яснота върху основните понятия в дърводелските услуги.

В случай че вече сте се запознали с тази тема и искате да преминете към изработка на своето обзавеждане, може да потърсите изпълнител от списъка с регистрираните производители на мебели по поръчка, регистрирани в MaistorPlus.


Масивно дърво

Започваме с царския вариант от палитрата с възможности. Едва ли някой може да отрече, че мебелите от масивно дърво изглеждат величествено и придават на стаята не само уют и топлота, но и стил. Без съмнение най-качествените мебели са изработени именно от масив. Добре направено обзавеждане от този тип може да бъде изумително издръжливо и да служи вярно на няколко поколения. Това е така, защото тук суровината за вашето обзавеждане се добива естествено, а не се произвежда. Когато имате мебели от масив, вие притежавате къс от естествено дърво, а не парчета слепена дървесина.

Друг безспорен плюс е фактът, че дори да започнат да стареят и да показват възрастта си, мебелите от масив могат лесно да се реставрират и отново да изглеждат като нови.

Разбира се, както всяко нещо, те имат и своите негативи. Не можем да не споменем факта, че мебелите от масивно дърво са чувствително по-скъпи от останалите си алтернативи. Друга подробност е, че масивът означава голямо тегло. За онези от вас, които обичат често да се местят или дори само да пренареждат обстановката вкъщи, това може да е проблем.

Вижте още: 7 маси, които ще променят идеята ви за мебел


Фурнир

Фурнирът представлява тънък слой дървесен материал, който на практика е изтърган от дървесните трупи. Произвежда се на листове, които обикновено са с дебелина около 3 мм. Използва се за облицовка на мебели от шперплат и талашитови плоскости.

Основното приложение на фурнира е да придаде елегантен вид на по-обикновено изглеждащите мебели. Заради факта, че фурнирът се произвежда, а не са добива, той може да бъде издържан в различни цветове и стилове и да се направи така, че да прилича на което дърво пожелаете.

Огромен плюс, който производителите изтъкват, е, че употребата на дървесина е много по-оптимална при производството на мебели, облицовани във фурнир, отколкото при направата на обзавеждане от масив.


ПДЧ

Абревиатурата ПДЧ означава плоча от дървесни частици. ПДЧ-то се изработва от смляна дървесина, която е пресована, а по-късно слепена със специални смоли. Обикновено при изработката на мебели от ПДЧ се използват тройни плочи. Масово употребяваните тройни плоскости представляват три слепени пласта. Средният слой е по-груб и не толкова наситен. Той е заключен между две по-фини плоскости с чувствително по-голяма плътност, в които частиците са пресовани по-добре.

Мебелите от ПДЧ са сред най-достъпните на пазара и се използват масово за обзавеждане на хотели и обществени сгради. В сравнение с масивното дърво, те имат доста по-кратък живот. От друга страна обаче те не изискват почти никаква поддръжка. Друг плюс е, че обзавеждането с ПДЧ предлага богата цветова гама от облицовки, с помощта на които може да постигнете желаната от вас визия.

Съществен минус на този материал е, че не е много устойчив на влага. Той не е никак подходящ за обзавеждането ви в банята, например, или за направата на градински мебели. Друг недостатък е, че мебелите от този материал не могат да се обработват релефно, защото фрезоването ще наруши целостта на дървесните частици.


MDF

Английската абревиатурата MDF - Medium Density Fiberboard -  в буквален превод означава гипсофазер със средна плътност. Подобно на ПДЧ-то, този материал също се произвежда от смляна дървесина. Процесът на обработка тук обаче е малко по-различен. За направата на MDF се подбират трупи, които след отстраняване на кората, попадат в камери под високо налягане и с висока температура. След това трупите попадат в резачка, която ги смила почти на пюре. В сравнение с ПДЧ-то, MDF-ът има много по-плътна и хомогенна структура, тъй като частиците му са по-фино нарязани и по-добре пресовани. Слепването на дървесината се прави чрез парафини.

MDF-ът се счита за много по-природосъобразен от ПДЧ-то, защото за залепването му се използват само естествени материали. При ПДЧ-то спойката се осъществява чрез формалдехид. Макар че съвременното производство е ограничило количеството му, той може да бъде опасен за здравето.

Вижте още: 12 истински съкровища за дома на всеки, влюбен в книгите

Предимство на MDF-a e, че има добър ъгъл на огъване, а хомогенността на частиците, от които е направен, позволява на производителите да го фрезоват и да изваят каквито форми пожелаете.

Еколозите препоръчват именно тази суровина за направата на обзавеждане, тъй като има добра издръжливост, а при направата ѝ дървесината се използва оптимално.

Надяваме се, че сме успели да хвърлим светлина около мистериите на дърводелството и следващия път, когато се намирате в мебелен магазин, ще може да се ориентирате по-бързо и лесно. Ако с новите си познания сте придобили увереност и искате да обзаведете дома си, но ви трябва изпълнител, потърсете го в списъка ни с регистрирани специалисти. В сайта на MaistorPlus ще откриете техни контакти, кратко представяне и мнения на други потребители. Ако пък искате директно да получите цени за вече готов проект, заявете го безплатно и сравнете условията, които ще ви предложат кандидат-изпълнителите.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта