10 идеи как да пестим в кухнята

Публикувано на 27/05/2016 от Елица Мартинова | Последна редакция на 27/02/2023 | Видяно 33 789 пъти

Много важно е добре да подбирате кой котлон ще използвате:

  • Ако съдът, в който ще готвите, е с малък диаметър, не е необходимо да го поставяте на по-голям от размерите му котлон, защото това води до прахосване на енергия.
  • Ако ястието го позволява, докато готвите на котлона покривайте съда с капак, за да не губите излишна топлина.
  • Когато приготвяте варива като картофи, спагети, яйца и пр. изключвайте котлона по-рано, защото на практика те продължават да се готвят във врялата вода.

Модерни котлони за вашето домакинство


Снабдете се с керамични съдове

Макар че керамичните съдове имат страхотна слава в българската традиционна кулинария, малко домакинства използват такива. А те наистина могат да бъдат изключително полезни. Освен че придават характерен и по-приятен вкус на храната, с тях печивата могат да се готвят на по-ниска температура на фурната, тъй като веднъж загрята, керамиката също отдава топлина.

Вижте още: Лесно и забавно в кухнята - джаджи за лятото


Купете енергийно ефективни уреди

Бялата техника, която се предлага на пазара, вече задължително върви със стикер, обозначаващ енергийния й клас. Много хора считат това за спекулация и подминават енергийната скала на уредите. Добре би било да преосмислим този тип поведение, защото означенията наистина имат смисъл. Дори да сте скептици, няма как да не признаете, че уред от клас G със сигурност ще бъде по-неефективен от аналогичен уред от клас А.

Макар и показателите за енергийна ефективност да влияят върху цената, струва си да инвестираме малко повече средства, които ще се възвърнат чрез по-ниските сметки за ток. Уредите, за които е най-важно да бъдат с високи енергийни показатели, са хладилникът, фризерът и готварската печка.

Вижте още: 10 невероятни идеи за организация в кухнята


10 идеи как да пестим в кухнята

В случай че сте загрижени за околната среда, то със сигурност сте се замисляли, че обикновено кухнята е помещението, където човек изразходва най-много ресурси. Понякога по навик, без да си даваме сметка, употребяваме много повече, отколкото всъщност ни е нужно. Предлагаме ви няколко идеи за това как да пестите в кухнята. А ако тепърва предстои да изградите и обзаведете най-важното помещение в дома си, потърсете помощта на специалистите, регистрирани в MaistorPlus.


Топлете вода с кана

Ако домакинството ви често затопля вода, ще е добра идея да инвестирате пари в кана с нагревател. Едно от предимствата й е, че сгрява течностите много по-бързо от обикновен котлон. Друг плюс е, че за да заври, изразходва по-малко енергия, отколкото е необходимо на вода, поставена върху котлон от среден клас.

Термокани от ново поколение


Запознайте се по-добре с миялната си машина

Много полезно би било, ако овладеете изкуството на правилна подредба в миялната машина. Така с едно миене ще успявате да почистите повече мръсни съдове. Освен в практиката, тайната се крие и в инструкциите за употреба на миялната машина, но вероятно повечето хора не са се запознали с тях. Там е описано подробно за какво е предвидено всяко разделение на миялната. Ако инструкциите на вашия уред са ви достъпни, не пропускайте да ги разгледате. Ще се изненадате какви тайни крие миялната машина.

Най-важното тук обаче е да се стараете никога да не пускате миялната преди да е запълнена.


Не пускайте чешмата да се лее безцелно

Опитайте се да не пускате водата да тече бурно, докато миете чиниите. Намерете оптималния баланс и не я оставяйте да се излива през целия процес. След като изплакнете веднъж чиниите, съвсем спокойно може да затегнете кранчето, докато сапунисвате останалите и да го пуснете чак като е време за изплакване.


Разделете хладилника от печката

Може би не сте се замисляли, но близкият контакт между хладилникът и готварската печка води до загуба на енергия и изразходване на повече ток. Ако имате възможност поставете хладилника си възможно най-далече от готварската печка и други затоплящи уреди.


Гответе с конвекция

Много домакини не са запознати с опцията за конвекция на готварските си печки. Това е екстра, която предлагат почти всички модерни фурни от среден клас. Щом се включи бутонът за конвекция, във фурната се завърта вентилатор, благодарение на който горещият въздух циркулира равномерно. По този начин ястията се изпичат еднакво, а приготвянето им става чувствително по-бързо, с което пестите ток.

Друг ценен съвет е да не отваряте вратата на фурната, докато вътре се готви печиво, защото това понижава много достигнатата вътре температура.


Дръжте бутилка с вода в хладилника

Добра идея е да държите бутилка с питейна вода в хладилника. По този начин винаги ще имате на разположение освежаваща напитка и няма да е необходимо да пускате водата от чешмата да се "източи", докато достигне желаната студена температура.

Ефектен охладител за бутилка


Не използвайте вода за охлаждане и размразяване

В много домакинства размразяването на храна от фризера е свързано с поставянето й под течаща вода. Може да си представите какво количество течност се прахосва. Ако все пак държите на този метод, поставяйте замразената храна в купа и наливайте водата там. След като стане хладка, я подменяйте с по-топла. Задължително използвайте водата за друга цел след това - можете да измиете терасата, да пуснете с нея водата в тоалетната.

Горещо лято, топла диня - една много неприятна комбинация. Да оставиш динята да се охлажда под течаща вода обаче не е най-мъдрото решение, макар тази практика да бе широко разпространена преди години.

Ако съветите ни са ви харесали, но все още няма къде да ги приложите на практика, защото кухнята ви тепърва се изгражда или предстои да бъде в ремонт, потърсете в MaistorPlus изпълнител за подобренията. При нас ще откриете кратко представяне и рейтинг на различни майстори. Заявете ремонт, сравнете условията и изберете най-добрите предложения.Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
94 извършени проекта
Ивайло Шолевски
Парапети, София
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
94 извършени проекта
ремонт на покриви
Покривни услуги, София
Деа Атанасова
Архитектура и дизайн, София
НЕТ ЕВРО ЕООД
Боядисване и декорация, София