Как да изолираме апартамента от шума – план за действие

Публикувано на 01/12/2022 от Люси Любомирова | Последна редакция на 01/12/2022 | Видяно 4 500 пъти

Всички сме съгласни с фразата „моят дом е моята крепост“, защото точно това търсим в дома си – оазис на спокойствието, меката на комфорта и царството на тишината. Прибираме след работен ден, изпълнен с напрежение и стрес, попаднали сме в поне три задръствания и накрая искаме единствено да си почиваме с вкусна храна и отпускаща музика или филм.

Реалната картина обаче нерядко е съвсем различна. Познато ли ви е? Купон до 3 през нощта някъде из етажите, безкраен ремонт в съседния вход, учудващо шумни разговори по телефона нон-стоп… Да, планът за спокойната уютна вечер отлетя в неизвестна посока.

Но ние имаме решение – нарича се шумоизолация. Ако ви звучи като нещо твърде сложно, с което да се заемете сами, кажете ни. Ето тук. В нашия сайт има регистрирани квалифицирани хора с опит, които ще се погрижат да създадете своя мечтан дом, далеч от всички излишни и обезпокояващи звуци.

А ако имате сръчни ръце и вече се мотивирахте за действие, ето няколко практични насоки за това как да изолирате апартамента от дразнещи шумове.


С какво да започнем?

С планиране. Всеки ремонт и всяка сериозна работа по жилището започва с внимателно и подробно планиране. А в това, че звукоизолирането на апартамента е сериозна работа никой не се съмнява.

Първо определете какъв е шума, който Ви безпокои – дали е от улицата, дали от съседите или от заведението наблизо. Всеки шум е различен и изисква определен начин за изолиране. Определянето на вида шум е важно и за следваща стъпка от планирането – съставянето на бюджет.

За да съставите адекватен бюджет за тази задача, предварително се информирайте за цените на материалите, които възнамерявате да използвате и за начините, по които ще изолирате дома си. Така ще прецените какво може да си позволите. Съберете мнения и впечатления, допитайте се до познати или пък прочете в различни профилирани форуми. Поинтересувайте се за новостите и за най-ефективните решения в шумоизолирането.

След това решете дали ще изолирате цялото жилище или само част от него. Това също влияе на бюджета, така че е важно да сте убедени в решението си. Например може да изолирате само стените или само пода и тавана, а може и всичко. Вие преценете в зависимост от това от къде идва шума.

Следваща стъпка е усвояването на определени умения, които ще ви помогнат да се справите с изпълнението на задачата. Не е мисия невъзможна, когато човек има желание ще намери и начин. Вероятно ще откриете добри обучаващи видеа или подробни инструкции за необходимите материали, инструменти и всичко останало.


Варианти на шумоизолация

Съществуват няколко ефективни начина за изолация на външните шумове и първият, за който веднага се сещаме е с помощта на качествена дограма. Напълно възможно е това да е правилното решение във Вашия случай, ако шумът идва от натоварената градска среда. Сега вече могат да се намерят профили и стъклопакети с висок клас на шумоизолация, които ще оставят отвън всеки досаден шум.

Подмяната на вратите и прозорците няма да даде търсения ефект, ако шумът идва от сградата, в която живеете. За тези случаи правилна стъпка е поставянето на изолация на стените. Същото може да се направи и с пода, и тавана. Положеният изолационен материал ще "погълне" вибрациите, които пренасят шума и така ще обезшуми пространството.

Ако планирате да направите това сами и до сега не сте се интересували как точно става това, потърсете информация и съвети.


Стени, под, таван – кое как да изолираме?

В общи линии принципа, по който се изолират помещенията от странични шумове е като се полага върху стените определен вид материал, който служи като абсорбиращ шума елемент. Подобно нещо може да се направи и на пода и тавана. Шумоизолационните материали могат да бъдат различни  и с развитието на технологиите те стават все по-качествени и ефективни. Може да избирате между – акустични гипсокартони, сандвич-панели, специални мазилки, минерална вата и дори цели системи, които гарантират най-висока резултатност.

Всички материали имат както предимства, така и недостатъци. Добре е да се запознаете с техните специфики преди да направите избор.

Хората с опит в тази дейност споделят, че няма материал, който напълно да спре шума, но има такива, които могат да сведат до минимум проникването му през стените. Ето защо предварителна подготовка е много важна. Внимателно и подробно съберете нужната информация и след това изберете най-подходящият вариант.

Факт е, че звукоизолацията на дома е една от трудните задачи. Процесът е продължителен, многокомпонентен и изисква доста внимание, умения и опит. Затова поверете тази работа на специалистите, които гарантирано ще се справят с този досаден шум, а Вие ще отриете спокойствието на дома си, ще посветите времето си на приятни занимания с близки и приятели.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта