Как да изберем правилната ютия?

Публикувано на 28/11/2016 от Светла Иванова | Последна редакция на 24/04/2018 | Видяно 21 106 пъти

Появата на множество иновации в света на технологиите е колкото улесняващо и удобно, толкова и объркващо заради богатия избор на пазара. Ютията определено не е от стоките, които се подменят често, затова трябва да бъдете изключително внимателни, когато искате да се сдобиете с нова. За да сте напълно удовлетворени от покупката, по-добре е да инвестирате няколко лева повече и по този начин да подсигурите дългото използване на уреда. Ако са ви необходими и други ценни съвети, свързани с уюта на вашия дом, винаги можете да разчитате на професионалистите.

Изберете своята ютия


Покритието е най-важно!

Основният елемент на ютията е гладещата повърхност, защото от нея зависи качеството на изглаждане на тъканите, потреблението на ток, тежестта на уреда и не на последно място - цената.

  • Системата с неръждаема ламарина се използва за направата на по-евтини ютии, които не се предвижда да бъдат използвани често. Трябва да знаете, че това покритие е с висок риск от залепване на тъкани.
  • Алуминиевата плоча има едно основно предимство, а именно - олекотяване на самия уред.
  • Тефлоновото покритие обединява мощността на масивните метални плочи и защитата от залепване.
  • А ютиите с керамична плоча като цяло са едни от най-лесните за поддръжка и експлоатация, но заради високата си мощност, са и по-тежки.

Вижте още: Как да изберем кухненски нож


Правилният резервоар за водата

Типичният резервоар събира 200-250 мл. вода, но при някои ютии достига 350-400 мл. Тук важи правилото "колкото повече, толкова по-добре". При покупката на нова ютия трябва да обърнете внимание на специалната антиваровикова игла, която защитава повърхността от варовик, образуващ се при наливането на вода от чешмата. Ако ютията не е защитена по този начин, най-добре използвайте преварена или дестилирана вода.


С парни отвори или пръскаща?

Така нареченият "паров удар" се използва за силно продухване на тъкани, правейки ги по-меки и лесни за гладене. Модерните ютии обикновено разполагат с 2 варианта за овлажняване на тъканите - или пръскат вода върху дрехата, която гладите, или изпускат гореща пара през отворите. Има и ютии, разполагащи с вертикална пара, с която можете да гладите палта и якета, без да се налага дори да ги махате от закачалката. Този вид е изключително предпочитан от семейства, които имат домашен любимец или малко бебе, защото се използва за премахване на прах от тапицерията.


Дръжки, кабели и други екстри

Освен техническите параметри, преценете дали уредът ще ви бъде удобен за ползване в бъдеще. Обърнете внимание на вида на дръжките, дължината на кабела и общата тежест. Ако наблизо до мястото за гладене вкъщи няма контакт, то изберете модел с подходяща дължина на кабела. Някои съвременни ютии притежават и функция за автоизключване - 10-15 минути, ако уредът стои вертикално без да се движи и 10 секунди, ако е в хоризонтално положение. Друга екстра е системата за почистване на варовитите отлагания в ютията. На практика изглеждат незначителни подробности, но защо да не се улесните при самата покупка, вместо после да се чудите как да нагодите ютията, така че да ви е по-удобна.

Ако освен смяната на дребна домакинска техника ви предстои по-мащабно освежаване на дома, не забравяйте да направите безплатна заявка в MaistorPlus. По този начин ще получи необвързващи оферти, създадени специално за вашия проект, и ще можете да разгледате профилите на различни специалисти в областта.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
16 извършени проекта