ПДЧ

Последна редакция на 02/05/2024 от Елица Мартинова
Източник | Видяно 1 723 пъти

Абревиатурата ПДЧ означава плоча от дървесни частици. ПДЧ-то се изработва от смляна дървесина, която е пресована, а по-късно слепена със специални смоли. Обикновено при изработката на мебели от ПДЧ се използват тройни плочи. Масово употребяваните тройни плоскости представляват три слепени пласта. Средният слой е по-груб и не толкова наситен. Той е заключен между две по-фини плоскости с чувствително по-голяма плътност, в които частиците са пресовани по-добре.

Мебелите от ПДЧ са сред най-достъпните на пазара и се използват масово за обзавеждане на хотели и обществени сгради. В сравнение с масивното дърво, те имат доста по-кратък живот. От друга страна обаче те не изискват почти никаква поддръжка. Друг плюс е, че обзавеждането с ПДЧ предлага богата цветова гама от облицовки, с помощта на които може да постигнете желаната от вас визия.

Съществен минус на този материал е, че не е много устойчив на влага. Той не е никак подходящ за обзавеждането ви в банята, например, или за направата на градински мебели. Друг недостатък е, че мебелите от този материал не могат да се обработват релефно, защото фрезоването ще наруши целостта на дървесните частици.

Свързано:

Идеи за мебели Мебели от масив, MDF, ПДЧ и фурнир - каква е разликата