Интересни идеи за създаване на кътче за домашния ви любимец

Публикувано на 21/03/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 21/03/2022 | Видяно 1 594 пъти

Току-що сте си взели малко кученце или коте и се чудите къде да го настаните? Или сте направили ремонт и искате да обособите специално място за вашия домашен любимец? В първия случай ще ви бъде по-трудно да обучите новия член на семейството да стои на своето място, но е важно такова да има, защото веднъж привикнало с идеята, че има свой кът, ще бъде много по-удобно и за него, и за вас, по-лесно ще чистите и винаги ще знаете къде да намерите малкия си приятел. Естествено, хубаво е кътчето да бъде добре декорирано и да е приятно както за животното, така и за вас. Откъде да започнете? С тези няколко съвета ще ви улесним значително. Ако имате нужда от помощ в преобразяването на вашия дом, свържете се с майсторите на МайсторПлюс.


Намерете идеалното място

Кътчето за вашия домашен любимец трябва да е на удобно място за вас и за него. Наблюдавайте известно време своето животинче, изучете навиците му и вижте къде обича да седи, къде да играе, изобщо коя част от жилището най-много му допада. Това е важно, защото много по-лесно ще го приучите, че това е неговото място, ако го направите на място, на което по принцип прекарва повече време.

Ако все пак избере място, което е неудобно за вас, пречи на движението и работата ви, тогава помислете за най-близкото до него място или друго, на което го виждате да стои често. Дори и да изберете вие мястото, кученцето ще успее да свикне, но с котка ще ви бъде по-трудно, особено ако е възрастна. Но няма нищо невъзможно, ако го правите с любов. Все пак, постарайте се да изберете тихо и спокойно място, така че да няма непрекъснат трафик. Животните също имат нужда от уединение и тишина.


Интегриране в пространството

За да обособите, че точно този ъгъл от стаята е неговото място, поставете специално кучешко/котешко легло, къщичка или мека възглавница, на която да лежи. Ако кученцето си има любима играчка, поставете я на обособеното място, за да познае от самото начало, че това е неговия кът. Можете също така да поставите купички с храна и вода, това автоматично ще го привлече на мястото. Хубаво е да го поставите на сравнително топло място, но не на пряка слънчева светлина или до отоплителен уред. Все пак, не искате домашния ви любимец нито да настине, нито да се прегрее. Ако прекарвате много време в гледане на телевизия или филми с вашето кученце, може да помислите и за поставяне на уютно легло наблизо. Нищо не може да се сравни с чувството на любов, което взаимно си давате.


Негово величество леглото

Най-удобното легло за кученце е това в С-образна форма. Защо? То им позволява лесно да влизат и излизат, меко и удобно е и не могат да изпаднат от него, докато се въртят. Освен това лесно можете да го изперете е пералнята, без да жертвате формата му. Разбира се, вашето куче може да има други предпочитания. Опитайте различни варианти, докато разберете кое е най-удобно за него. С котките е малко по-трудно. Те имат особен характер и често предпочитат някой стар кашон пред мекото и скъпо котешко легло. Все пак, кръглото легло с козина е отличен вариант, на който котката ви трудно ще устои. Можете да ѝ купите табуретка, в която може да влиза и да се крие. Котките ги обожават, а и вие също ще можете да я използвате, докато пухкавото животинче спи под вас.


Гардероб за вашия любимец

Домашните любимци, особено кученцата, имат доста дрешки, които трябва да съхранявате някъде. Осигурете малък личен гардероб за вашия приятел, където да съхранявате всички негови дрешки или играчки. Нека той също да е част от специалния кът. Освен това, когато поставите дрешките с неговата миризма в гардероба, той ще си ги познае и ще припознае мястото като свое. Разбира се, можете да използвате най-обикновена кошница, в която да подредите дрешките или пък да бъдете креативни и да направите нещо от дърво със собствените си ръце. Изборът е ваш.


Относно храненето

Знаете ли, че стъклените купички са най-безопасният и здравословен вариант за хранене на вашия любимец? Стъклото не задържа бактерии, ако се поддържа чисто и не пуска вредни вещества при нагряване, както е с пластмасата. Има специални купички за животни, направени от рециклирано стъкло, което е здраво и издържа на падания. Друг вариант е да използвате купички от бамбук. Те също се чупят трудно и са здравословни.

Ако имате нужда от помощ в обзавеждането на вашия дом, можете да се свържете със специалистите по интериорен дизайн на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта