Таванът, цветен и интересен!

Публикувано на 08/10/2018 от Екатерина Димитрова | Последна редакция на 20/02/2019 | Видяно 2 193 пъти

Често, когато решите да промените интериора си, стените са първите елементи, които трябва да бъдат боядисани. Дали поради желанието да отразяват светлината, утвърдени навици или липса на време, таваните винаги остават бели. Но помислете, ако ги оцветите в синьо, червено, сиво или черно, те стават сами по себе си декоративен елемент в стаята, с който можете смело да играете. Не е нужно да сте художник от ранга на Микеланджело. Боядисването на тавана в подходящи нюанси, може да бъде отлична идея, ако работите в хармония с останалите стени. Те пък, на свой ред, дават илюзия за височина или уединение. Цветните тавани вероятно са онези декоративни елементи, които липсват във вашия дом. Ако сте готови да експериментирате и да кажете сбогом на белите тавани, потърсете професионален бояджия сред регистрираните в нашата платформа.


Цветен таван на мансардна детска стая

Таванът на мансардата е невралгична точка в помещението. Слизайки ниско над скосеното пространство, често смалява помещението и създава усещане за потиснатост. Обикновено той е облечен в дървена ламперия в естествен дървесен цвят, който поглъща светлината и таванската стая изглежда тъмна и тясна. За да избегнете този ефект на скосения таван, боядисайте ламперията в светли свежи цветове. Синьо като небето с бели елементи, едри фигури и текстилни лампиони е оригиналното решение на този таван под покрива. Как да уловите светлината в малкото пространство:

  • Оставете дървения под в най-светлия дървесен тон – светлината ще се отразява в него.
  • Стената и мебелите около прозореца боядисайте в бяло – това оптически ще удължи пространството.
  • Изберете за тавана светъл цвят и смело боядисайте с него дървената ламперия и гредите на подпокривното пространство.
  • Избягвайте тежки, и обемни мебели в тъмни цветове. Вместо това изберете леки етажерки, малки винтидж столове и текстилни декорации в светли тонове. Те ще създадат онова топло усещане за уют непринуденост и щастливо детство.

Вижте още: Как да превърнете таванското помещение в уютна детска стая


Черен таван в спалнята. Шик е, нали?

Черен таван в спалнята? Звучи неприемливо, на всъщност премереното комбиниране на черно и бяло може да се превърне в абсолютен шик.  Нестандартен и модерен, черният таван създава уединение и в същото време стил. Подходящ е за високи индустриални помещения, но дори и да не сте привърженици на подобен интериор, не може да се отрече, че тази спалня привлича окото като магнит. Ако това съчетание ви допада и не се притеснявате да експериментирате, спазвайте три прости правила:

  • Не вкарвайте други цветове в интериора, черния таван с бели стени предполага известна стерилност, ако искате да постигнете магнетичен ефект;
  • Не използвайте тази комбинация, ако помещението е по–ниско или по-малко. Черният таван ще погълне светлината и ще създаде чувство на потиснатост;
  • Поставете мека настилка на пода като мокет или голям килим. Задължително да е в светъл тон от гамата между сиво – бялото.


Таванът като акцент в дневната

Дневната с цветен таван може да се превърне в истинско интериорно бижу във вашето жилище. Можете да експериментирате с цветове и нюанси, според индивидуалните си предпочитания. Все пак не забравяйте да съобразите няколко ключови правила, които ще ви помогнат да създадете приятна и уютна атмосфера в помещението:

  • Заложете на интензивен цвят ениствено за тавана, а нека стените бъдат в по-бледи тонове. По този начин ще създадете интересен акцент;
  • Изберете мебели от по-леки или прозрачни материали, това също ще отнеме от тежестта на пространството;
  • Възползвайте се от предимствата на осветлението, като поставите малки лунички на стратегически места.


Оцветете тавана и в банята!

Цветните тавани могат да намерят своето достойно място и в банята, а защо не и в тоалетната. Те ще придадат оригинален и свеж почерк на мокрите помещения, особено ако ги съчетаете умело с подходящи аксесоари и санитария. Заложете на бяла мивка, чиния и вана, а душ кабината е най-добре да бъде с прозрачни стени. Отворетните рафтове, по които да подредите често използвани вещи и декорации са интелигентно решение, особено ако хигиенния ви кът е с по-скромни размери.

В случай, че и вие сте настроени да придадете цвят на таваните в дома си, но се съмнявате във собствените си бояджийски способности, в MaistorPlus ще откриете бързо и лесно препоръчани бояджии. Свържете се с тях още днес, като изпратите безплатна заявка. Това ще ви позволи да сравните конкурентни оферти от изпълнители във вашия район, като предварително ще можете да се запознаете с бизнес страниците и репутациите им, за да прецените с кого предпочитате да работите. 

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
54 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта