Направете си сами килим във формата на лъвче

Публикувано на 05/03/2015 от Ани Атанасова | Последна редакция на 05/01/2019 | Видяно 6 001 пъти
Направете си сами килимче с формата на лъвче

Когато децата са малки, често се случва по-голямата част от времето им за игра да бъде прекарвано на студения, твърд под. За да облекчите неудобството им обаче, съществува съвсем просто и същевременно забавно решение на проблема. Килимче във формата на животно, което вие самите можете да измайсторите. Така едновременно ще облекчите играта на своя малчуган и ще му подарите нещо съвсем ново, с което да се занимава. А какво по-добро от това да зарадвате детето си с нещо, което сте направили собственоръчно? А ако се гласите за по-големи промени, не се колебайте да се обърнете към интериорни дизайнери, които ще ви насочат за оптимално ползване на пространството и удобно разпределение на мебелите.

Какво ви е нужно за направата на лъвчето?

Какво ви е нужно за направата на лъвчето?

Само след броени редове ще дадем практически насоки как собственоръчно да изработите своето килимче с формата на лъвче. Преди да пристъпите към същинската работа обаче, е необходимо да си набавите всичко, което ще ви потрябва в хода на процеса. Добрата новина е, че е твърде възможно немалка част от потребните ви неща да откриете в дома си. Всичко останало се намира лесно по магазините.  

Необходими материали за килимчето:

 • 1 метър кафяви пискюли;
 • Вата;
 • Дебел черен конец;
 • Бял конец;
 • Малки парченца черен и бял филц;
 • Бежова прежда.

Нужни инструменти:

 • Игла;
 • Ножица;
 • Маркер;
 • Няколко карфици;
 • Шевна машина.

Вижте също: Цветна етажерка за детска стая

Първоначални стъпки

Първоначални стъпки

Време е да пристъпим към фактическата изработка на килимчето с форма на лъвче. Ето кои са първоначалнте стъпки, които е необходимо да изпълните. Съобразете последователността им, а за улеснение гледайте и предоставените тук кадри:

 • Стъпка 1: Разгърнете пухкавият бежов плат и очертайте формата на тялото на лъва.
 • Стъпка 2: След като направите форма, която ви харесва, сгънете на две вече изрязания плат, така че да изрежете напълно равна форма.
 • Стъпка 3a: Използвайте вече готовия изрязан плат за шаблон, подгответе още едно идентично парче и едно парче вата. След това забодете карфиците така, че трите парчета да са напълно равни, едно върху друго с пухкавите им страни обърнати една към друга и ватата най-отгоре (както е показано на снимката).
 • Стъпка 3б: Започнете да шиете на около 12 сантиметра от мястото, където сте прищипали с карфиците. Не забравяйте да оставите поне двадесетина сантиметра от противоположната страна на тази, която шиете, за да можете в последствие да обърнете плата, така че ватата да остане отвътре. След това довършете с шевната машина. Направете главата на лъвчето

Направете главата на лъвчето

При следващите стъпки идва ред да направите главата на лъвчето. Можете да бъдете спокойни, изработката ѝ е по-лесна, отколкото вероятно предполагате. Бъдете прецизни, следвайте инструкциите и всичко ще се получи по план: 

 • Стъпка 4а: Намерете предмет с кръгла форма, който можете да използвате като шаблон за изрязването на главата. Голяма чиния би свършила чудесна работа. След като изрежете две парчета от пухкавия плат и едно от ватата, отрежете и ушички–това можете да свършите на око като внимавате да са достатъчно дълги, за да можете да ги пришиете спокойно към главата.
 • Стъпка 4б: Направете също така очички, нос и муцунка от филца.

Оформете външния вид на лъвчето

Оформете външния вид на лъвчето

При стъпките, които следва да опишем тук, ще придадете характер на своето лъвче. Този етап от паботата изисква внимание в детайла и малко повече търпение. Усилията ще си залужават, както ще се уверите сами и на финала.

 • Стъпка 5: Минете с шевната машина по ръба на ушичките. С ножицата изрежете връхчетата им както е показано на снимката.
 • Стъпка 6: Пришийте на ръка муцунката и очичките за главата като сами прецените какво точно ще е изражението на вашето лъвче.
 • Стъпка 7: Зашийте ватата за едното от кръглите парчета плат.
 • Стъпка 8: Зашийте пискюлите за другото парче кръгъл плат като преди това ги закрепите с карфици, за да бъде всичко равно. След това зашийте ушите за парчето плат с избродирано личице.

Още малко работа по главата на лъвчето

Още малко работа по главата на лъвчето

Стъпка 9: Наместете двете парчета плат, необходими за главата, както е показано на снимката. Лицевите части на платовете трябва да гледат една към друга по време на процеса на шиене. Убедете се, че ушите и всички реснички са прибрани в кръга. Забодете парчетата с карфички и започнете да шиете на машината. Не забравяйте да си оставите отвор, за да можете да обърнете вътрешната страна навън. След въпросното обръщане, това, което е останало незашито, довършете на ръка.

Ако се притеснявате, че ватата може да се набръчка и да провали успешното завършване на вашето килимче, можете да я замените с друг подходящ пълнеж. 

Последни щрихи по килимчето

Последни щрихи по килимчето

Почти сме на финала с няколко последни щрихи, които е необходимо да направите по бъдещото си килимче. Дотук успяхме да се справим с главата на лъвчето, така че при следващите стъпки, които предстои да опишем, тук преминаваме към останалата част от оригиналната постелка. Този етап от работата е необходим, най-вече за се осигури достатъчно устойчиво на бурните игри на хлапето ви лъвче.   

 • Стъпка 10: Връщаме се на тялото. Набучете на око няколко места, така че да бъдете сигурни, че ватата няма да се размърда.
 • Стъпка 11:  Започнете да зашивате на всяко място, което сте отбелязали с карфица. Направете няколко шева, за да бъдете сигурни, че конецът няма да излезе при първата игра на детето ви.

Лъвчето е готово за игра!

Лъвчето е готово за игра!

Остана ви само да закачете главата на лъвчето за тялото. За да го нпаравите, Използвайте игла и конец и така ще съедините всичко заедно.  След това финално усилие можете да се поздравите за успешната работа, защото вашето лъвче е готово!

Приключихте с килима във формата на лъвче и сте се амбицирали да обновите цялостно дома си? Обърнете се към специалистите в интериорния дизайн и потърсете от тях добър съвет и насоки. Пуснете заявка за интериорен проект напълно безплатно в MaistorPlus и ще получите оферти от доказани професионалисти, ще можете да сравните различните предложения и да се спрете на оптималното за вас. 

Обичаш темите за дома и интериора и създаването на онлайн съдържание е твоя страст? Ако искаш с твои публикации да станеш част от водещата медия за дома в България, започни с попълване на нашия въпросник!

Попълни въпросник