5 уникални трика, с които ще запазите хавлиите у дома свежи и меки за по-дълго

Публикувано на 16/04/2020 от Виктория Маринова | Последна редакция на 16/04/2020 | Видяно 35 110 пъти

Представата за модерен дом несъмнено включва изчистени до блясък повърхности и удобни мебели, но и красиви и меки текстилни изделия, като кухненски кърпи и хавлии за баня. Как обаче да ги задържим все така приятни на допир, въпреки честото пране и упоритите замърсявания, на които са постоянно изложени? Опитните домакини предлагат няколко изпитани решения за правилна грижа за текстила у дома, с които бързо и лесно ще направите хавлиите и кърпите като нови! Запознайте се с тези практични предложения и споделете с нас своите хитрини за правилно почистване на дома! За качествения ремонт на банята пък се доверете на квалифицираните майстори, регистрирани в MaistorPlus!


Хавлиите и кърпите за баня трябва да се освежават поне веднъж седмично

Източник

Качествената грижа за луксозните кърпи и хавлии у дома изисква да ги подменяте с чисти на всеки 2-3 дни или поне веднъж седмично. Това важи особено за кърпите в кухнята, които често използваме по няколко пъти на ден, а това обуславя и бързото им замърсяване. Специалистите съветват също да сортирате хавлиите и кърпите преди пране. Никога не смесвайте бели и цветни кърпи и не използвайте агресивни избелващи препарати за розовите или пък сините хавлии за баня. В противен случай белите кърпи ще придобият неприятен сивкав оттенък, а красивите нюанси на цветните кърпи ще загубят своята наситеност. Друг хитър съвет е да не слагате хавлиите в пералнята сгънати, а да ги разгърнете добре, така че перилният препарат да успее да отстрани дори най-фините замърсявания между нишките.

Виж още: 6 ефективни домашни хитринки против мравки


Не използвайте прекалено много омекотител, за да останат хавлиите наистина приятни на допир

Източник

Често срещана грешка при прането на хавлии и кърпи е използването на прекалено много омекотител. На пръв поглед този метод ще направи тъканите още по-меки и приятни на допир. В действителност обаче прекомерното количество омекотител води до натрупване на остатъци от препарат между фините нишки и така хавлиите за баня стават твърди и неприятни на допир. В резултат на голямото количество омекотител по повърхността на тъканите се получава и тънък слой остатъчен препарат, който влияе и върху количеството вода, което кърпата абсорбира. Ето защо е важно да зачеркнете мита, че повече омекотител означава и по-меки хавлии и кърпи, както и винаги да съобразявате количеството препарат с указанията на опаковката.


Съобразете настройките на изпиране на хавлиите за баня

Източник

С цел да запазим добрия външен вид на дрехите и текстилните изделия у дома, ние често ги перем на твърде ниска температура. Когато почистваме хавлиите и кърпите обаче е важно да подберем точната температура за пране, така че всички бактерии и замърсявания да бъдат качествено отстранени. За целта специалистите съветват да перете хавлиите и кърпите отделно от дрехите си, като заложите на температура от поне 40 градуса. По-модерните перални машини предлагат и вариант да зададете различна температура за пране и изплакване, като в тези случаи професионалистите съветват да заложите на горещо изпиране и изплакване в студена вода. Топлата вода ще отпусне нишките и ще спомогне за качественото премахване на замърсяванията, докато студената ще ги събере и ще придаде на хавлията по-пухкав вид.

Виж още: 5 тънкости при боядисването, които ще са ви от полза при следващия ремонт


Съхранявайте правилно хавлиите и кърпите за баня

Източник

Най-добрият начин да направите хавлиите меки и приятни на допир е като ги оставите да изсъхнат на въздух отвън. Ако обаче нямате такава възможност и използвате качествена сушилня за целта, опитните домакини съветват за оптимални резултати никога да не я препълвате с пране, както и да сушите дрехите и кърпите поотделно. От гледна точка на съхранението, тук също има няколко полезни правила, които твърде често се изкушаваме да нарушим.

  • Първото е никога да не закачаме хавлиите и кърпите си една върху друга. В случай че не разполагате с достатъчно закачалки в банята, можете просто да използвате стара стълба, която да пригодите в практична етажерка за хавлии.
  • Друг хитър съвет е, ако не сте притиснати от пространството, да подреждате сгънатите хавлии и кърпи една до друга, като книги, вместо една върху друга. По този начин ще предотвратите смачкването на най-долните кърпи, което често е и причина те да не изглеждат достатъчно меки и пухкави.

Виж още: Сътворете сами приказни цветни фенери за дома и градината


Потърсете помощ от кухнята и направете кърпите по-меки от всякога

Източник

Някои от най-верните помощници за запазването на по-добрия вид на хавлиите и кърпите са скрити измежду бурканчетата с подправки на кухненските рафтове. Един от най-лесните и доказано успешни методи за омекотяване на кухненските хавлиени кърпи е добавянето на капачка бял оцет по време на изплакването. Само след няколко изпирания ще се убедите сами, че кърпите вече са в пъти по-приятни на допир.

Друга хитра идея е използването на сода за хляб, като обаче специалистите препоръчват да изберете само един от посочените методи, тъй като в комбинация те няма да постигнат никакъв резултат. А ето и допълнително решение за тези от вас, които използват сушилня за хавлиите и кърпите – поставете в нея чиста топка за тенис, която ще предотврати струпването и сплескването на нишките, като направи хавлиите удивително меки!

Кои са вашите изпитани методи за справяне с упоритите замърсявания по текстилните изделия у дома? Споделете с нас страхотните резултати, а за цялостния ремонт на банята потърсете опитен специалист в MaistorPlus! Сравнете профили, оферти и оценки на най-добрите майстори в областта, като пуснете безплатна заявка в сайта още сега!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
83 извършени проекта
Асен Асенов
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта