Визуална тишина - интериорния дизайн на бъдещето

Публикувано на 29/09/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 29/09/2023 | Видяно 3 001 пъти

Връзката между човека и интериора непрекъснато се развива - променяме се ние и домът ни се променя заедно с нас. Сега се намираме на прага на нова трансформация на човека и неговия начин на живот. Смята се, че човекът в близкото бъдеще ще бъде по-скоро интроверт. Такъв, който не е фокусиран върху мнението на другите, а е така, да се каже, самодостатъчен. Повече се вслушва в себе си и по-добре оценява това, което го прави по-щастлив в дългосрочен план: семейство и близки, интереси, хобита, саморазвитие и себеизразяване. И разбира се неговият дом трябва да съответства на всички тези потребности.

Интериорът на бъдещето се очертава да е адаптивен. Неговата основа е база, която по-скоро няма индивидуалност. Човекът прави дома си специален, запълвайки пространството с уникални и ценни предмети и най-важното - дома носи неговия смисъл, неговия характер, неговата личност. 

Всичко върви в посока да се отървем от излишното, както и да намалим домакинските задачи за потребителя. Домът в бъдещето е удобно, високотехнологично пространство, което е обмислено и построено по такъв начин, че да се съсредоточим върху това, което наистина е важно. 


Визуална тишина като основа на интериора

Един от важните атрибути на интериора на бъдещето ще бъде визуалната тишина - това е сдържана палитра, проверени форми и липса на случайни елементи. Пространство, в което нищо не отвлича вниманието от най-важното.

Днес сме пренаситени с информация, с предмети, вещи и вече търсим възможност да си отдъхнем и да си починем от ежедневната суматоха и виждаме къщата като място за рестартиране и възстановяване. Това едва ли ще се промени в бъдеще.

Визуалната тишина ще възприемем като начин да се вслушаме в себе си. Между другото, стилове и решения като минимализъм и сканди , които са много актуални днес, притежават тази особеност и може би за това се налагат така успешно.


Планировка: от разделяне до обединение

В резултат на промените в начина на живот, планировката на жилищата ни също преживява своите трансформации. Вече се вижда как жилищните пространства изменят обичайната си визия през последните десетилетия. Къщите и апартаментите престават да бъдат разделени на отделни стаи в съответствие с техните функции - по-скоро има комбинация от функционални зони.

Дизайнерите очакват тази тенденция да продължи в бъдеще. Помещенията да се обединяват, а жилището да се стреми към единно универсално пространство, което може да бъде разделено на функционални зони според нуждите на човека. В същото време  интериора да не се пренасища с принципно нови елементи, но несъмнено  тези, които вече са там, ще се променят значително. 


Кухня за удоволствие

Много от интериорните дизайни споделят как някои области, като кухнята например, лека полека се превръщат по-скоро в символично пространство, от колкото пълноценно и многофункционално. Понякога изпълнява изключително декоративна функция -съвременния човек е динамичен, зает, почти не готви у дома, предпочитайки кафенета и ресторанти или доставка.

Ето защо нуждата от оборудвана кухня, в която домакинята да прекарва часове наред в готвене отпада, а приготвянето на ястия е по-скоро форма на отдих или време за общуване с близките. 


Холът като зона за релакс

Прави впечатление, че телевизорът напуска живота ни. Следователно, холът в обичайния си смисъл се превръща повече в релакс зона. В тази зона човек вече не седи - той почива в удобна поза, комбинирайки това с офлайн и онлайн комуникация, гледане на съдържание, учене или занимание с приятни за него неща.

В по-далечно бъдеще тази област може да се слее с зоната за сън и да оформи едно общо пространство за сън и почивка, където да възстановяваме силите и да се подготвяме за новия ден. 


Гъвкаво зониране

Стените бързо изчезват от оформленията - те се заменят с мобилни, плъзгащи се преградни системи, различни елементи за зониране. Именно това придава на пространството търсената адаптивност и гъвкавост, и помага на интериора да се пригоди към нуждите и желанията на собствениците. 

Какво вероятно ще се промени - стените и вратите може да придобият нови функции и декоративен ефект, но скритите системи за врати, които буквално се разтварят в интериора, ще продължат да набират популярност. 


Умните технологии в ежедневието

Умните технологии и изкуственият интелект навлизат в живота ни. Именно те ще се грижат за основните домакински задължения. Още днес роботизираните прахосмукачки са отговорни за чистотата в много домове, пералните машини сами избират настройки за видовете тъкани, а кухненските уреди имат готови програмирани рецепти. Системата "умен дом", в която всички домакински уреди са свързани и работят гладко почти без човешка намеса, ще се развива и усъвършенства. 

Освен това в бъдеще изкуственият интелект ще може да повлияе на нашето състояние, адаптирайки интериора към настроението на човек с помощта на проекции по стените. Например, като анализира графика на собственика през деня може да оцвети стените на стаята в лъчите на изгряващото слънце при събуждане или да създаде спокоен неутрален фон по време на работа. 

Със сигурност в бъдеще напредналите технологии ще позволят да се променят дизайните и материалите на интериорните елементи, да ги направят по-лесни за производство, трайни и екологични. 


Да започнем от днес

Бъдещето все още не е дошло, но някои от неговите елементи виждаме днес в актуалните тенденции. Тези решения вече ни помагат да направим жилищата си по-съвременни, модерни и комфортни. Умните технологии вече съпътстват и улесняват живота на много хора. 

Създаването на визуална тишина в интериора също набира скорост. Стените, подът и таванът се превръщат в неутрален фон за обекти, сред които има само наистина необходими и любими неща. Домът се превръща в лично пространство, където всеки наистина да се отпусне и да се наслади на приятен релакс. 

Развитието на прозрачни или полупрозрачни прегради вероятно ще продължи с течение на времето, но и днес те помагат пълноценно да се възползваме от жилищното пространство, като същевременно с това не претоварваме визуално помещението и поддържаме усещането за "въздух" и лекота. 

Какъв ще бъде домът на близкото бъдеще, ще покаже времето. Но днес ние можем да обърнем поглед към всички тенденции, които ни правят социално отговорни и грижовни жители на тази планета. Защото все пак, какво ще бъде бъдещето зависи единствено от нашето действие или бездействие днес. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
83 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта