ЧЕКЛИСТ ПРИ ПОКУПКАТА НА НОВ ГАЗОВ КОТЕЛ – ОСНОВНИ НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ

Публикувано на 20/04/2021 от Мартина Маринова | Последна редакция на 16/07/2021 | Видяно 9 732 пъти

Изборът на ефективен и надежден газов котел е от изключително значение за всеки дом. Той не само ще се грижи, за да осигури топлината в жилището, но и в много от случаите – за да подгрее водата за битови нужди. Затова решението за покупка на подходящ газов котел, в повечето случаи отнема време и доста проучване.

За да улесним вашия избор, създадохме кратък чеклист на ключовите фактори, които трябва да вземете предвид преди покупката на газов котел.

 


Преценете какви са вашите лични изисквания за отопление и топла вода

Особено важен фактор при избора на подходящ модел газов котел са личните изисквания и навици за отопление и битова гореща вода. Те са непосредствено свързани с броя членове на семейството, броя бани, честота на употреба и не на последно място  - дългосрочност, свързана с това до колко текущите ви нужди за отопление и топла вода ще са актуални или ще претърпят промяна в бъдеще. Ако например сте ново семейство, то е вероятно нуждите ви да се увеличат във времето с появата на деца. В други случаи, ако децата напускат дома на родителите, тогава значително се намалява и потреблението на отопление и битова гореща вода.

За повечето домакинства с единична баня и душ, като цяло се препоръчва комбиниран котел между 24-30 kW, например моделите на Immergas Victrix Tera и Victrix Omnia биха били добро решение. Когато има допълнителна баня и особено при едновременност на ползване от повече членове на семейството, препоръчително е да изберете котел с по-голяма мощност 30-35 kW или модел с вграден обемен бойлер с мощност 25-32 kW, в зависимост от това дали имате и ползвате вана. В този случай особено подходящи модели на Immergas са Victrix Zeus и Victrix Zeus Superior, с вграден обемен бойлер съответно 45л и 54л. Поради наличието на голяма топлообменна повърхност на вградената серпентина, те са в състояние да предоставят повече битова гореща вода към два и повече консуматора, поради възможността им за съхранение на количество с по-висока температура - например 60 °С и последващо разреждане до 37-38 °С. 

За по-големите имоти – къщи, вили и големи апартаменти, с по-голямо домакинство, повече бани и съответно със значително по-висока консумация на вода и отопление, по-подходящи модели биха били системни или едноконтурни модели, които имат допълнителен външен обемен бойлер, за да се гарантира употребата на гореща вода през цялото време, без спад на налягането. Такива модели са например са сериите кондензни газови котли Plus на Immergas.


Помислете за подходящо място за котела

Модерните кондензни газови котли са по-компактни и лесно могат да заменят стар модел. В случай, че за първи път инсталирате газов котел в жилището си, трябва да обмислите за подходящото му местоположение. Газовият котел може да се разположи в ниша или шкаф, като някои модели позволяват и външен монтаж, но задължително в частично защитени пространства, посредством специализирани инсталационни кутии като Omni Container за външна инсталация.

Поради лимитираното пространство на по-малките имоти, понякога поставянето на външен обемен бойлер, в комбинация с газов котел може да бъде невъзможно. В този случай практически по-добро решение би било поставянето на комбиниран газов котел  - за отопление и битова гореща вода, който съчетава и двете функции в едно тяло, спестявайки ценно жилищно пространство.


Определете бюджет

Определянето на бюджет за вашия газов котел е друга важна отправна точка при избора на подходящ модел. На пазара има разнообразие от марки и модели, но при определянето на бюджет, трябва да се вземат под внимание и техническите характеристики. Често, малко по-скъпият модел, в дългосрочен план може да излезе финансово по-изгоден, както и обратното. Понякога най-скъпият модел може просто да не е необходим за целите на дадено домакинство.

При определянето на бюджет задължително трябва да се има предвид по-горната точка в чеклиста, отнасяща се до личните ви изисквания за отопление и топла вода, както към настоящия момент, така и в бъдеще.


Бъдете наясно с всички разходи

Когато определяте бюджет за котела, трябва да имате предвид, че освен цената за самия уред има и други разходи, свързани с присъединяване към газоразпределителната мрежа (ако не сте го направили), етапът на готовност на вашата отоплителна инсталация (ако е необходимо цялостно изграждане или обновяване), както и допълните компоненти за подобряването на енергийната ефективност и защита на котела и системата (например температурна сонда, магнитен филтър, термостат, дренажна помпа и други).


Консултирайте се с професионалист

Професионалната консултация и огледът на място от специалист в областта е не просто препоръчителна, а задължителна. Това би ви спестило доста време и организационен ресурс, защото инсталаторът ще ви препоръча цялостно оптимизирано решение - от модела и мощността на котела, до допълнителните компоненти за управление, защита и ефективна работа на вашата система.

Размерът на жилището е от важно значение, но не е най-ефективният начин за идентифициране на правилната мощност на котела. По-голямата мощност не е икономически по-изгодна, ако си закупите котел, който да осигурява топлина на двадесет радиатора, когато вкъщи имате едва няколко. При консултация с професионалист, той ще изчисли топлинните загуби на дома ви през най-студения период на годината и ще препоръча оптималния вариант за отопление. За по-стари жилища и сгради, е възможно дори да ви препоръча и подмяна на дограма, уплътнения, канали и други елементи, за да минимализирате загубата на топлина, което ще доведе и до повече икономии в бъдеще.


Обмислете покупката на енергийно ефективни аксесоари

Инвестирането в допълнителните компоненти, в дългосрочен план ще ви осигури по-голям комфорт и спестявания. Те ще помогнат за увеличаването на общата ефективност на дома и ще защитят котела и отоплителната система. Тук ще се спрем на няколко от тях.

Новите интелигентни зониращи контролери, осигуряват възможност за контрол на отоплителната система и свързания към нея газов котел. Те позволяват температурно зониране, т.е. задаване на различни температури в различни стаи, избягвайки от отопляването на празни помещения. В комбинация със стаен термостат/дистанционен интерфейс, те значително могат да повишат комфорта в жилището.

Дистанционният интерфейс CAR V² на Immergas например, комбинира функцията на програмируем термостат и дистанционен контролер в едно устройство, осигурявайки възможност за отдалечен контрол на настройките на инсталирания котел от избраното помещение в жилището. Функциите за управление и модулация на мощността на котела, гарантират отличен топлинен комфорт и нисък енергиен разход, а в комбинация с Контролера за управление на зони, ще осигури равномерна температура и ще облекчи натоварването на отоплителната система.

Други предимства предлага и инсталирането на външна температурна сонда. Нейното използване е от немалко значение, защото контролът на компенсация на промените във външната температура може да повиши ефективността на кондензния котел с до 15 на сто. Това позволява на котела да регулира подаващата температура към отоплителната инсталация, в зависимост от текущата външна температура, поддържайки точно и без колебания избрания климат в жилището, независимо от климатичните условия.

Помпата за дренаж на конденз е друг важен компонент към газовия котел. Тя осигурява ефективното отстраняване на кондензационната течност, отвеждайки я в подходяща канализационна система, дори и на големи разстояния. Компактността на устройството позволява инсталирането му при всички изисквания за монтаж, без да нарушава естетиката на помещението, в което е инсталирано.

Последното, на което ще се спрем в тази секция е инсталирането на магнитно-циклонен филтър. Утайката от железни оксиди е една от най-основните причини за повреди на отоплителната система, които може да се избегнат чрез инсталирането на вискоефективни продукти за магнитна филтрация. Сред предимствата на магнитно-циклонните филтри са спестяванията, които осигуряват, защитата и удължен експлоатационен живот на отоплителната система и газовия котел, както и намалените въглеродни емисии.


Не забравяйте за гаранционните условия и сервизната поддръжка

Когато се спрете на конкретен модел и марка газов котел е важно да вземете под внимание гаранцията, сервиза и поддръжката на резервни части. Тъй като покупката на газовия котел е само част от процеса на взимането на решение, неговата поддръжка след пускането му в експлоатация е друг ключов елемент, участващ в този процес.

Преди окончателната покупка е важно да се информирате дали избраната марка:

  • е разпространена в страната и не е твърде екзотична и непозната за пазара;
  • разполага с официални или оторизирани сервизи в страната и вашето населено място
  • поддържа в сервизите си резервни части и колко дълъг е периодът на изчакване
  • предлага гаранционен период, колко дълъг е той, какво покриват условията и дали се предлага удължена гаранция

В заключение, можем да добавим, че макар и нелека задача, изборът на подходящ газов котел ще ви осигури не само икономии на сметките за отпление, но и ще внесе повече комфорт във вашия дом.

За повече информация, може да изпратите вашата заявка за безплатна консултация тук или да се свържете с фирма Амакс Газ, официален представител и сервиз на Immergas в България.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта

Газификация