10 начина да направите студентското общежитие по-приятно и удобно

Публикувано на 08/12/2015 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 6 729 пъти

Ако общежитието изобщо разполага с бюро, то ще е компактно и най-вероятно ще се наложи да го делите със съквартиранта си. Това от своя страна изисква добра организация и склонност към компромиси от гледна точка на използваното място за съхранение на книги и учебници. Най-добрият вариант тук е да обособите отделни части (чекмеджета или рафтове), в които всеки от вас да подрежда своите вещи, а плотът да бъде за общо ползване. И тъй като често след сесията изхвърляме купчини изписани листа, добре е да помислите за място в общежитието, където да разположите кошче за отпадъци.

Виж още: Интериорно предизвикателство: Как да обзаведем мансарда?


10 начина да направите студентското общежитие по-приятно и удобно

Незабравимите студентски години носят със себе си нуждата да живеем в общежитие по време на обучението си. Неговото състояние обаче често не отговаря на очакванията ни и налага да предприемем спешни мерки за превръщане на занемареното помещение в уютно кътче, годно за обитаване. За да ви улесним в преобразяването на общежитието, днес ще ви покажем няколко трика, с които можете да подобрите неговия облик и организация. Кои от тях ви се струват най-полезни? Споделете с нас резултатите от това начинание и не забравяйте, че отговорни майстори, регистрирани в MaistorPlus, са винаги насреща за насоки и съдействие в ремонта!


Погрижете се за пространството около прозореца

Направете общежитието по-приветливо, като се погрижите и за пространството около прозореца. На първо място почистете добре евентуалните замърсявания, а ако дограмата е дървена, обмислете повторното й боядисване. В зависимост от големината на стаята, преценете дали да поставите къси завеси, които да са симпатичен акцент в обзавеждането или пък да заложите на плътни пердета с артистичен дизайн, които леко да докосват пода. Можете да добавите и други елементи, като стайни растения и декорации, стига те да не пречат на отварянето на прозореца.


Научете някои трикове за пестене на място

Деленето на малко помещение с още един човек е изключително трудно, особено когато мястото за съхранение на вещи е крайно недостатъчно. За да не се превърне общежитието ви в олицетворение на хаоса обаче, можете да приложите някои хитрини за умно използване дори на неудобното пространство под леглото или зад вратата. Освободете повече място в гардероба, като подредите дрехите, които вече не пасват на сезона, в пластмасови кутии под леглото. Зад вратата пък поставете функционална закачалка, а стените превърнете в разчупена библиотека с асиметрично разположени рафтове.


Превърнете банята във функционално и красиво помещение

Познато ни е чувството да сме неприятно изненадани от състоянието на банята при нанасяне в общежитието. Отдадени на идеята, че няма невъзможни интериорни проекти, предлагаме ви няколко идеи, които ще й дадат приличен вид. На първо място почистете идеално помещението, а след това помислете за разполагането на метални рафтове, етажерки, а защо не и шкаф с огледало? За финал можете да добавите завеса за баня със забавна картинка или абстрактни мотиви, която да разчупи визуално помещението!

Виж още: Седем страхотни лампи, направени от палети


Придайте индивидуалност на стените

Повечето студенти заварват в общежитията голи стени, по които личат следи от плакати, рафтове и дори мухъл. Подобряването на вида им обаче е постижимо с помощта на боя или пък нови тапети, които да придадат индивидуалност на помещението. Ако пък искате да направите стаята още по-приятна и красива, добавете по стените интересни готови декорации или пък създайте сами страхотна галерия от снимки, съхранила безценните летни спомени!


Преборете изпитната сесия със страхотен горещ шоколад в стъклен буркан

Среднощното учене за изпити често носи със себе си глад за сладкиши, затова, ако не разполагате с хладилник и търсите удобен начин за съхранение на лакомства в общежитието, имаме идеалното решение! На помощ в борбата с липсата на отделна кухня идват стъклените буркани, в които можете да съхраните продукти за горещ шоколад, към които просто трябва да добавите гореща вода. Пакетите с бисквити пък можете да запазите непокътнати в пластмасови кутии или метални панери.


Превърнете вратите в произведение на изкуството

Източник

Направете входната врата към общежитието по-ярка и забавна с помощта на цветно тиксо или закачливи стикери! Можете да създадете уникални геометрични или абстрактни фигури, с които да разнообразите скучния вид на бялата врата. По подобен начин можете да освежите вида и на бюрото, столовете, а защо не и вратите между отделните помещения. Хитро, нали?

Виж още: Оригинален апартамент, съчетал семплия дизайн със съвременното изкуство


Подходящото осветление ще промени цялото помещение

Обикновената висяща крушка от тавана едва ли ще ви накара да се чувствате комфортно в новия си студентски дом. Ефектът, който правилният подбор на осветителни тела може да има върху помещението, е наистина изумителен, затова снабдете обикновената електрическа крушка с елегантен абажур или поставете оригинална настолна лампа върху нощното шкафче. Много популярен и очарователен вариант е да добавите коледни лампички около леглото или по стените, така че да създадете наистина празнична обстановка!


Създайте уютна обстановка с помощта на някои дребни детайли

Съществуват няколко основни трика, които вдъхват живот на всяко помещение и го правят много по-уютно и приятно за обитаване. Напълно приложими и в общежитието, тези хитринки са поставяне на килим на пода и декориране на леглото с меко одеало и красиви възглавнички! Килимът ще направи стаята по-топла и комфортна, а останалите елементи ще превърнат неудобния дюшек с пружини в приятно местенце за отмора. Особено успешна идея е да комбинирате тези детайли със стенни декорации и оригинални осветителни тела!


Използвайте пълния потенциал на терасата

За жалост не всички общежития разполагат с тераса, но ако сте сред късметлиите, които могат да пият сутрешното си кафе на слънце, непременно се възползвайте от тази студентска привилегия! Използвайте терасата си, за да я превърнете в прекрасно кътче за уединение, като поставите столове и масичка, а защо не и саксийно цвете, което да вдъхва живот на пространството през топлите дни. Чудесен начин за скрепяване на отношенията със съквартиранта е да сглобите заедно диванче и маса от стари палети, които да паснат перфектно именно на балкона! Още съвети около обзавеждането на общежитието можете да получите от специалистите, регистрирани в MaistorPlus, като заявите проект напълно безплатно!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
"Никола
Ремонт на баня, София
85 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта