Как да изберем кухненски нож

Публикувано на 24/08/2015 от Габриела Санчес | Последна редакция на 20/10/2017 | Видяно 9 551 пъти

Наличието на добри кухненски ножове е препоръчително за всяко домакинство. А ако имате претенциите, че сте кулинарен майстор, е просто задължително. На пазара се предлагат най-различни видове ножове и често е трудно да подберем тези, които биха ни вършили работа и служили дълго и безпроблемно. В тази статия ще се опитаме да ви дадем някои основни насоки, за да се сдобиете с ножове и аксесоари, които ще използвате с лекота и удоволствие, без да мислите повече за самите тях, а единствено за ястията, приготвяни с тяхна помощ. А ако са ви необходими свежи идеи по-скоро за ремонт на кухнята ви, потърсете професионалисти, които да ви дадат своите интерниорни съвети.


Острието

Източник

Обърнете внимание по какъв начин острието на ножа се съединява с дръжката. Ако забележите следи от заваряване, неравности или неравномерно захващане, потърсете друг инструмент. С този няма да сте в безопасност или най-малкото ще ви служи доста кратко време.

Относно материала, от който е изработено острието, имайте предвид, че керамичните остриета са здрави, по-рядко имат нужда от заточване и няма опасност да ръждясат. За сметка на това са по-малко гъвкави и заточването им трудно може да се случи в домашни условия. Въпреки това много хора ги предпочитат, като казват, че с керамичен нож се реже по-лесно и с леко се почиства впоследствие. Имайте предвид също така, че са доста остри и не се препоръчва да поверявате този нож на по-малките домакини.

Вижте още: 15 функционални и модерни сокоизтисквачки


Нож на майстор-готвача

Източник

Дори и на първо време да не разполагате с голям бюджет за попълването или обновяването на асортимента от кухненски ножове у дома, фокусирайте се върху избора на един-единствен продукт - класически многофункционален нож. С него бихте могли да режете всичко, независимо дали имате под ръка богат комплект от разнородни видове ножове, или разполагате само с него.

Това е най-важният нож в къщата ви, така че отделете необходимото време за проучвания на неговото качество. За целта можете да посетите специализиран магазин и да помолите за подробна консултация или да потърсите информация онлайн. Добър вариант е Универсалният нож Wusthof Le Cordon Bleu.


Балансът е важен

Обърнете внимание на текстурата на дръжката, препоръчително е повърхността да не е напълно гладка. Така при готвене, когато често миете ръцете си и невинаги ги избърсвате, ножът няма да се хлъзга. Друг съществен детайл е ножът да е достатъчно голям и тежък, за да се чувствате сигурни, когато боравите с него. Това не означава да тежи колкото масивен нож за месо например, а просто да е добре балансиран - хем да го усещате стабилен, хем да няма риск да го изпуснете.


Поставка за ножове

Източник

Поставянето на ножовете в качествена поставка ги предпазва от надраскване и ви осигурява бърз и удобен достъп при готвене. Този своебразен дом на вашите кухненски сечива се продава както отделно, така и в комплект със самите ножове. На напълно прилична цена можете да намерите прекрасни комплекти, които да включват, освен универсален нож, и такъв за рязане на хляб, на месо, на зеленчуци и др. Вероятно няма да притежавате всичко, с което професионалните готвачи разполагат, но ще имате повече от достатъчно инструменти, за да се развихряте на воля в кухнята.

Ако търсите само поставка, можете да изберете магнитна стойка, хоризонтална дървена поставка или изключително стабилен вертикален вариант. На каквото и да се спрете, ще си осигурите много по-удобно боравене с ножовете, отколкото, ако ги държите заедно с другите кухненски принадлежности.


Точило

Източник

В много от комплектите с поставки е включено и точило. Без това приспособление след известно време ножовете ви ще стават все по-трудно използваеми. Ако не разполагате с комплект с точило, потърсете такова отделно. Някои от най-достъпните модели са предназначени и за ножове, и за ножици в различни размери. От известно време у нас могат да се намерят и електрически точила за стоманени и дори керамични ножове.

Остава да ви пожелаем да откриете ножовете, с които да приготвяте истински шедьоври в кухнята. А ако имате планове за обновления и в самото помещение за готвене и хранене, не започвайте ремонта без да се възползвате от безплатната възможност за подаване на заявка в MaistorPlus. Представителите на специализирани фирми в областта ще разгледат вашата идея и ще ви изпратят необвързващи оферти, за да изберете кой изпълнител да започне работа по него. Запознайте се с техните профили и оставените за тях оценки и изберете най-добрия професионалист за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Магнит С ЕООД
Боядисване и декорация, София
58 извършени проекта