KАК ДА СПЕСТИТЕ ЕНЕРГИЯ И ДА УВЕЛИЧИТЕ ТОПЛИННИЯ КОМФОРТ СЪС СИСТЕМА ЗА ЗОНИРАНЕ – ОПТИМАЛНОТО РЕШЕНИЕ ЗА КОНТРОЛ НА ТЕМПЕРАТУРАТА У ДОМА

Публикувано на 15/04/2021 от Мартина Маринова | Последна редакция на 16/07/2021 | Видяно 8 143 пъти

За ефективното и икономично отопление на едно жилище са важни много фактори – от източника на отопление, размера на жилището, неговата изолация, енергийната ефективност за използвания уред, както и най-просто казано – нашите лични предпочитания на усещането ни за топлина. Всички ние имаме различно усещане за топлинен комфорт и често настройката и управлението на точната температура в жилището, която искаме в същото време да не се отразява значително в месечните разходи, е основна задача при конфигурацията на отоплителната система.

Вариантите за отопление са много и варират значително спрямо региона и климатичните особености, както и наличните видове горива. Едно от ефективните решения е природният газ, който може да осигури както топлината у дома, така и производството на битова гореща вода. Отоплението с газов котел е надеждно, удобно и икономично, като може да бъде още по-оптимизирано с помощта допълнителни компоненти за увеличаване на енергийната ефективност, което ще осигури по-големи икономии и по-висок климатичен комфорт като цяло.

 


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ СИСТЕМИТЕ ЗА ЗОНИРАНЕ И УПРАВЛЕНИЕ НА ОТОПЛИТЕЛНАТА ИНСТАЛАЦИЯ?

Всеки собственик на жилище желае  да повиши нивото на комфорт, като същевременно пести енергия. Отличен метод за това е чрез обособяването на различни температурни зони. Повечето двуетажни къщи например, имат температурна разлика от 8 °C до 10 °C между горния и долния етаж, а при други по-големи жилища, се усеща голяма температурна разлика между единия и другия край на дома.

Системите за зонален контрол позволяват едновременното контролиране на температурата в различни части на дома. Това е чудесно решение за всеки, който рядко използва всички стаи в дома си или има членове на семейството, които са с различни предпочитания за стайна температура. В допълнение към повишаването на вашия комфорт, системите за зонален контрол удължават експлоатационния живот на вашата отоплителна система, която няма да е необходимо да работи на оптимален капацитет и по този начин се облекчава нейното натоварване. Използването на програмируеми или интелигентни термостати, които комуникират със ситемата за зониране, допринасят още повече за нейната ефективност.


ЗАЩО ДА ОБМИСЛИМ СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ НА ЗОНИТЕ?

Вашата отоплителна система работи денонощно, за да поддържа комфортна среда в дома ви. Но въпреки това, често има места в жилището, които се усещат значително по-студени, от други, които са топли. Тези температурни разлики се дължат на множество причини – например изложение на дома, слънцегреене, обитаемост, дори и на архитектурното разположение и дизайн на вашето жилище.

Без значение колко добре функционира вашата отоплителна система, тя не може да преодолее тези температурни колебания, които възпрепятстват дома ви от равномерно отопление. Инсталирането на система за зонален контрол помага за регулиране на температурата в тези трудни за управление части на жилището. За разлика от общата настройка на температурата за всички места в жилището, тези системи разделят къщата на „зони“ със собствен набор от програми и контрол, позволявайки изравняването на температурните разлики и осигурявайки възможност за управление на личните предпочитания по отношение на температурните настройки.


КАК РАБОТЯТ СИСТЕМИТЕ ЗА ЗОНИРАНЕ?

Зоните в къщата трябва да бъдат създадени, като се вземат под внимание различни фактори: индивидуални температурни предпочитания, размер на прозореца и посока на слънчевата светлина, подови настилки и предназначение на помещението (кухня/фитнес/офис). Също така е важно да решите къде искате да поставите контролната точка на зоната за ваше удобство.

Като един от лидерите в областта на газовите котли, Immergas предлага контролер за управление за зони, който комуникира чрез индивидуални термостати, инсталирани в жилището, давайки възможност за управление на температурата в различните зони. Контролът на температурата във всяка зона използва по-малко енергия, а това води до повече икономии. За да се повиши или понижи температурата в определена зона, трябва само да се промени заданието на свързания към нея термостат.

Изискването от термостата на съответната зона, се подава към контролера за зониране, който активира съответния механизъм за отваряне (задвижка) на зоната (кръг), а другите зони остават неактивни, ако нямат изискване от прилежащ термостат. Контролерът за управление на зони от Immergas е съвместим с всички модели газови котли на марката, работещи с модулационни термостати CAR V²  (Victrix Tera, Victrix Omnia, Victrix Zeus/Zeus Superior, Victrix Maior TT, Victrix kW TT, както и сериите Plus) и комуникира подадената информация директно към инсталирания котел в жилището.

Зониращият контролер може да работи с до 4 модулационни термостата CAR V² или с минимум 1 брой за основната зона и 3 броя on/off термостата (Tybox). Освен това, той може да управлява до 4 помпи на директни зони или 2 зони, от които една директна (висока) и една смесена (ниска), със съответния трипътен смесителен вентил.


ПРЕДИМСТВА НА СИСТЕМИТЕ ЗА ЗОНИРАНЕ

Най-голямото предимство при използването на зониращи системи във вашия дом е по-голямата енергийна ефективност. Когато се прoектират правилно, зониращите системи могат да осигурят спестявания до 30%. При определянето на различни помещения като отделни зони в жилището, можете допълнително да увеличите ефективността при отопление и охлаждане. Така че независимо от това колко топло или хладно искате да поддържате в конкретно помещение, няма да губите енергия за охлаждане на други помещения в жилището.

За да обобщим - основните предимства на системите за зониране са:

  • Увеличават климатичния комфорт в жилището, осигурявайки отделен климат за всяко помещение;
  • Осигуряват независимост при контрола на индивидуалните предпочитания за температурен комфорт;
  • Икономични и ефективни - могат да осигурят значителни спестявания до 30%;
  • Удължават експлоатационния живот на отоплителната система.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта

Газификация