От А до Я за избора и поддръжката на вашия ламиниран паркет

Публикувано на 11/01/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 4 806 пъти

Редовната и правилна поддръжка на ламинираната подова настилка ще удължи нейния експлоатационен живот, затова обърнете специално внимание на указанията на производителя. Поне веднъж седмично почиствайте ламината с прахосмукачка и специален препарат, предназначен за този тип настилка, а упоритите и мазни петна третирайте внимателно с минимално количество ацетон върху меко парче плат.

Виж още: С грижа за природата: Уникална хижа в селски стил


Подложката на ламината компенсира неравностите по пода

Под ламината задължително се слага подложка, която да поема вибрациите от трафика по него и да компенсира всякакви неравности по пода. Изхождайки от опита си, майсторите от форума остават скептични към топлоизолационните качества на подложките, но препоръчват тези от естествена дървесина, ако се търси максимално шумоизолиране. От гледна точка на видовете подложки, основно те са полиетиленови (предлагат се на рула) и фибранови (пластове), като на пазара съществуват и варианти, неподатливи на влага, подходящи за мокри помещения.


Използвайте акрилен силикон за поправяне на повреда в ламината

Колкото и старателно да пазим ламинирания паркет у дома, не е изключено да му нанесем повреда при изпускане на тежък предмет. За щастие майстор Chefo77 предлага решение на този проблем, а именно да използваме акрилен силикон в цвят, подобен на този на паркета, за да запълним пукнатината в него. Той предупреждава, че макар подмяната на част от паркета да е сравнително лесна, при разместването на дъските може да се повредят и други елементи, затова е добре да поверим тази задача само на опитен професионалист.


От А до Я за избора и поддръжката на вашия ламиниран паркет

Ламинираната подова настилка притежава естетичен външен вид, завидна устойчивост, а на всичко отгоре е и лесна за монтаж! Този тип подово покритие можете да откриете в огромно разнообразие от цветове, затова не се колебайте, а вижте повече подробности за особеностите и поддръжката му. Своите въпроси относно избора на ламиниран паркет пък можете да отправите към квалифицираните майстори, споделящи опита си във форум "Направи сам", а качествения монтаж оставете в ръцете на специалистите, регистрирани в MaistorPlus!


Качеството на ламинирания паркет зависи от няколко показателя

Показателите, които определят качеството на ламината, са устойчивост на удар, надраскване и износване. В зависимост от тях съществуват ламинирани подови настилки за жилищни помещения с по-голямо или по-малко натоварване, както и видове ламинат, подходящ за обществени сгради, където обикновено износването е по-голямо. Специалистите от форума напомнят да купувате ламинат само от доказани производители, за да не бъдете подведени и в последствие разходите за подмяна на подовата настилка да скочат многократно.

Виж още: Тенденции за отопление през зимата


Ламинатът има някои предимства пред естествения дървен паркет

Пред много домакинства стои дилемата дали да заложат на естествен дървен паркет или на ламинат. Някои специалисти във форум "Направи сам" изтъкват, че ламираният паркет е сравнително евтин, устойчив и лесен за монтиране, докато естественият изисква последващо фугиране, циклене и лакиране, което допълнително оскъпява поставянето му. Това налага нуждата собствениците на нови жилища да потърсят по-достъпна и бърза алтернатива, каквато ламинатът доказано е.

Виж още: 5 начина да заглушите скърцащия под


От горния слой на ламината зависи неговата устойчивост

Разпространена заблуда е, че дебелината на ламинираната настилка е показател за нейното качество. В действителност върху основата е разположен слой синтетично покритие, което предпазва настилката от износване и именно от него зависи нейната издръжливост в дългосрочен план. От гледна точка на основата, ламинатите могат да са ПДЧ (пресовани дървесни частици), МДФ (плочи със средна плътност) или HDF (плочи с висока плътност).


За какви помещения не е подходящ ламинираният паркет?

Въпреки безспорните й качества и ниската цена, ламинираната подова настилка не е особено подходяща за помещения като банята и кухнята, тъй като прекомерното количество влага може да причини подуване на ламината. От форум "Направи сам" напомнят, че ламинатът не е добър вариант и за коридора, тъй като често, влизайки у дома, внасяме камъчета и други замърсявания, които ще доведат до по-бързо износване на настилката.


Какво да избягваме при почистване на ламината?

Често срещана грешка е почистването на ламината с обилно количество вода, която прониква във фугите и води до подуване и изкривяване на дъските. При поддръжката му не използвайте сапун и почистващи препарати за друг тип повърхности, както и абразивни материали, които ще надраскат настилката. За отстраняване на засъхнали петна не прибягвайте до метални шпатули и остри предмети, защото заедно с петното, те ще отстранят и горния слой на ламинирания паркет. Още практични съвети по темата и компетентни мнения ще откриете в най-големия форум за вашия домашен ремонт "Направи сам", а точните майстори за изпълнението му са на един клик разстояние! Заявете проект в MaistorPlus напълно безплатно и разгледайте техните оферти, профили и репутация!


Тагове:

Паркет

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
15 извършени проекта