5 лесни и креативни начина да внесете рустик стила във вашия дом

Публикувано на 05/10/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 16/10/2019 | Видяно 2 607 пъти

Дом с рустик елементи е един от най-предпочитаните и желани интериорни стилове през последните години. Произхождащ от Съединените щати, в него често се наблюдават по-грубите текстури, привидно незавършен (но по хубав начин) вид и стремеж към възможно най-естествен облик. Ключът към постигането на класически рустик интериор на дома се състои в създаването на атмосфера на комфорт, в чието ядро стои цветова палитра с топли, неутрални нюанси.

Основата трябва да бъде изградена от бели, кремави или леки (но топли) сиви цветове, които да могат да придадат повече дълбочина в съчетание с естествени дървесни тонове. Подовите настилки също в идеалния случай трябва да бъдат от някакъв вид дърво. За предпочитане е твърдата дървесина. А кои са другите задължителни елементи, които рустик стилът притежава и как да ги вместите в интериора на вашия дом, ви показваме тук. Ако пък имате нужда от професионална помощ при ремонта на дома ви, се обърнете към доказаните специалисти в интериорния дизайн, регистрирани при нас.


Вратите като необичаен акцент

Нищо не крещи по-силно “рустик” от една красива, масивна врата. Чудесен вариант в случая е така наречената “хамбарна врата”. Тези врати стават все по-популярни през последните няколко години и са страхотни по няколко причини. 

  • Първата е, че те могат да спестят място. Как? Тези врати обикновено са с плъзгащ се по стената механизъм, а не с традиционния отварящ се и затварящ. Разбира се, ще ви е нужна достатъчно стенна площ, за да може да инсталирате вратата. Но пък хубавата новина е, че тя може да се превърне в чудесен вариант за малки помещения, където всеки сантиметър подово пространство е от огромно значение.
  • Въпреки че най-често са изработени от преработено дърво, хамбарните врати са претърпели огромно развитие и сега се предлагат в различни видове материали. Ако търсите традиционния рустик стил, разбира се, се придържайте към дървената врата. Но ако искате да постигнете малко по-разчупен интериор, можете да заложите и на метална врата, например. 
  • Можете също така да използвате винтидж врати, монтирани на плъзгачи. Така също ще постигнете доста интересен облик, но без да използвате нещо по-масивно и голямо като традиционната хамбарна врата.


Масата - удобство и поле за креативност

Ако искате просто намек за рустик стил, без да го излагате на показ в целия си дом, помислете за нещо въздействащо, отличаващо се и най-вече - привличащо вниманието. Чудесен вариант е масата. Масите в рустик стил имат специфичната характеристика, че могат да изглеждат перфектно във всеки дом. Това е така, защото те са практични, семпли, но отличаващи се в пространството.

  • За да придадете по-селски вид на дома си, заложете на маса, изработена от необработено дърво. Добър вариант също е и такава с някои по-интересни детайли в краката. 
  • Винаги може да пуснете в действие вашето творчество. Заложете на тишлайфер от зебло или подложки за хранене от тази материя. Чудесно ще се впишат в цялостната концепция за рустик стил.
  • Без значение в какъв стил стая ще поместите масата, винаги ще получите щипка рустик привкус в интериора.

Вижте още: 5 грешки при обзавеждане на първото ви жилище, които да не допускате


Меки мебели - необходимост и уют

Що се отнася до меките мебели в стаите в рустик стил, нищо не може да замести големите, уютни дивани и фотьойли. А за предпочитане е те да са покрити с бели или кремави калъфки. 

  • Тъй като в стила на селската къща обикновено липсва суетата и присъства стремежът към натуралност, мебелите, които са удобни и лесни за почистване или изобщо не се нуждаят от такова, са идеални. 
  • Това, което е чудесно при калъфките за мебели е, че те не само са лесни за сваляне и почистване, но можете да ги промените през сезоните. 
  • Ако решите да се придържате към бялото през цялата година, можете да добавите малка закачка към тях, като ги декорирате с интересни възглавници с различни цветове и текстури. 
  • Само не забравяйте, че мебелите трябва да изглеждат уютно, да ви приканват да седнете на тях. Не трябва да бъдат твърде деликатни или изискани. 


Скрийте съвременните джаджи

Нищо не придава по-съвременен и модерен вид от техниката. Така че, ако искате да върнете по-селското и носталгично усещане, което предизвиква рустик стилът, помислете за скриване на колкото можете повече от технологиите в дома.

  • Някои начини включват скриване на шнурове и рутери в декоративни кутии с отвори, изрязани в гърба. 
  • Можете също да поставите големи предмети като телевизори и стерео уреди в шкафове, които могат лесно да бъдат отваряни и затваряни. 
  • Друг вариант е да използвате малки плъзгащи се плоскости, за да прикриете телевизора, например. 

Вижте още: Как да направим дневната по-функционална?


Мебели с античен вид

Всички добре поставени мебели с античен вид, могат да бъдат перфектният завършек за стая в рустик стил. Класическите секции са особено подходящи. Важно е обаче да не се страхувате да бъдете креативни с това как ги използвате.

  • Античната секция може да се използва в антрето, в кухнята или всекидневната.
  • Не забравяйте, че по-винтидж предметите са особено подходящи в традиционния рустик интериор. 
  • Уверете се също, че мебелите са достатъчно здрави, за да могат да издържат на ежедневна употреба. 

И тъй като рустик стилът е много популярен и актуален в момента, линиите между него и някои други подобни стилове не са много ясни. В него могат да се открият елементи на френски, английски или шаби-шик стил. Точно затова най-важното нещо, което трябва да имате предвид, що се отнася до рустик стила е, че всичко зависи от това как използвате различните видове и стилове елементи, за да създадете желания от вас краен облик.

Ако все още се лутате между различни идеи, потърсете специалистите в областта на интериорния дизайн в сайта ни. Те ще вземат предвид всички ваши идеи, за да създадат един красив и ясен краен резултат. За да се свържете с тях, направете безплатна заявка за проект. След 24 часа вече ще имате готови оферти, които да сравните, за да изберете тази, която ще ви пасне най-добре.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
7 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта