Мозайка - уникален избор за всеки дом!

Публикувано на 21/05/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 21/05/2020 | Видяно 2 726 пъти

Думата "мозайка" има много интересна етимология. Тя идва от латинския израз "opus musivum" - произведение, посветено на музите. Тези малки декоративни късчета са на повече от 3 000 години, но продължават да са актуални. В последните години може да се говори за завръщане към използването на мозайки в апартамента и къщата. Те са в състояние да преобразуват всяко пространство с пленителния си блясък.

В същото време, благодарение на своите износоустойчиви способности, мозайката е приложима в интериори с различни стилове и по тази причина много дизайнери я включват в своите проекти. За повече подробности можете да се свържете с професионалистите на MaistorPlus.


Мозайка в дома – пленителен разкош и неповторимост

Първоначално мозайката е била изработвана от цветно стъкло, но днес нещата са доста по-различни. Подобряват се процесите на производство и нейното полагане, ползват се различни видове материал.

  • Днес декорацията с малки цветни парченца или модерни мозаечни плочки е достъпна за всички.
  • С такъв материал можете да създадете най-сложните композиции, орнаменти и изображения. Използването на мозайки в интериора на апартамент или къща ви позволява да се откроят ярки оригинални акценти в дизайна на дневната, кухнята, банята или коридора.
  • Наличието на мозайки в интериора се счита за индикатор за богатство и просперитет. В момента за производството на мозайки основно се използват материали като мрамор, естествен камък, което не игнорира на 100% стъклото. Естествените суровините са сравнително скъпи и не всеки може да си позволи такъв лукс, но днес на пазара има отлични имитации.

Вижте още: 5 страхотни идеи за декорацията с мозайка


Мозайки в банята – наистина си заслужава

Най-често мозайки се поставят в банята. Това е логично, тъй като освенс  красотата си, те са с отлични водоотблъскващи свойства и устойчивост на износване. Също издържат на всякаква температура. Красивата декорация на банята създава позитивно и релаксиращо настроение. Мозайката в банята е възможно да разкрие най-неочакваните и дръзки дизайнерски решения.

  • Къде може да има мозайка в това помещение?

В тази стая тя често се използва като декорация на пода, стените, ваните, мивките, огледалата. Тя може да ви радва в продължение на много години.

  • Обърнете внимание на материала

Важно е да запомните, че банята е стая с висока влажност. Ето защо е толкова важно да изберете правилния материал за мозайка в нея. Това може да бъде камък, стъкло или керамика. Правилно поставените мозаечни плочки наистина издържат дълги години.

  • Може да направите ефектна комбинация с плочките на стените, пода и тавана

Комбинация от мозайка с плочки може да се счита за добро решение. Например, стените са в един цвят и мозаечните елементи може да са от стъкло, което създава красив водопаден ефект.


Мозайка в кухнята – гарантирана дълготрайност и красиви решения

Често дизайнерите по време на проектирането на работната зона открояват предимството на мозайките, вместо на обикновени плочки. Защо е така?

  • Това решение ще изглежда добре при всеки стил: от Хай-тек до Прованс. Кухнята ще искри с нови цветове и ще създаде настроение. Така тя ще изглежда оригинално, а използването на два или три нюанса създава усещане за просторна кухня. Зоната с мозайката така ще се превърне в цветен акцент в интериора.
  • Къде най-често има мозайки в това помещени - Обикновено на стената над мивката, както и около плота на острова, а каменните мозайки могат да разнообразят пода на кухнята.


Мозайка в дневната – обърнете внимание на камината и стените

Днес мозайките се използват широко в дневната в два случая.

  • Първият е при украса на камината. При облицоването й с мозайка най-често се използва декоративна техника или просто набор от малки едноцветни или многоцветни модули.
  • Правоъгълните форми, подобни на рамка за картини, най-често се ползват при вградени камини с дърва, газ или биоетанол, а цената им не е много висока. Авторските мозаечни камини принадлежат към премиум сегмента и са във висок ценови клас.
  • Мозаечните панели са идеални за тези хора, които искат да използват мозайката в апартамента или къщата си, за да бъде оригинална. Панелът е художествен елемент, истинска картина, която е умело направена от миниатюрни многоцветни малки плочки. Той перфектно подчертава естетическия особен образ на интериора, създавайки ярък визуален акцент в него. Може да се постави на цялата стена или част от нея.

Вижте още: Внесете комфорт и уют с уникална дървена масичка в дневната


Мозайка на пода - нестандартно решение

Ако искате да изненадате всички с необичаен под в къщата, мозайката също ще ви помогне тук.

  • Подът от мозайка се получава от малки парчета, които се полагат по определен начин върху подовата повърхност.
  • Оригиналният обемен модел се получава, поради многократното отразяване на светлината от всяка малка плочка.
  • Подовите настилки с имитация на килими и арт панели са невероятни. В допълнение към практичността, мозаечното покритие изпълнява декоративни функции, освежава интериора.
  • Този тип декорация е подходяща както за големи помещения, така и за много малки стаи. 

Ако нашите предложения ви се сториха интересни и искате да ги превърнете в реалност, но не знаете как, можете да се свържете с професионалистите, регистрирани в MaistorPlus. По всяко време имате възможността да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които може да сравните, да видите мнения на предишни клиенти и да вземете правилно решение!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта