Направи си сам невероятно барбекю пещ в 10 лесни стъпки

Публикувано на 08/09/2015 от Виктория Маринова | Последна редакция на 31/08/2016 | Видяно 207 585 пъти

Лятото почти отмина, но това съвсем не означава, че е твърде късно да запретнем ръкави и да изградим страхотно барбекю пещ за нашата есенна градина. За целта днес ще ви покажем как да си създадете този задължителен елемент за всяка фамилна къща в 10 лесни стъпки. Ако пък не сте уверени, че ще се справите сами, потърсете професионална помощ за изграждането на всякакви градински елементи, като заявите проект безплатно в MaistorPlus!

Виж още: Какви са предимствата на това да живеем в енергийно ефективно жилище?


Какво ще ви бъде необходимо?

  • Цимент;

  • Пясък;

  • Вода;

  • Метална кофичка за комина;

  • Маламашка за измазване;

  • Лопата;

  • Огнеупорни тухли;

  • Найлон;

  • Големи летви, дървени палети и талашит;

  • Парче пяна за оформяне на арката;

  • Бормашина и винтове за дърво (за сглобяване на рамката);

  • Трион.

Виж още: Тенденции за градината - какво е актуално през 2015г.


Положете стабилна основа

  • Изберете подходящо място за създаването на вашето барбекю пещ и поставете там дървената палета, като се уверите, че е стабилна.
  • След това с помощта на трион изрежете парче талашит с площ, равна на тази на палета, и няколко дървени летви с височина около 50 мм, които да създадат рамка за основата.
  • Забъркайте бетонова смес с цимент, пясък и вода (в съотношение, написано на чувала с цимент) и използвайки лопата, положете бетона върху талашита в дървената рамка, като се стремите да направите слоя максимално гладък.


Оформете предварително барбекюто

За да избегнете грешки, предварително подредете огнеупорните тухли така, както бихте искали да изглежда основата на вашето барбекю. По този начин ще добиете представа за това колко тухли ще ви бъдат необходими и ще можете да ги разположите по най-добрия начин. Някои специалисти смятат, че за направата на подобно барбекю не са необходими обезателно огнеупорни тухли, но опитът сочи, че те са по-подходящият вариант за изграждане на подобни съоръжения.


Бъдете прецизни в създаването на арката

Правилното оформяне на арката е изключително важно, защото именно тя ще бъде отворът на вашето барбекю пещ. Обикновено тя е с височина около 2/3 от тази на цялото барбекю, но може да се моделира различно в зависимост от вашите предпочитания. За оформяне на самия свод можете да изрежете парче талашит с подходяща форма или пък да използвате пяна, както е показано на снимката.


Какви са предимствата на арката пред стандартния отвор?

Когато създавате подобно барбекю пещ, можете да избирате дали отворът му да бъде квадратен или да има обла арка. Много домакинства предпочитат именно създаването на арка, защото разположени по този начин, тухлите практически се подпират една на друга. Това означава, че отворът на вашето барбекю ще бъде значително по-устойчив, а освен това, ще придаде по-приятен вид и на цялата конструкция. Използването на парче талашит или пяна пък ще гарантира, че тухлите ще останат на мястото си, докато бетонът се втвърди.

Виж още: За какво трябва да внимаваме при покупка на жилище?


Идва ред на циментирането на основата

Тази стъпка е изключително важна за издръжливостта на вашето барбекю, затова бъдете внимателни при изпълнението й. Започнете с циментирането на тухлите, които изграждат основата на барбекюто и арката, а след това покрийте тази част с найлон. За да създадете купола на барбекюто пък, напълнете достатъчно количество пясък в найлонов чувал и го поставете върху основата така, че върху него после да подредите останалите тухли. Използването на найлон и за самия пясък предотвратява залепването му за дъното на пещта, в случай, че бетонът не е стегнал напълно.

Виж още: Преди и след: 12 оригинални идеи за обновяване на градината


Поставете комина и довършете циментирането

Следва поставянето на комина, който можете да си направите сами от малка метална кофичка. Циментирайте зоната около него и продължете с останалата част от купола на барбекюто, като не бързайте да премахвате чувала с пясък от вътрешността му. Отстраняването му се извършва едва след като циментът изсъхне напълно.


Бетонирането на купола овладява несъвършенствата

Отново забъркайте бетонова смес, с която да покриете изцяло новата пещ. По този начин не само ще отстраните евентуалните несъвършенства около циментирането на отделните тухли, но този слой представлява и допълнителна изолация, която ще поддържа пещта гореща за по-дълго време.


Премахнете пясъка и запалете пещта

След като бетонът изсъхне напълно, премахнете излишните тухли и парчето пяна, които подпираха арката. После внимателно изгребете по-голямото количество пясък, а когато в найлона е останало малко, издърпайте и него заедно с останалия пясък. Следва първото запалване на пещта, което има за цел да гарантира нейната устойчивост и изсъхването на вътрешността й.


Почистете я внимателно и при желание - декорирайте

Това е може би най-лесната стъпка, която се касае до финалното оформяне на външния вид на вашето барбекю пещ. Почистете го внимателно от прахта, при желание му придайте нов интересен цвят или пък добавете красиви декорации, които да допълват впечатляващия му облик.

Виж още: Страхотни идеи за барбекю - каква храна да си приготвим през лятото


Време е за кулинарни приключения!

Настъпи моментът да изпечете и първата пица в чисто новото си барбекю пещ! Сигурни сме, че сте очаровани от резултата, а ако пък срещате трудности и неяснотии около изграждането на барбекюто, поискайте професионален съвет от специалистите, регистрирани в MaistorPlus! За целта направете безплатна заявка още сега и разгледайте разнообразни оферти и отзиви от клиенти!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
16 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта