Скандинавският интериорен дизайн в жилището

Публикувано на 23/09/2017 от Дора Пенкова | Последна редакция на 17/06/2019 | Видяно 3 260 пъти

Скандинавският интериорен дизайн се налага като предпочитан от много хора през последните години. Появява се в средата на миналия век, приоритизирайки функционалността и достъпността пред лукса и високата цена. Специфични за този стил са изчистените линии, цветовете в светлата гама и естествените материали, наложили се като необходимост заради късия ден в северните страни и нуждата от повече светлина в жилището. Тук ви представяме няколко апартамента, следващи тази линия, които могат да послужат за вдъхновение при избора на най-подходящите и удобни мебели за вашия дом.

В случай че предпочитате помощта на доказани професионалисти в областта на интериорния дизайн, може да се свържете със специалистите, регистрирани на нашия сайт.


Светлината - ключов елемент в скандинавския дизайн

В този апартамент акцентът е върху светлината и белия цвят, характерни за жилищата в северните страни. Декорирана с дърво и бели повърхности, кухнята е типичен пример за скандинавски дизайн. Интересно решение е вълнистият таван, който прибавя модернистично звучене в пространството, заигравайки се отново със светлината и сянката, която я съпътства. Красивите стари плочки по пода са реставрирани и оформени в разноцветни ивици, правейки жилището наистина уникално. Няколко нива етажерки по продължение на цялата стена във всекидневната зона позволяват там да бъдат поместени цветя, картини, свещници, вази и други декоративни елементи, внасящи уют и топлина в дома.


Натуралните елементи в скандинавския дом

В този апартамент виждаме как отново е наблегнато на бялото, което е задължително за дългите скандинавски зими. Освен него, тук впечатление правят решенията за съхранение, изработени от светъл дървен материал, които по хитър начин оползотворяват малкото налично пространство. Елементите от фауната, които откриваме по стените в жилището засилват присъствието на природата, интегрирана по модерен начин в компактния дом. Като акценти в жилището се открояват пъстрият килим, внасящ усещането за топлина в холната зона, и принтовете със страници от вестници по стената при спалнята. Кухнята е издържана в бяло, а плотът с високи столчета, който я обособява от останалата част на апартамента, приканва да поседнем и да се насладим на чаша чай или кафе с приятел. 


Геометрията в интериора

В този апартамент правят впечатление геометричните елементи, които присъстват във всеки малък детайл. Белите стени и кухненски шкафове тук са комбинирани със сива мека мебел. Диванът и фотьойлът са в същата тоналност като избрания килим, който залага на геометричните форми. Металните холни масички също разчитат на този акцент и подхождат чудесно на избрания полилей, също от метал, изработен в много интересна форма. Между двете нива шкафчета в кухнята стената е облепена с плочки с различен дизайн, наподобяващи мозайка, комбиниращи бели, сиви и черни шарки.

Всички осветителни тела в апартамента са изключително интересни. Особено впечатление правят разноцветните кабели, отвеждащи четири крушки над трапезарната маса. Малка декоративна лампа създава уют в зоната с най-богата декорация в помещението.

Вижте още: Как да обзаведем дневна в скандинавски стил 


Пъстри нотки в интериорния дизайн

Жълтите и сини акценти придават на този апартамент изключително свеж вид. Изборът на мебели с по-ненатрапчив дизайн създава усещането за изчистеност в пространството. Акцентите в дневната изпъкват с по-пъстрите си тонове - килимът в сиво и синьо, етажерката с преобладаващ жълт цвят, шареният полилей и всички останали малки детайли, придаващи настроение в помещението. 3-Д главата на елен с жълти рога и рамка също е много впечатляваща.

Светла, бяла и класически изчистена - спалнята има своя идентичност. Декорацията е това, което я прави уникална. Рафтът над леглото е запълнен с красиви рамки, вази и други малки детайли. Срещу него се намира светла етажерка с асиметрична форма, върху която отново откриваме различни съкровища, създаващи уют. В тази стая е добре да помислим и за въздуха, тъй като там практически прекарваме голяма част от времето докато спим. Различни овлажнители и пречистващи системи могат да се погрижат за чистота на въздуха. 


Акцент върху синьото

Добре дошли в пъстрата страна на скандинавския дизайн. Този апартамент, със своята жизнерадостност, определено се различава от стерилните, решени изцяло в бяло апартаменти, които ни заливат от списанията. Пространството тук кипи от енергия и цвят, изразявайки личността на своя собственик във всеки малък детайл. Усеща се акцентът върху морската тема, проявен чрез декоративни елементи като риби и корабчета, но и чрез засиленото присъствие на синия цвят. В дневната впечатление прави красивият килим, в който можем да открием дори препратки към българските чипровски килими. В кухнята отново се потапяме в морското - кухненските шкафове са изработени в приятен син цвят, носещ усещане за спокойствие. Всяка домакиня иска удобство и уют в кухнята. За това е нужна както приятна атмосфера, така и наличието на висококачествена посуда, с помощта на която кулинарните шедьоври стават факт.

Искате ли и вашият дом да ви пренася в скандинавските страни, всеки път щом се приберете вкъщи? Интериорните дизайнери, регистрирани на сайта ни, могат да реализират вашите мечти. Заявете проект напълно безплатно и изберете изпълнител според нуждите и изискванията си, като сравните получените оферти и се запознаете с бизнес профилите на отзовалите се кандидати. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта