Очарование от камък и стъкло сред маслинови дръвчета в италианската провинция

Публикувано на 15/01/2018 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 31/05/2019 | Видяно 1 953 пъти

Ако сте чували за италианското бяло градче Алберобело или дори сте имали щастието да го посетите, сте добре запознати с характерните за него къщички, наречени трули. Днес обаче ще отскочим до една друга, потънала в белота, провинция на Ботуша - Остуни. Оказва се, че и тук можем да открием от симпатичните кръгли домове. Предстои ни една вълнуваща разходка из очарователна бяла къща, изградена от камък и стъкло, която синергично съжителства с маслинови дръвчета. Тя е по проект на Енрико Мария Цичети от Studio EMC ARCHITECT, който работи в сътрудничество с инженер Франческо Палмасано. Съберете впечатления и идеи за дизайн, а тези, които желаете да приложите за своето жилище, могат да бъдат реализирани от професионалистите в нашия сайт.


Концепция, здраво стъпила върху любовта към земята

Водено от желанието си да живее в хармония с природата, италианско семейство изоставя динамичния си живот в Рим, за да постави ново начало в тихата и спокойна провинция Остуни. Там очакванията им са да бъдат по-близо до природата и надеждите им се оправдават. Въздухът на новия им адрес е по-чист, времето тече по различен начин, мислите се успокояват. Преди да придобие видът, в който я виждаме сега, бялата къщичка минава през сериозен реставрациоен процес. В реализацията ѝ е заложена концепцията за силна връзка със земята, затова не е случайно, че основно използваните материали в строежа ѝ, са камък и стъкло.

Вижте още: Пленително красива къща, скрита под скалите в Ню Мексико


Изящно преплитане между интериор и екстериор

Маслиновите дръвчета, които са заставали на пътя на разширяване на постройката, не само че са пощадени, но и са превърнати в неделима част от нея. Интериор и екстериор плавно преливат един в друг в едно хармонично единство. Монолитната част на къщата “трули” е изградена предимно от бял камък, което я прави още по-ярка и отличаваща се на фона на лазурното небе. В нея се помещават основните жилищни стаи, които ще разгледаме след малко. Лятната част представлява стъклен куб, в чиято вътрешност собственици и гости могат да се отдадат на сладки приказки, поседнали на прозрачни столове близо до стъблото на маслиново дърво.


Приветливата кухня раздава цветни усмивки

Стане ли дума за Италия, една от първите ви асоциации следва да бъде за кухня, неустоими пасти и антипасти, аромат на свеж босилек, експлозия от радост за небцето. Храненето за италианците е не просто задоволяване на физически потребности, а почти свещен ритуал. Не по-малко специално внимание в живота им заема готвенето. А когато то се случва в усмихваща се с цветовете си кухня като тази, резултатите със сигурност са доста апетитни. Кухненското оборудване, шкафчета и уреди, тук са организирани в две редици, тип галерия, която сякаш преминава през живописен тунел. От двете страни на последния има врати, водещи към фронталната и задна част на къщата.


Сладки сънища под камък в двете спални

На първо четене може и да изглежда екстремно да се спи в компанията на стени, иззидани от камък. За италианското семейство, избрало да живее в този вдъхновяващ дом обаче, това се е превърнало в нещо напълно естествено. Успели са да привлекат иначе грубоватия материал на своя страна и да го направят ефектна част от интериора. Площта в двете спални е скромна и очевидно, освен за големите легла, няма възможност за други обемисти мебели в обзавеждането. Креативността идва на помощ тук и издълбава сводести и квадратни ниши, където да се съхраняват вещи или подреждат декорации. Пространството под матрака също се използва с подобна цел.

Вижте още: Помечтайте за топли вечери в съвършената рустик спалня


Загадъчна суровост в каменната баня

Банята в тази забележителна къща от камък и стъкло не изневерява на общия дизайнерски почерк. В нея е лесно да си представим, че сме се пренесли далеч назад във времето, заобиколени от каменни стени и издялана със същия материал мивка. Усещането за суровост, което иначе щеше да е неизбежно, успешно е омекотено с помощта на подходящо осветление. Хигиенните процедури се осъществяват и при наличието на достатъчно топлина, за която допринася ретро прочита на лира за баня. Вместо шкафове и рафтове, отново откриваме функционални ниши, в които собствениците могат да подреждат най-необходимите си козметики, хавлии и аксесоари.


Лятната зона отблизо

Трули къщичката в провинция Остуни разполага и с прекрасна лятна зона. Тя представлява кубична постройка, долепена до каменната, и е с изцяло стъклени стени и покрив. Достъпът до нея става директно през кухнята и всичко вкусно, приготвено там, бързо и лесно може да се сервира. Специфичен чар на тази част от дома добавя голямото маслиново дърво, което надвесва клоните си над обособеното кътче за похапване.

Вижте и своите проекти за интериор на дома си успешно реализирани, като се свържете с доказаните специалисти в платформата на MaistorPlus. Направете безплатна заявка още сега и до 24 часа ще получите атрактивни оферти. Проучете ги внимателно, разгледайте бизнес страниците на кандидатствалите изпълнители. Сами решавате дали и кого да поканите на оглед, като можете да се запознаете и с оценки от предишни клиенти. Наемате кандидата, който най-добре разбира вашите желания, съобразявайки се със собствените си бюджет и време.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта