Как да си направим килимче от помпони?

Публикувано на 09/06/2020 от Михаела Генчева | Последна редакция на 09/06/2020 | Видяно 4 680 пъти

Килимчето от помпони е лесен начин да внесем уют и да допълним визията на дома си. Направата му е много лесна и забавна и в нея могат да се включат малки и големи. Накрая ще имаме изделие направено от нас самите, което ще е изцяло съобразено с нуждите и вкуса ни. 

Материалите, които са необходими са:

  • Прежда - съобразете цветовете на мебелите в помещението и изберете най-подходящите нюанси прежда.
  • Гумена подложка - тези подложки не се плъзгат по пода и често се ползват като гръб на килими, за да се избегне разместване и подхлъзване
  • Ножица, картонена ролка - можете да използвате останалите ролки от тоалетна или кухненска хартия.

В случай че нямате достатъчно свободно време или сръчността не е ваш приятел, то по всяко време може да намерите удачен съвет от специалистите, регистрирани при нас. 


Как да направим помпоните?

Основният елемент от килимчето са помпоните. Как да се сдобием с тях?

Можем да направим помпони с различен размер, като той зависи от визията, която искаме килимчето ни да има. По-малките помпони изискват повече време и прецизност за направа и с тях работата е по-пипкава. С големите помпони се работи по-бързо и лесно и ако искаме голямо килимче, те са по-удачният избор. 

  • За да направим помпоните взимаме две празни ролки и около тях започваме да навиваме прежда. Хубаво е помпоните да са гъсти, затова намотайте повече прежда.
  • Когато сме направили достатъчно голяма намотка, стягаме и връзваме през средата между двете ролки. Когато измъкнем ролките, получаваме две кръгчета, като ушета прежда.
  • Трябва да срежем през средата всяко от кръгчетата. В зависимост колко големи ролки сме използвали, ще получим по-къси или дълги "косми" на помпона.
  • Можем да ги подредим и дооформим с ножицата, за да се получи хубаво и пухкаво топче.
  • Връвта, която сме използвали, за да хванем помпона през средата, трябва да е достатъчно дълга, за да прихванем след това помпона към подложката.

Вижте още: Направете си сами килим във формата на лъвче


Как да прикрепим помпоните?

След като сме направили достатъчно на брой помпони, следва прикрепянето им.

  • Гумените подложки най-често са перфорирани и захващането на помпона става през малките дупчици. Ако преждата е по-дебела, можем да си помогнем с кука, с която да промушим връвта през дупката.
  • След като промушим преждата е необходимо да завържем здраво и стегнато, за да не се откачи помпона след време.
  • Един по един прикрепяме всички помпони според желанието и шарката, която искаме да получим.
  • Освен връзването, можем накрая да подсигурим закрепянето с лепило, за да сме сигурни, че килимчето ще издържи по-дълго време. Добре е да предвидите вида на лепилото, тъй като килимът ще се налага да се пере. 


Алтернативни варианти за изработка

Освен прежда и помпони, за направата на килимчето, могат да се използват и стари дрехи, които са излезли от употреба.

  • За целта те трябва да се нарежат на ленти, като дебелината зависи изцяло от вас. Лентите могат по същия начин да се намотаят и да се оформи помпон или директно да се вържат за подложката. Ако дупките на подложката са по-широки, ще трябва да поставите няколко парчета в една дупка. В случай, че подложката е с по-малки отвори, използвайте по-широки ленти плат. 
  • Друг вариант е да сплетете плата в отворите на постелката или основата, която сте избрали. И най-обикновени плетки ще се получат успешно и ефектно, стига да сте се подсигурили с необходимото количество плат. 

Този тип килимче е страхотен избор за всеки дом. Освен че е много красиво, то ще внесе и индивидуален почерк във всяко помещение. Не е трудно да се заемете с този "направи си сам" проект. И все пак, ако срещнете затруднения с намирането на материали или изработването му, винаги може да потърсите за консултация специалистите, регистрирани при нас. Имате възможността по всяко време да направите напълно безплатна заявка за проект. До 24 часа ще получите няколко оферти - сравнете ги и направете правилния за вас избор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта