Преценете какви са вашите лични изисквания за отопление и топла вода

Последна редакция на 29/03/2024 от Мартина Маринова
Източник | Видяно 473 пъти

Особено важен фактор при избора на подходящ модел газов котел са личните изисквания и навици за отопление и битова гореща вода. Те са непосредствено свързани с броя членове на семейството, броя бани, честота на употреба и не на последно място  - дългосрочност, свързана с това до колко текущите ви нужди за отопление и топла вода ще са актуални или ще претърпят промяна в бъдеще. Ако например сте ново семейство, то е вероятно нуждите ви да се увеличат във времето с появата на деца. В други случаи, ако децата напускат дома на родителите, тогава значително се намалява и потреблението на отопление и битова гореща вода.

За повечето домакинства с единична баня и душ, като цяло се препоръчва комбиниран котел между 24-30 kW, например моделите на Immergas Victrix Tera и Victrix Omnia биха били добро решение. Когато има допълнителна баня и особено при едновременност на ползване от повече членове на семейството, препоръчително е да изберете котел с по-голяма мощност 30-35 kW или модел с вграден обемен бойлер с мощност 25-32 kW, в зависимост от това дали имате и ползвате вана. В този случай особено подходящи модели на Immergas са Victrix Zeus и Victrix Zeus Superior, с вграден обемен бойлер съответно 45л и 54л. Поради наличието на голяма топлообменна повърхност на вградената серпентина, те са в състояние да предоставят повече битова гореща вода към два и повече консуматора, поради възможността им за съхранение на количество с по-висока температура - например 60 °С и последващо разреждане до 37-38 °С. 

За по-големите имоти – къщи, вили и големи апартаменти, с по-голямо домакинство, повече бани и съответно със значително по-висока консумация на вода и отопление, по-подходящи модели биха били системни или едноконтурни модели, които имат допълнителен външен обемен бойлер, за да се гарантира употребата на гореща вода през цялото време, без спад на налягането. Такива модели са например са сериите кондензни газови котли Plus на Immergas.

Свързано:

ЧЕКЛИСТ ПРИ ПОКУПКАТА НА НОВ ГАЗОВ КОТЕЛ – ОСНОВНИ НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ