5 тънкости при боядисването, които ще са ви от полза при следващия ремонт

Публикувано на 20/04/2017 от Нели Минчева | Последна редакция на 20/04/2017 | Видяно 37 153 пъти

Боядисването е основна съставна част от всеки ремонт. Много хора избират да свършат тази задача сами, като често пъти им се получава добре. Важно е обаче да се знае, че полагането на боя с мече или четка не е толкова проста работа, колкото може да изглежда отстрани. Най-разумното решение в такива случаи е да се обърнем към проверен професионален изпълнител. Ако обаче все пак сте планирали да боядисвате със собствени сили, прочетете следните няколко съвета. Те ще улеснят начинанието и ще съкратят срокове за извършване и почистване след ремонта.


Нека мирише хубаво

За да неутрализирате силната миризма на боя, сипете в кутията й една супена лъжица течен екстракт от ванилия. Ванилията е естествен ароматизатор и няма да повлияе на качествата на боята. Количеството на екстракта може да варира според личните ви предпочитания. Все пак не прекалявайте – твърде наситеният мирис никога не е приятен, било то и от аромата на ванилия.


Щит срещу петната по кожата

За да избегнете досадните петна от боя по кожата си, използвайте олио. Пръските цвят, които неминуемо ще се отправят нерегламентирано към непокритите от дрехи участъци, няма да се задържат върху вас, ако предварително леко намажете кожата със слънчогледово олио или зехтин. В краен случай втрийте мазен крем за ръце или лице. Този метод работи, ако боядисвате с латекс или с боя с мастна основа. Можете да прочетете повече информация в отворената тема по въпроса във форум Направи сам.

Вижте още: Поставете люлка у дома


Когато предстои боядисване на метал!

Когато боядисвате метална повърхност, ще помогнете на боята да залепне по-добре за нея, ако използвате оцет. Вземете домакинска гъбичка за почистване, напоете я добре с оцет и обтрийте метала. След това нанесете боята – ще се получи по-равен цвят с по-малко усилия.

С оцет можете също да отстраните засъхнала боя – от различни повърхности, включително и от четката за боядисване.


Да спасим килима от петна

Ако случайно разлеете боя върху килима, като спешна мярка за спасяване на тъканта, попийте колкото се може повече от течността с тоалетна хартия. След това поръсете обилно с брашно. Изчакайте да мине малко време и минете мястото с прахосмукачка. Би трябвало брашното да е абсорбирало голяма част от боята и пораженията да са много по-малки, дори да не се забелязват следи от разливането.

Ако по време на ремонта сте изцапали радиаторите с латекс, следвайте следния съвет от форума „Направи сам“: "В никакъв случай не използвайте агресивни почистващи химикали, а минете с гъбичка и препарат за миене на чинии."

Вижте още: Как да почистваме и предпазваме клавиатурата на лаптопа


Лесна рецепта за поддържане на четките в готовност за бъдещи ремонти

За идеално почистване на четките, с които сте боядисвали с латекс, не са необходими много усилия. Достатъчно е да ги потопите за около половин час в топла вода с обилно количество препарат за чинии. След това изплакнете внимателно на силна струя топла вода. Ако забележите остатъци от боята, повторете процедурата. Ако се погрижите добре за използваните четки, когато се обърнете за помощ към тях следващия път, те ще са като нови.

Сега, след като разполагате с няколко бояджийски трика, можете спокойно да преминете към същинската работа. Не забравяйте да снимате резултата и да се похвалите с ремонта във форума от ентусиасти „Направи сам“. За всякакви въпроси около промените у дома търсете смело мнението на потребителите на тази общност. Ако желаете да наемете професионален изпълнител, който да свърши работата вместо вас, заявете своя проект напълно безплатно в MaistorPlus.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
14 извършени проекта