Малко жилище с отворен план впечатлява с функционалност и съвременен дизайн!

Публикувано на 25/11/2017 от Дора Пенкова | Последна редакция на 15/03/2019 | Видяно 2 837 пъти

Оптимизирането на малкото жилище често е предизвикателство. Ако разполагате само с една стая, която трябва да "разкроите", за да обособите отделни зони за кухня, спалня, дневна и т.н., апартаментът, който ще ви представим тук може да ви послужи за вдъхновение. Въпреки ограничената площ, с която разполага, това жилище предоставя нужния комфорт на своите обитатели и дори предвижда допълнително легло за гости или за трети член на семейството. Използването на прегради и нива в пространството е ключът към хитрото му разпределение.

В случай че притежавате подобно по размери жилище и искате да се доближите до представената функционалност, можете да разчитате на експертите по интериорен дизайн, регистрирани на нашия сайт.


Спалня, повдигната на по-високо ниво

В този едностаен апартамент спалната зона е обособена, като е повдигната на около половин метър над нивото на останалата част от жилището. В частта си към коридора леглото е преградено посредством стъклена стена с тъмна метална рамка, а в тази към всекидневната прави плавен и отворен преход. Така стаята не губи визуално от площта си, както би се случило при изграждането на декоративни, непрозрачни паравани.

Второто ниво на спалнята е продължено към всекидневната зона с шкаф на същата височина, който се движи покрай стената, създавайки усещането за хомогенност. Стълбите са комфортно решение за достъп, а и не отнемат много от пространството, заради сравнително ниската височина, която трябва да бъде преодоляна.

Вижте още: Как 42 кв.м. се превръщат в едностаен шедьовър


Допълнително легло за гости или за дете

Въпреки малката си квадратура, това жилище впечатлява с хитрите си интериорни решения. Сред тях е леглото, което се издърпва от по-високата част на спалнята. За да се осигури нужното пространство за тази рокада е необходимо да се преместят един стол и една малка маса, без съществено да се нарушава подредбата във всекидневната. Тъкмо напротив, дори и в този си вид тя продължава да бъде функционална. По този начин едностайният апартамент може да приюти тричленно семейство или да осигури на двучленното вариант за настаняване на гости. При това - върху удобен матрак. В дългосрочен план това е далеч по-удобното решение в сравнение с разгъваемите дивани, които могат временно да спасят положението.


Малка и кокетна холна зона

Холната част е сгушена в единия ъгъл на стаята, позиционирана срещу спалнята и до трапезарната зона. Мекият, двуместен диван е разположен с гръб към прозореца, а пред него откриваме две малки масички с еднакъв дизайн, но различни по цвят и размер. По-голямата е в бяло, а по-малката от дърво или имитираща този материал. Сред мебелите за сядане откриваме още стол и табуретка в светло и тъмно сиво, с дървени крачета. Комбинацията от бяло, сиво и дърво е водеща в целия апартамент и се забелязва във всяка зона на жилището. Интересен елемент тук е висящата закачалка, намираща се над ниския шкаф в дъното на стаята. 


Трапезарна зона и компактен гардероб

Холната зона прелива плавно в трапезария, разположена по същия начин, но в другия край на стаята. Частта най-близо до прозореца е заета от пейка с мека тапицерия, която е продължение на двуместния диван и позволява да се използва като шкаф. Пред нея виждаме маса с бели крака и дървен плот и стол, който по цвят и форма подхожда на този във всекидневната. Малката табуретка от хола също се комбинира добре с трапезарната маса и може да бъде приложена и в тази зона при нужда. Непосредствено до масата се намира и гардеробът. Функционално е решението за същият да бъде предпочетена завеса вместо стандартните врати. 

Вижте още: 12 идеи за трапезария в съвременния дом


Кухненска зона, обединена с част от банята

Вляво от входната врата откриваме умалена версия на антре, достатъчно за връхни дрехи и обувки. Следва мивка с голямо огледало и тоалетни принадлежности, която може да компенсира липсата на пространство в самата баня. До нея, отделена със стъкло в черна метална рамка, се намира малката кухненска зона, притежаваща всичко необходимо като уреди и варианти за съхранение. Стената на кухнята и намиращата се вляво от нея част от банята, са облечена в елегантни и малки бели плочки.

Надяваме се този умно разпределен и стилно решен едностаен апартамент да ви е вдъхновил за оптимизирането на малкото жилище, с което разполагате. Ако имате нужда от професионална помощ за реализирането на своя проект, доверете се на опитни интериорни професионалисти, каквито лесно ще намерите в MaistroPius. Достатъчно е да направите безплатна заявка и до 24 часа ще получите оферти, измежду които да излъчите тази, която е най-близо до изискванията ви. В профилите на кандидатствалите изпълнители можете а видите техните репутации, информация за професионалния им опит, както и отзиви от предходни клиенти. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта