Как да спестим от ножчета за бръснене

Публикувано на 26/10/2015 от Нели Минчева | Последна редакция на 26/07/2016 | Видяно 3 706 пъти

Страхотни фенове сме на форума "Направи сам". Освен че там можем да намерим съвети на какви ли не теми, свързани със строителството и ремонтите, много често попадаме и на интересни хитринки с приложение във всекидневието. Нека ви разкажем за една от тях - как можете почти две години да използвате едно и също ножче за бръснене и то да остава като ново.


Необикновено ножче?

Не, ножчето, за което говорим тук, не е по-специално от всички останали. Знаете, че с едно ножче за бръснене, в зависимост от качеството му и твърдостта и гъстотата на брадата ви, можете да изкарате между една и четири седмици. След това се налага самобръсначката да се зареди с ново ножче. Но ако използвате техниката, за която се говори в споменатия от нас форум, положението ще се промени.

Вижте още: Уникални китари от стари дъски за скейтборд


Как?

Когато в края на периода от една до три седмици усетите, че ножчето ви е започнало да се изтъпява и бръсненето с него вече не е комфортно, използвайте ръката си, за да го "заточите". Да, правилно прочетохте. Но, внимавайте! Трябва да направите следното:

  • Хванете самобръсначката с едната си ръка

  • Вдигнете другата пред себе си, като свиете лакътя, а предмишницата е успоредна на гърдите ви.

  • Прокарайте самобръсначката по ръката си към лакътя с лек натиск и в посока обратна на посоката на бръснене и на растежа на космите. Достатъчно е да повторите движението десетина пъти.

Ако не изпълните описаните стъпки съвсем точно, рискувате да се порежете! Веднъж щом схванете какво е нужно да бъде направено обаче, всеки път, когато ножчето ви се изтъпи, ще разполагате със свой собствен таен начин да го върнете към живота, за да ви служи вярно още дълго време.


По-безопасен вариант

За да сте съвсем спокойно, че всичко ще бъде наред в процеса на заточването, използвайте за операцията по заточването добре опънати стари дънки. Отново с лек натиск прокарайте самобръсначката по плата в посока, обратна на бръсненето, около десет пъти.

Вижте още: Креативност с гумите в градината


Стъклото също заточва

Класическите ножчета за бръснене могат да стават като нови и когато се търкат в стъкло. Например по вътрешната страна на чаша. Този метод е може би по-труден за изпълнение, но пък заточването за случва по-бързо.

В интерес на истината отзивите за описаните методи са доста противоречиви. Някои от участниците във форума смятат, че от тези домашни заточвания няма никакъв ефект, а други категорично поддържат обратната теза. Оставяме на вас да проверите как стоят нещата с вашето ножче за бръснене, а ако имате информация за други методи за спестяване на пари с дребни усилия у дома, споделете ги в "Направи сам". Останалите потребители ще ви бъдат благодарни.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта