Проектиране на еко устойчива баня

Публикувано на 08/07/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 12/10/2023 | Видяно 4 005 пъти

Стремежът за създаване на еко устойчиви бани добива все по-голяма популярност, тъй като всички сме осведомени за влиянието, което имаме върху планетата и търсим начини за екологични и устойчиви опции за дома си. Баните често са разглеждани като стаята, която използва най-много природни ресурси, така че това се превръща в зона, изискваща устойчиви промени. Най-важното в този случай е спестяването на вода и ефективността. Статистиките показват, че едно домакинство годишно консумира средно 37 000 литра вода. Проблемът с банята  – тя включва душ или вана, което означава около 34% от ежедневната употреба на вода в дома ви. Това е много вода, нали? А какво можем да направим, за да намалим това количество?

Както при всичко, свързано с устойчивия начин на живот, има много противоречиви мнения. Хубаво ли е да имате вана? Душът за предпочитане ли е? В тази статия сме синтезирали необходимата информация, за да получите цялостен изглед.

Бихте искали да освежите или цялостно да ремонтирате дома си през лятото? Свържете се с регистрираните в MaistorPlus специалисти и ще се радвате на изцяло нова визия, съобразена с вашите предпочитания.


Смарт технологии в банята

Във всеки дом се среща поне една смарт технология. Като започнете от осветлението, отоплението и стигнете до банята. Smart душовете се предлагат от известно време, като технологията се подобрява постоянно, за да станат по-устойчиви и да повишат водната ефективност. Те разполагат с приложение, което се свързва с вашия телефон, таблет или смарт часовник, за да може всеки член на семейството да избере предварително програма, включваща – продължение, температура и сила на водата. Количеството на употребената вода може да се следи през приложението, което го прави чудесен вариант за проследяване на сметките – а и ще видите кой използва най-много вода.


Подменете смесителите

Ако кранчетата вкъщи са стари или пък повредени, не отнема много време да се натрупа голямо количество изхабена вода, така че инвестирайте в ново смарт решение, което ще подпомогне минимизирането на количеството употребена вода. Смесителите със инфрачервен сензор са много практично решение за всяко домакинство. Когато се доближат те засичат движение чрез сензора, като в момента, в който отдалечите ръцете си – водата спира. Тази функция намалява драстично общата консумация на вода.

Друг вариант, който може да влезе в употреба във всяко домакинство, ако не искате да подмените смесителя, е да закупите водоспестяващ аератор. Предназначени да намалят струята на водата, което от своя страна намалява и потреблението на вода. Те са малки кръгли джаджи с много малки дупки – грижите се за планетата и за бюджета си. Те се прикрепят към вашия смесител и са много лесни за монтаж.


Екологични решения

Повечето мивки са екологични, тъй като обикновено материалът, от който са изработени е керамика или камък, но бетонните мивки са актуални от известно време, тъй като се предлагат в интересни цветове и форми. Те са направени предимно от чакъл, пясък и цимент. Чакълът и пясъкът са 100% естествени материали, и смесвайки ги с цимент, крайният продукт може да съдържа до 75% рециклирани материали. На пазара се предлагат и такива, направени в комбинация от естествени влакна – юта и цимент. Чрез добавянето на тези влакна към оцветения цимент, продуктите става с 40% по-леки, по-здрави и по-устойчиви от стандартните мивки. Също така се генерират по-малко отпадъци и изискват по-малко енергия при производството.


Естествени материали

Плочките са най-често срещаната алтернатива за пода и стените на банята. Все повече брандове предлагат екологични опции. Повечето съдържат висок процент рециклирано съдържание и има безкрайни визуални възможности, между които да избирате. Ако искате да заложите на нещо, което е една идея по-конвенционално, помислете за бамбук, корк, естествени мазилки, екологичен бетон, без цимент. Други варианти, на които може да обърнете внимание са плочки, изработени от регенерирана дървесина, или плочки от тагуа, приличащи на слонова кост. Ако ви допадат плоскости или тапети за баня, потърсете варианти, в които няма PVC, без летливи органични съединения.

Това може да означава, че трябва да направите големи промени в банята, когато решите да замените материалите с устойчиви, но ако все пак планирате ремонт на банята, сега е моментът да помислите за материалите. Ще разберете, че си струва в дългосрочен план.


Еко обзавеждане за баня

Както и при останалите помещения, изберете висококачествени мебели за банята, които да устоят във времето и имайте предвид от какви материали са изработени. Мебелите за баня обикновено са направени от дърво. Той е отличен избор като материал, за собствениците, които искат възобновяем, рециклируем и естествен материал. Издръжливи и подходящи за дългогодишна употреба, но когато дойде моментът за подмяна, се рециклират лесно. Дървото е естествен материал и се нуждае от по-малко обработка. Което означава, че оставя по-малък въглероден отпечатък върху Земята от други материали.  

Друг вариант е да използвате стари мебели, които да реставрирате. Когато правите това, изберете внимателно вида боя, който ще използвате. Смесете и  съчетайте стари и нови мебели. Най-добрият вариант е да изберете първо новите, а след това ретро елементите. По този начин ще постигнете елегантна визия, като същевременно ще намалите отпадъците.

Ремонтът на баня изисква време и ресурси, и не на последно място – добър професионалист. Разгледайте изпълнителите за ремонт на баня, регистрирани в MaistorPlus. Заявете своя проект напълно безплатно и получете оферти от професионалистите!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта