Как да обзаведем дневна в скандинавски стил?

Публикувано на 24/11/2015 от Светла Иванова | Последна редакция на 15/08/2016 | Видяно 6 558 пъти

Скандинавският стил от край време се е наложил като еталон за добър вкус. Не е случаен и фактът, че редица известни хипермаркети за мебели са "родом" от студените северни страни. Прочул се из цял свят със своята практичност и изискана простота, скандинавският интериор може да се похвали с елегантен вид, безупречно качество и функционална топлота. Днес ще ви представим основните линии, с които се откроява този стил в обзавеждането. Ако сте решили, че и във вашия дом е дошъл моментът за промяна, не се колебайте да се свържете с интериорните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus.


Естествени материали на показ

Топлите тонове на дървесината и зелените растения тук-там внасят уют и стил в дневната, така че не се колебайте да ги подчертаете. Можете да се сдобиете с красив ламинат в топли кафяви нюанси, за да постигнете автентична скандинавска визия. Разбира се, всичко, което ще изберете, трябва да е в класически вариант и да е подчинено на принципите на минимализма. Затова не е добра идея да залагате на тежки и обемни дървени секции и скринове, които ще отнемат от чара на този небрежен стил.


Нека бъде светлина!

Основна идея, на която се основава този изчистен и подреден стил, е светлината, независимо дали естествена, или изкуствена. Рядко ще видите традиционен северен дом, на чиито прозорци има щори. Ето защо, ако сте решили да интерпретирате това интериорно течение у дома, трябва да обърнете особено внимание на осветителните тела. Колкото по-ярко светят те, толкова по-добре. Няма да сбъркате, ако изберете големи кръгли полилеи или пък множество високи лампиони.


Класически форми в полза на традициите

Стандартните геометрични форми като правоъгълник, квадрат и кръг, са често срещани при скандинавските дневни. Избирайте мебели с повече място за съхранение на вещите, тъй като аксесоарите също трябва да са сведени до минимум, за да се получи това усещане за подреденост и чистота.

Вижте още: 5-те водещи тенденции за дома за 2015 г.


Максимално опростена цветова схема

Първото правило в скандинавския интериорен стил е белотата. Стените, таваните, в някои случаи дори подът, са в бял цвят. Той служи като платформа, чист фон за смесване на идеи и деликатни цветови нюанси. Типичната скандинавска всекидневна комбинира повече от умело съвременния шик с домашен уют и комфорт. Ако сте сред почитателите на еклектичния интериор, може би идеята за бели стени, създаващи усещане за простор, не е съвсем подходяща за вас.

Вижте още: Малки промени, с които да внесете свежест в дневната


Малката камина внася топлина и уют

Необходим атрибут на този интериор е камината или печката, която да се превърне във фокусен център на вашата дневна. Както можете да предположите, в северните страни зимата е доста по-студена от тази, която ние познаваме, така че камината не е само дизайнерски трик, с който да се внесе личен стил в помещението.

Ако сте готови за промяна на дневната, не се колебайте да се обърнете към интериорните дизайнери, които ще ви дадат още ценни съвети и насоки. Направете безплатно запитване, за да получите конкурентни оферти за вашия проект. След като разгледате профилите на различни изпълнителни и прочетете мнения за тяхната работа от предишни клиенти, ще можете да направите най-подходящия избор за вашия дом!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта