5 важни правила за обзавеждане на малък апартамент

Публикувано на 25/11/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 25/11/2019 | Видяно 5 657 пъти

Малките апартаменти определено имат своите преимущества - по-нисък наем, често по-голяма близост до оживените райони на града и не на последно място - не малка доза незаменим чар, носеща много уют и уединение. Е, последното е така, само ако знаете как да обзаведете и декорирате дома си красиво.

Един силно разпространен мит, на който хората често стават жертва при декорирането на по-малки апартаменти, е, че целият им фокус пада единствено върху функционалността на пространството за сметка на дизайна, който в повечето случаи остава пренебрегнат. Това схващане обаче е много далеч от истината. Дори жилището ви да е с малка площ, това не означава, че интериорът му не може да бъде стилен и естетически привлекателен. Затова и тук ви представяме най-важните правила, които е необходимо да спазвате при декорацията на вашето малко жилище. Изпълнявайки ги, ще си създадете едно пространство, което ще е във ваша полза, тъй като ще бъде практично и удобно и заедно с това ще е стилно, красиво и отразяващо личността ви. 

Ако пък се притеснявате сами да експериментирате с интериора на дома ви и имате нужда от професионална помощ, то не се колебайте да я намерите в лицето на специалистите в интериорния дизайн, регистрирани в MaistorPlus.


Разграничете отделните зони в апартамента

На пръв поглед може би концепцията за помещение с отворен план изглежда като най-доброто решение за декорация и обзавеждане на  апартамент с малка площ. Да, отначало това може да е една наистина практична и приложима идея, но с течение на времето липсата на ясни граници на отделните зони в помещението, може да доведе до огромни проблеми и обърквания. Какво трябва да направите?

  • Направете всичко възможно да обособите отделни зони в основното пространство и да дадете на всяка зона определена цел. 
  • Поставете закачалките за якета и шкафчетата за обувки до вратата, за да създадете удобно и практично антре. 
  • Поставете барплот между кухнята и трапезарията и всекидневната. Така ще си помогнете за по-лесната работа и сервиране в кухненското пространство и ще си обособите допълнително място за съхранение на вещи.
  • Ако леглото ви също е в общото помещение, обърнете дивана си до подножието му, за да привлечете мигновено погледа в хола. 
  • Ако имате конкретно хоби или сте почитатели на някакъв вид изкуство или занимание, не се притеснявайте именно тези ваши интереси да играят ключова роля в очертаването на границите в жилището. Например чудесен вариант са високите растения. Можете също да вкарате в декора си всичко, което смятате, че ще отрази стила ви и ще изпълни задачата, за която е предназначено.


Инвестирайте в мултифункционални мебели

Често го казваме и няма да спрем да го правим, защото именно този съвет е ключов при обособяването на красиво и практично малко помещение. Инвестирайте в мебели, които изпълняват повече от една функция! Когато обзавеждате помещение с малка площ, абсолютно всеки сантиметър е важен. Затова вместо да се опитвате да подчините пространството около мебелите си, се фокусирайте върху закупуването на такива, които ще работят за вас и нуждите ви. 

  • Пример за такава мебел е удобният диванът, който с няколко лесни и бързи стъпки може да бъде превърнат в уютно легло. Кухото пространство под него пък може да се използва за съхранение на дрехи или други важни за вас вещи.
  • Каквито и мебели да изберете, е важно те да са съобразени с размера на пространството, в което ще се намират. Имайте предвид, че свръхголемите мебели ще ви изиграят лоша шега и само ще направят така, че стаята да изглежда още по-малка. 

Вижте повече: 4 лесни идеи за декорация на малко помещение с отворен план


Заложете на цветова палитра в светли нюанси

Както знаете, наситените, тъмни цветове имат свойството да правят така, че пространствата да изглеждат визуално по-малки. За сметка на това пък, светлите нюанси създават точно обратната илюзия - пространството изглежда по-голямо. Затова, когато избирате цветова палитра за малкото си жилище, се опитайте да спрете на такава, която ще е от полза на интериора ви.

  • Когато търсите най-подходящата цветова схема, се съсредоточете върху използването на три цвята. Два от тях е хубаво да бъдат в светли, ярки нюанси. Те трябва да присъстват в по-голямата част от пространството. След това добавете един по-тъмен цвят за акцент. Така ще си осигурите повече визуален интерес в помещението и ще добавите интериорна закачка. 
  • Ако пък за вас е невъзможно да живеете в апартамент, в който наличието на по-смел цвят е почти никакво, не се притеснявайте. Вариант за вас е да компенсирате с цвета на мебелите. Изберете един акцентен, дързък цвят и купете всички мебели, предназначени за дадената зона в същия нюанс. Хубаво е обаче да ограничите акцентния цвят, като го използвате само в една част от апартамента. Твърде многото различни цветове в малкото пространство могат да създадат неприятен ефект и да предизвикат по-кичозен вид.


Добавете извивки за по-интересен вид

Тъй като повечето малки апартаменти са във формата на кутия, е важно да направите така, че да създадете повече визуален интерес. Това може да се случи, като използвате мебелите си, за да добавите семпли, но ефектни извивки. Според интериорни дизайнери, по-интересните и разчупени мебели, ще предпазят помещението от монотонен вид и ще допринесат за по-впечатляващия му стил. Пример за такава мебел е кръглата маса. Тя е изключително универсална и безспорно красива.

  • След като откриете мебелите, които отговарят на нуждите ви и личния ви стил, не забравяйте да комплиментирате тези извивки, като използвате подобни форми и в аксесоарите за дома.
  • Вместо да избирате обикновено, правоъгълно огледало за баня, изберете кръгло, което да е в синхрон с останалата част от интериора.
  • Вместо да се залагате на осветителни тела с по-прави форми, поместете в апартамента си такива с по-заоблени.

Вижте повече: Оптимизирайте мебелите и пространството в дома си


Модерното понякога е по-добре от традиционното

Големите, обемни мебели могат да направят малкия апартамент да изглежда затворен и задушен. Включването на плаващи елементи във вашия дизайн може да отвори пространството, като позволи на окото да направи мини-пътешествие в стаята и същевременно осигурява функционалност.

  • За целта се опитайте да използвате плаващи рафтове вместо шкаф за книги или конзолна мивка на мястото на традиционната такава с шкаф. 
  • По отношение на мебелите, тези с крачета ще заемат по-малко място от тези, които стоят директно върху пода.

Намирането на правилния баланс между функционалност и стил е изключително важно за създаването на пространство, в което да може човек да живее уютно и спокойно. Затова, дори когато живеете в малък апартамент, трябва да се съсредоточите върху запълването на дома си с предмети, които отговарят на вашите нужди, като същевременно подчертават вашата лична естетика. Трябва и да се съобразявате с някои важни интериорни правила, за да можете дългосрочно и пълноценно да използвате жилището си. Ако имате въпроси относно интериора и естетиката в дома ви, можете да се обърнете към експертите в областта на вътрешния дизайн, регистрирани в сайта ни. Можете да подадете безплатна заявка за проект още сега, а до 24 часа вече ще имате и оферти. Сравнете ги изберете най-подходящата за вас.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта