Предизвикателството да обзаведем студентско жилище

Публикувано на 04/12/2019 от Радина | Последна редакция на 04/12/2019 | Видяно 276 пъти

В началото на семестъра много студенти се отправят към първия си самостоятелен дом. Когато той е все още необзаведен, това значи, че пред младия човек стои нелеката задача да съчетае помещение за почивка, учене, работа и, естествено, за студентски купони в едно. 

Често студентските квартири са малки и това не позволява използването на много мебели и вещи в интериора. Ще ви дадем няколко практични съвета, които можете да използвате, за да оползотворите максимално пространството си. За най-добрите насоки от професионалисти в сферата, можете да се обърнете към експертите, регистрирани в MaistorPlus.


Практични и многофункционални мебели

Когато си представим дневна, в мислите ни се появяват удобен фотьойл и многофункционален разтегателен диван, голяма масичка за кафе, витрина за чаши, маса за хранене със столове и евентуално някакви рафтове или скринове. В студентското жилище нещата изглеждат много по-различно. Често студентите трябва да се настанят в малко пространство, така че всичко необходимо да е добре прибрано и въпреки това отново да остава място за гостите, защото кой би си представил студентските години без така популярните партита?

За да не се налага да поставяте прекалено много мебели, трябва да помислите да заложите на такива с гъвкави приложения. Например масата – изключително удобно е тя да е разтегателна:

 • По този начин може да се използва като работно място, но в същото време ще предлага и достатъчно пространство за вечеря с гостите.
 • Няколко сгъваеми стола са добра идея като допълнително място за сядане, а и удобно могат да се съхраняват в голям шкаф след употреба.
 • Могат да се използват и като практична странична маса до дивана или като нощно шкафче до леглото.

Така една мебел получава много различни функции, като спестява място и пари.

Вижте още: Практични идеи за вашето малко антре 


Добрият помощник - разтегателният диван

Ако вече сме обърнали внимание на масата и столовете, тогава стигаме до старото и доказано диванно легло. Това в общи линии е добра идея, тъй като разтегателният диван е чудесна възможност за спане тогава, когато нямаме друга алтернатива.

 • Трябва обаче да помислите дали тази мебел е подходяща за постоянно място за спане.
 • Често забравяме колко е важен сънят ни, а експертите не съветват да прекарваме нощта на разтегателен диван.
 • И все пак, ако наистина нямате друга алтернатива, направете инвестиция в хубав топ матрак, който ще ви даде комфорт.
 • Хубавото легло предпазва гърба и гарантира по-добро качество на съня.

В заключение: Разтегателният диван е подходящ за екстремни и пренаселени моменти в дома ни, но леглото остава необходимо за всяка една друга вечер.


Съхранението на вещи

Ако нямате голям килер или разполагате с малък такъв и никога мястото за съхранение на вещи в него не е достатъчно, то тогава на помощ идват добре познатите пластмасови и картонени кутии.

 • Те пестят изключително много място. Могат да бъдат поставяни една върху друга.
 • Практични са - използват се не само за съхранение на предмети от бита, но и за складиране на дрехи.
 • При липса на библиотека за учебниците и книгите, кутиите са добра алтернатива.
 • Предлагат се в различни дизайни, които от своя страна придават интересен облик на жилището ви.

Вижте още: 10 начина да направите студентското общежитие по-приятно и удобно


Заложете на колорит

Ярките и по-светли цветове визуално увеличават размерите на стаята. Твърде тъмните цветове я правят да изглежда по-малка, което трябва да избягваме в студентското жилище. Тъмните завеси също не са добра алтернатива за маломерно жилище. Можете да заложите на по-цветни и леки завеси. Добре би било да се спрете на такива, които:

 • Пропускат в жилището дневната светлина.
 • Създават настроение и правят студентския живот с една идея по-лек.

Добрите и практични идеи за живот в студентско жилище са от съществено значение. Без добро планиране, този дом може бързо да се превърне в синоним на хаос, а разбира се, не искаме това. Затова не забравяйте: 

 • Измерете пространството преди да купите каквото и да било.
 • Обърнете внимание на радиаторите, защото често пъти се оказват пречка за поставянето на гардероб или легло.
 • Поинтересувайте се от функциите, които ви предлагат различните мебели.
 • Не на последно място – заложете на стила!

Въпреки малкото пространство, с което разполагате, не забравяйте, че съществуват възможности, чрез които можете да обзаведете жилището си красиво и практично. Ще имате всичко необходимо и въпреки това отново ще остава пространство, за да си отдъхнете след дългия ден. Ако се нуждаете от професионален съвет как да обзаведете студентския си дом, специалистите, регистрирани в MaistorPlus са насреща! Пуснете своята безплатна заявка за проект, за да получите изгодни предложения, да сравните оферти и да изберете най-подходящата!