MDF

Последна редакция на 02/05/2024 от Елица Мартинова
Източник | Видяно 1 008 пъти

Английската абревиатурата MDF - Medium Density Fiberboard -  в буквален превод означава гипсофазер със средна плътност. Подобно на ПДЧ-то, този материал също се произвежда от смляна дървесина. Процесът на обработка тук обаче е малко по-различен. За направата на MDF се подбират трупи, които след отстраняване на кората, попадат в камери под високо налягане и с висока температура. След това трупите попадат в резачка, която ги смила почти на пюре. В сравнение с ПДЧ-то, MDF-ът има много по-плътна и хомогенна структура, тъй като частиците му са по-фино нарязани и по-добре пресовани. Слепването на дървесината се прави чрез парафини.

MDF-ът се счита за много по-природосъобразен от ПДЧ-то, защото за залепването му се използват само естествени материали. При ПДЧ-то спойката се осъществява чрез формалдехид. Макар че съвременното производство е ограничило количеството му, той може да бъде опасен за здравето.

Вижте още: 12 истински съкровища за дома на всеки, влюбен в книгите

Предимство на MDF-a e, че има добър ъгъл на огъване, а хомогенността на частиците, от които е направен, позволява на производителите да го фрезоват и да изваят каквито форми пожелаете.

Еколозите препоръчват именно тази суровина за направата на обзавеждане, тъй като има добра издръжливост, а при направата ѝ дървесината се използва оптимално.

Надяваме се, че сме успели да хвърлим светлина около мистериите на дърводелството и следващия път, когато се намирате в мебелен магазин, ще може да се ориентирате по-бързо и лесно. Ако с новите си познания сте придобили увереност и искате да обзаведете дома си, но ви трябва изпълнител, потърсете го в списъка ни с регистрирани специалисти. В сайта на MaistorPlus ще откриете техни контакти, кратко представяне и мнения на други потребители. Ако пък искате директно да получите цени за вече готов проект, заявете го безплатно и сравнете условията, които ще ви предложат кандидат-изпълнителите.

Свързано:

Идеи за мебели Мебели от масив, MDF, ПДЧ и фурнир - каква е разликата