Пречистватели за въздух - ефективни ли са?

Публикувано на 20/10/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 20/10/2022 | Видяно 2 526 пъти

Факт е, че през последните няколко години започнахме да прекарваме повече време в домовете си, което доведе до по-голямо излагане на прах и замърсители, които могат да предизвикат или влошат заболявания, свързани с белите дробове. Пречиствателите на въздух дойдоха като спасителен пояс в тази ситуация, спестявайки ни опасенията относно качеството на въздуха. Повечето фирми обещават 99,9% пречистване на въздуха, но дали наистина пречиствателите са надеждно решение да се отървете от вътрешните замърсители? Споделяме ви как работят тези устройства и дали си струва да бъдат въведени във вашия дом.

В случай, че имате нужда от помощ по отношение на отоплителните уреди и климатизацията, свържете се със специалистите на МайсторПлюс.


Как работят пречиствателите на въздуха?

Основната задача на пречиствателите е да дезинфекцират въздуха, чийто състав може да включва замърсители, алергени и токсини. Не бива да се бъркат с дифузерите или с филтрите, които премахват само частици, без да правят дезинфекция. Разбира се, точните частици, отстранени чрез пречиствател на въздуха, зависят от вида, който ще изберете. Някои версии са направени с филтри за улавяне на частици, когато въздухът преминава през тях, докато други могат да неутрализират частици във въздуха, без първо да ги филтрират.

Друг вариант е пречиствател на въздуха, излъчващ отрицателни йони. Той помага за привличането на частици с положителни йони във въздуха, така че те да бъдат неутрализирани. Недостатъкът на този вариант е възможността за емисии на озон.


Ефективни ли са?

Краткият отговор е „да“ – с тази забележка, че пречиствателят на въздуха вероятно няма да премахне или неутрализира всички утежняващи частици във вашия дом. Това се дължи на факта, че много частици могат да останат върху меки повърхности, като мебели, спално бельо и килими, както и върху твърди повърхности, като стените.

Пречиствателят на въздуха може да действа като допълнение към филтър, за да помогне да се отървете от алергени, мухъл, дим. Алергените са вещества, които могат да създадат неблагоприятни имунни реакции под формата на алергии или астма. Цветен прашец, пърхот от домашни любимци и прахови акари са сред най-често срещаните алергени във въздуха. Пречиствателят може да работи заедно с високоефективен HEPA филтър, който улавя алергени във въздуха.

Подобно на алергените, частиците мухъл в помещенията могат да станат особено опасни за хора с астма и други белодробни заболявания. Пречиствателите помагат до известна степен, но филтрирането е много по-ефективно за премахване на мухъла. Пречиствател на въздух с HEPA филтър би работил най-добре, заедно с намаляване на нивата на влажност във вашия дом. Оборудваните с филтри пречистватели на въздух могат също така да премахват дима във въздуха, включително дима от пожари в природата и тютюневия дим. Все пак пречиствателите не могат да се отърват напълно от миризмата на дим и въпреки употребата им все още може да има петна от дим по стените и таваните.

Да не забравяме токсини от почистващи продукти, продукти за лична хигиена и др. Когато тези частици живеят във въздуха, те могат да станат вредни за тялото ви. Пречиствателите на въздуха също могат да улавят токсините на закрито, но не и да ги премахнат напълно.


Къде се провалят?

Въпреки потенциалните им ползи, пречиствателите на въздух може да са безполезни, ако не предприемете други стъпки, за да създадете по-чист въздух в дома си. Те премахват само частици във въздуха, но няма да помогнат много, след като тези частици попаднат върху повърхности в дома ви. Можете да предотвратите навлизането на вредни частици във вашето вътрешно въздушно пространство по следните начини:

  • почиствайте килимите и мебелите от плат поне веднъж седмично с прахосмукачка с филтър HEPA;

  • заменете килима с винил или дървен под в случай на тежки алергии;

  • перете спалното бельо в гореща вода веднъж седмично;

  • къпете домашни любимци често - ако сте алергични към животински пърхот, опитайте се да избягвате да спите с вашите домашни любимци;

  • уверете се, че влажността в дома ви е достатъчно ниска, така че да предотврати появата на акари и мухъл;

  • никога не пушете вътре;

  • преминете към нетоксични почистващи продукти, ако е възможно;

  • често проветрявайте - няма нищо по-добро от навлизането на кислород в помещенията;

  • сменяйте въздушните филтри на всеки 30 до 90 дни.

Един последен съвет: преди да инвестирате пари в пречиствател на въздуха, може да обмислите първо да проведете тест за качеството на въздуха у дома, за да видите дали имате нужда от такъв. Може би, ако просто следвате гореизброените правила, това ще ви бъде достатъчно, за да си осигурите достатъчно чист въздух у дома.

Ако имате проблем с вредителите, не се колебайте да потърсите някой от напите професионалисти в областта.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
13 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Иван Сулев
Боядисване и декорация, София
10 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта