Превърнете малката квартира в уютен дом

Публикувано на 02/08/2019 от Мария Милушева | Последна редакция на 26/09/2019 | Видяно 1 551 пъти

Истинско предизвикателство е намирането на хубава квартира. Често трябва да правите компромиси с удобствата, още повече, че някои наемодатели не са съгласни да ремонтирате жилището им. Въпреки това не трябва да се отчайвате, защото за любителите на хубавия интериор сме приготвили идеи, благодарение на които можете да освежите квартирата. Ще ви помогнем да се чувствате като у дома си, дори и да живеете в едностайно помещение.

Не се колебайте да се свържете с регистрираните специалисти в интериорния дизайн в нашия сайт, ако се затруднявате в правилния избор. 


Бюджетни и функционални мебели

В малките помещения е много трудно да поберете всички нужни мебели, особено ако живеете само в една стая. Тогава искате да съумеете да обедините няколко помещения в едно. Тъй като сте под наем, вие едва ли възнамерявате да купувате скъпи и големи мебели, а и вероятно квартирата е вече обзаведена, затова можете да заложите на малки, компактни и бюджетни, които да допълнят вашия интериор. Ако хазяинът ви е съгласен, можете да замените старите му вещи с нови, които вие желаете да си купите. В крайна сметка, ако някой ден напуснете жилището, може да си ги вземете, така че инвестицията няма да е на вятъра.

  • Заложете на етажерка с няколко отделения. Можете да я използвате за каквото пожелаете. Направете от едната й страна библиотечка, а от другата – тоалетка. Защо не? Поставете я до прозореца, вземете си и огледало и сте готови. Вече имате многофункционална мебел. Може да събирате там сувенири, тетрадки – каквото искате.
  • Сгъваеми столчета – те са идеално решение за малки пространства. Можете да ги изваждате, когато се събирате с приятели, и да ги прибирате, когато нямате гости.
  • Табуретки – малки са, декорират прекрасно, а и можете да ги местите с лекота навсякъде.
  • Преобразете старите мебели. Покрийте дивана, който не харесвате, с красив калъф. Повечето са евтини и вършат чудесна работа. Можете дори да постелите само красиво одеяло и сте готови – имате диван с напълно нова визия!

Вижте още: Мултифункционални мебели за малко жилище


Обособете си отделни пространства

Ако сте наели едностайно помещение, не се разочаровайте! Можете в една стая да имате кухня, мини хол и спалня, нужна е само добра подредба, на която ще ви научим сега.

  • Отделете си кухненски кът. Наредете масата за хранене и столовете там.
  • Обособете си мини хол. Вероятно в стаичката има диван или кресло. Купете си или си донесете от вкъщи масичка за кафе, ако в квартирата няма такава. Вече имате уютен и комфортен хол, където можете да си почивате следобед с горещо капучино в ръка.
  • Време е за нова спалня! Да, за щастие имате място и за нея. Леглото може да бъде разположено в края на стаята. Поглезете се и с малко нощно шкафче. Дори и най-обикновеното може да придаде завършен вид на спалнята, особено ако имате и нощна лампа.
  • В някои квартири спалнята и холът са обединени, защото липсва легло, но има разтегателен диван. Това също не е лоша идея, ако диванът е хубав и удобен. Погледнете го от хубавата страна – повече пространство за декорация на стаята!


Когато подът на квартирата е стар, почти колкото самата сграда

Подът определено е важна част от вида на стаичката, която сте наели. В повечето от старите апартаменти има паркет, който е здрав, но най-вероятно има нужда от освежаване. Ако собственикът на квартирата позволява, лакирайте го. Но дори и да не бъде съгласен, има начини да придадете свежест с минимални средства.

  • Използвайте малки килимчета. Едно такова в центъра на стаята, където сте обособили хол би свършило чудесна работа. Изглежда арт и определено придава обновен вид на стария паркет.
  • Донесете от вкъщи бабините вълнени покривала за дивани. Постелете ги върху пода и сте готови, имате прекрасно килимче! Предполагаме знаете колко са модерни пътеките с етно мотиви, които вероятно имате в своя дом в родния си град. Вкарайте ги в употреба. Те създават домашен уют.

Вижте още: Преди и след: икономични идеи за преобразяване на жилище под наем


Декорирайте с въображение и нямате нужда от ремонт

Подходящата декорация винаги може да дойде на помощ при мисията с освежаване на апартамента. Всеки малък детайл носи част от душевността ви и може да даде индивидуален стил на дома. 

  • Използвайте покривки. Нека бъдат с ярки и открояващи се цветове.
  • Покрийте леглото си с красиво и също така ярко шалте. Допълнете с декоративни възглавнички. Истина е, че в повечето мебелни магазини те са малко по-скъпи. Но винаги имате алтернативи за по-бюджетен вариант - онлайн магазини или неспециализирани такива. Там ще откриете страхотни дизайни по всеки джоб.  
  • Внесете зеленина с няколко красиви саксии с цветя. Бъдете внимателни с избора си, за да се радвате на свежестта им целогодишно. 
  • Закачете на стените картини, които можете вие да си направите. Нарисувайте красив пейзаж с бои и отидете във фотостудио да го сложат в рамка. Няма значение дали умеете да рисувате на професионално ниво. Заложете на нещо по-семпло. Всичко, направено с вкус, може да бъде красиво и ефектно.


Чувствайте се като у дома си

Където и да се намирате, ако планирате да останете за дълъг период от време, най-важното нещо е наистина да почувствате мястото като свой дом. 

  • Сложете на етажерката си снимки на вас и вашето семейство и приятели. Можете да ги закачите и на стената. Няма друго място като дома, а ако виждате близките си всеки ден, определено ще се чувствате като вкъщи.
  • Върнете се в детството. Колко от вас са оставяли коледните лампички да светят почти цяла година? Ако се припознахте, то сте от хората, които знаят какъв уют създават те. Купете си красиви лампички и украсете стаята с тях.
  • Добавете всеки малък детайл, който ви кара да се чувствате у дома си - любимата чаша, купичка, картина, нощна лампа, сувенир... Всичко, което ви е насъце има място да бъде част от вашия интериор. По този начин и вие ще бъдете щастливи. 

С тези съвети от нас можете да си обзаведете квартирата и тя да се превърне в стаичката, в която се прибирате с удоволствие след дълъг работен ден. Не забравяйте, че специалистите в интериорния дизайн, регистрирани в нашия сайт, са на ваше разположение и ще ви помогнат, ако планирате да промените дома си. Можете да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко предложения. Имате възможността да видите отзиви на предишни клиенти, да сравните офертите и да изберете тази, която най-много ви допада.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта