Практични идеи как да превърнете балкона на апартамента в прекрасен кът за почивка

Публикувано на 02/07/2020 от Мария Милушева | Последна редакция на 02/07/2020 | Видяно 5 783 пъти

Всички знаем, че животът в града може да бъде изключително разнообразен в много аспекти, но и значително ограничаващ, когато става въпрос за дома. Ако живеете в къща пространството, с което разполагате, е повече. Можете да имате двор, градина, голяма тераса, особено в по-малките градове и селата.

В големите градове обаче положението е малко по-различно, още повече, когато живеете в апартамент. Тогава големият озеленен двор с много и всякакви цветя се превръща почти е химера. Най-често имате един или два балкона с микроскопични размери. Има и късметлии, които се радват на просторни тераси, но ако вашият апартамент притежава по-скоро малък балкон, а мечтаете той да се превърне във функционално пространство, тук може да разберете как да го направите.

В случай, че вече имате идеи, но ви е нужна професионална помощ, винаги можете да се свържете с регистрираните професионалисти в областта на дизайна на сайта на MaistorPlus!


Място за почивка или работа – вие изберете

Балконът може да ви даде две чудесни алтеранитиви за подреждане на функционално и удобно пространство. В зависисимост от вашите потребности и ежедневие може да го превърнете в комфортно място, където да прекарвате своето време. 

  • Организирайте пространството така, че да може да се наслаждавате на слънчевите лъчи с приятели на открито след дълъг работен ден. Можете да си осигурите това удобство, като си създадете идеалният кът за релакс и забавление.
  • Съвсем спокойно може да сложите и малка люлка-хамак, ако имате пространство за това. Но и опцията само с подходящи мебели е доста привлекателна. 
  • Ако пък работите дистанционно, какво по-хубаво от това да си направите малък офис на балкона! С добри идеи, богато въображение и нужните мебели може да си го осигурите.


Подходящи мебели за функционално малко пространство

Функционалността е може би най-важното условие за практично и добре използвано пространство. Ето затова от основно значение е не размерът на помещението, а по-скоро неговата подредба. Може да имате огромна стая, но в нея да цари хаос и пак да нямате място за всичките си вещи.
Практичните мебели ще ви помогнат да създадете мечтания си кът за почивка.

  • Използвайте сгъваеми столчета – те са прекрасно решение за малък балкон, защото можете да ги разгъвате и използвате, а след това да ги приберете, когато искате да освободите пространство за друга дейност. 
  • Масичка за сутрешно кафе и книга – има ли нещо по-прекрасно от това? 
  • Използвайте палети – те са свежо арт решение да балкона ви. Отгоре може да постелите красива покривка и върху нея да поставите лаптопа си, ако работите от вкъщи или просто четете нещо развлекателно. Има достатъчно място и за чаша горещо кафе и нещо вкусно за похапване. Хубавото на палетите е, че отдолу имате още един рафт, на който можете да събирате списанията или книгите си. 
  • Съвсем смело можете да обърнете една каса за бира, покрийте я с по-дълга покривка и сте готови – получавате масичка за балкона си. Не се страхувайте да експериментирате, всичко може да бъде функционално. 
  • Винаги можете да заложите на сгъваема масичка за балкон. Тя е чудесен помощник при избора на мебели, които да бъдат практични и същевременно да не заемат място.

Вижте още: Вдъхновяващи идеи за оформяне на уютен балкон


Изолирайте градския шум

Най-хубавото на терасите и балконите е, че са на открито. Затова толкова ги обичаме. Обаче знаем колко натоварващ може да бъде градският шум, особено ако живеете близо до оживен булевард. Би било чудесно, ако този недостатък може да се отстрани. И определено има как да го направите:

  • Остъклен балкон – пази ви от шум, от дъжд, от буря. А и има нещо много задушевно в това да гледаме как дъждовните капки падат по прозорците, но не ни достигат.
  • С остъкляването на балкона можете да се отделите от всичко, случващо се навън, но същевременно да си осигурите простор и да не затваряте красивата гледка на залязващото слънце вечер.
  • Единственият сериозен недостатък, е че ще ви се наложи да миете още няколко прозореца, което не е много хубаво изживяване. 

Вижте още: Как да почистим дограмата у дома?


Дизайн и декорация

Всичко изглежда по-добре, когато е направено със стил. Вашият балкон трябва да има собствена визия, очарователна и оригинална. Всеки от вас може сам да избере как да обзаведе своя кът според вкуса си. Не забравяйте, че почти не съществува вещ, която да не може да се превърне в оригинално арт решение, само трябва да се подхожда внимателно при съчетаване на цветове и шарки.

  • Декоративни възглавнички – придават завършеност. Наредете ги по столчетата, нека да бъдат съчетани стилово и цветово с красива покривка на масичката.
  • Килимче на земята – малко и поставено в центъра или заемащо целия балкон – това е ваш избор. Можете да сядате върху него или да редите украшения, декорирайки балкона си.  


Озеленете вече готовия кът

Обичате цветята, но саксиите заемат много пространство на малката тераска? Не се притеснявайте, има решение.

  • Висящи саксии - красив завършек на вашия декор. Хубавото е, че не е нужно да се спирате само до една, можете да имате няколко без да се разделяте с каквото и да е пространство от балкона си.
  • Съвсем спокойно може да ги разположите и от външната страна на парапета. По този начин хем ще спечелите пространство, хем ще имате приказни цветя.
  • Не избирайте растения, които изискват да имат огромна саксия. Палмите са точно такива, така че не стеснявайте пространството на балкона си с голяма кашпа.

Лятото е в разгара си. Време е да си подарите малко, хубаво кътче с пределите на дома си. Ако пък нямате търпение да реализирате идеите си, не се колебайте да се свържете с дизайнерите, регистрирани в нашия сайт. Още сега може да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете тази, която най-много ви допада. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Петров
Боядисване и декорация, София
46 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
16 извършени проекта