Преоткрийте мансардата, като я превърнете в уютна дневна

Публикувано на 24/03/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 26/07/2016 | Видяно 8 779 пъти

Мансардата отдавна не е онова прашно и студено помещение, в което трупаме неизползваеми вещи в продължение на години. Днес откриваме нови възможности за нейното използване, комбинираме идеи и постепенно я интегрираме към останалата част от функционалното си жилище. Преобразяването й именно в приветлива дневна може да бъде забавно и приятно начинание, стига да имаме добра идея, от която да започнем. Разгледайте нашите предложения за прекрасни тавански дневни, които можете да реализирате лесно и бързо със съдействието на компетентни специалисти!


Изберете мястото с най-много естествена светлина

За да бъде една дневна приятна за обитаване, тя трябва да разполага с достатъчно светлина. В мансардата обаче това често е проблем, затова препоръчваме, преди да пристъпите към преобразяването й, да се погрижите за състоянието на прозорците. Естествената дневна светлина обаче е крайно недостатъчна за дневната, която често приютява любимите ни дъждовни следобеди, прекарани с книга в ръка. Според специалистите най-оптималният вариант е да комбинирате различни типове осветление в дневната, така че да я превърнете в истински оазис на спокойствието.


Запазете някои елементи от тавана автентични

Преди да пристъпите към цялостно преобразяване на мансардата, огледайте се добре. В нея може би има някои елементи, които имат нужда само от козметична поддръжка и биха били един наистина артистичен завършек към вашата нова дневна. Погрижете се за изправността на дървения под, но вместо да му придавате нов цвят, само го освежете с малко лак. По подобен начин можете да преоткриете качествата на много други елементи, като голите тухлени стени например.


Създайте уникално местенце за отдих в ретро стил

Процесът по създаването на уютна дневна на тавана може да стане много по-приятен, ако го превърнете в истински творчески проект. Как е възможно това? Помислете за всички онези стари мебели и аксесоари у дома, които вече не се връзват с останалата част от интериора и им дайте нов живот, като обзаведете именно тях в "таванския хол". Ако пък ви липсва някоя мебел - направете я сами с помощта на дървени палети. Реализиран по този начин, проектът по преобразяването на мансардата ще бъде много по-забавен и щадящ бюджета ви.

Виж още: Подпокривни мембрани - Как да удължим живота на покрива


Добавете метални орнаменти и огледала за повече простор

Подбрани по правилен начин, очарователните метални елементи са изключително подходящ завършек към всяка таванска дневна. Докато те придават на семплото обзавеждане елегантност и очарование, огледалото прави самото помещение по-просторно. Хармоничното съчетание на цветове с дребните бляскави елементи създава неповторим баланс, който няма как да остане незабелязан от вашите гости!

Виж още: Как се изолира подпокривно пространство?


Дневната, като част от по-голямо общо помещение

Ако трябва да поберете цялото си домакинство на мансардата, най-вероятно ще трябва да интегрирате няколко стаи в едно по-голямо помещение. Това съвсем не означава обаче, че трябва да се лишите от удоволствието да имате малка и комфортна дневна. За целта я обзаведете само с най-необходимото и разположете мебелите така, че визуално да отделят помещенията. Това е възможно с поставянето на бар плот между кухнята и хола или пък като разположите дивана с гръб към нея.


Придържайте се към семплите елементи

Едно от най-важните условия за сътворяването на красива и приятна дневна е помещението да не бъде разхвърляно или претрупано. За тази цел, когато преобразявате именно мансардата, трябва да подбирате внимателно мебелите и уредите, така че да не бъдат твърде масивни на фона на компактното пространство. Дизайнерите съветват тук да сведете декорациите до малки, но интересни детайли, които да привличат вниманието и да се въздържате от поставянето на големи картини и тежки завеси.

Виж още: Как да изпълните всяка стая в дома си със светлина


Новата ви дневна има нужда и от малко топлина

Дори със съществуваща топлоизолация, мансардата все пак има нужда от допълнително отопление, което да направи обитаването й възможно. И тъй като прекарваме по-голямата част от студените зимни вечери именно в дневната, важно е да интегрираме в обзавеждането й онези малки елементи, които да й придадат повече топлина. За тази цел ще спомогнат килимите от естествена вълна, дебелите одеала и меките завивки за мебелите, които в комбинация с подходящо осветление, ще създадат идеалната обстановка за отмора и релакс.


Разнообразете скучната бяла обстановка с ярки детайли

Тъй като таванското помещение обикновено е ниско и схлупено, гарантирано добра идея е да го боядисате изцяло в светли нюанси като бяло и кремаво. Макар да уголеми оптически помещението, бялото обаче може да създаде усещане за пустота и незавършеност, като по този начин направи и самата стая неприятна за обитаване. За да избегнете тази ситуация, подберете интересни контрастни детайли, които да вдъхнат цвят и живот на вашата мансарда. Това може да са както дребни декорации, като възглавнички, вази и свещници, така и по-големи елементи, като кресла, маси и други.


Мебели с уникален дизайн за тесни тавански помещения

Мансардата се отличава от останалата част на дома с нестандартната си форма и големина. Често именно това помещение се оказва прекалено тясно и дълго за поставянето на масивни мебели, което пък превръща обзавеждането му в истинско предизвикателство. Решението на този проблем намираме в създаването на мебели по поръчка, чийто неповторим дизайн ще пасне перфектно на формата на мансардата и ще оползотвори и най-странния ъгъл в нея.


Вашето мечтано кътче за предстоящите зимни вечери

За финал ви представяме това изумително приказно кътче, в което с удоволствие бихме прекарали не един и два зимни следобеда. Просторното таванско помещение е съхранило своето очарование в дървената облицовка на стените, тавана и пода, а удобните мебели и пукащите дърва в камината допринасят за гостоприемното излъчване на цялата дневна. Макар да изглежда трудно, преобразяването на мрачния таван в разкошен хол е напълно възможно с квалифицираната помощ на опитни специалисти. За да разгледате оферти и готови проекти от доказани майстори, заявете проект в MaistorPlus напълно безплатно още сега!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта