6 екологични технологии, които да включите в дома си още сега

Публикувано на 30/08/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 1 264 пъти

Когато си представяте екологичен дом, вероятно в съзнанието ви изникват жилищни конструкции с масивни соларни панели или може би дървени бунгала в гората, които сякаш са откъснати от света. Повечето хора мислят, че зелените домове са нещо трудно за постигане или пък напълно излишно и безсмислено. Това обаче не е така.

Факт е, че живеем в бързо развиващо се общество и има съвременни екологични технологии, които са достъпен и необходим елемент за жилището на всяко модерно домакинство. Противно на очакванията, не е нужно да се вземат крайни мерки, за да направите дома си по-екологичен. Независимо дали искате да изградите ново пространство или обмисляте преустройство на вече съществуващото, на пазара се предлагат много и разнообразни природосъобразни технологии, които да инсталирате в жилището си. А ние сме се погрижили да ви представим част от тях тук. 

В случай, че решите да инсталирате някоя от тези технологии в дома си, то заложете на качествено изпълнение, като се доверите на професионалистите, регистрирани в сайта ни.


Система за затопляне на вода

Вероятно няма да се учудите, когато ви кажем, че огромна част от потреблението на енергия в дома се случва, когато затопляте водата си.

  • Чудесна и преди всичко екологична алтернатива на енергоемките бойлери е соларната система за загряване на вода. Вместо да изпадате в излишни разходи за ток, оставете слънцето да свърши своята работа.
  • Ако това решение не ви допада, помислете за инвестиране в система за отопление на вода без резервоар. Ползата е, че загрявате само водата, от която се нуждаете и нищо повече. Чрез този по-устойчив избор спестявате пари, докато помагате на планетата.

Вижте още: 5 начина да направим кухнята си "по-зелена"


"Зелена" електроенергия

Може би си мислите, че вятърният генератор на енергия е само за масивни сгради. Това отново е далеч от истината. На пазара има компании, които произвеждат и ветрогенератори за жилищни домове. Тези генератори могат да произвеждат до половината от енергийните нужди на вашия дом. С разнообразие от размери, те вършат същата работа, каквато и за голям комплекс.

  • Лек недостатък на ветрогенераторите е, че както при слънчевата енергия, вятърната обикновено не осигурява пълното количество електричество, необходимо за захранване на вашия дом. Това обаче не означава, че този тип инсталация няма да ви помогне за намаляването на сметките за ток.


Екологична подова настилка

Макар че първоначално може би няма да ви дойде наум, когато търсите по-екологични подови настилки, помислете за бамбуковите такива. Бамбукът е високо възобновяем природен ресурс, който също е изключително издръжлив и много устойчив на влага.

  • По същия начин можете да помогнете за съхранението на горите, като замените дървения под с рециклирани настилки от композитен материал. Изработена от рециклирана пластмаса, повърхността на тази подова настилка изглежда естествено и е чудесна за ползване както на открито, така и на закрито.
  • Ако пък искате да бъдете в абсолютна хармония с природата, то изключете напълно идеята за дървен под. Вместо това изберете полиран бетонен под. Така хем ще направите екологичен и устойчив избор, хем ще придадете на дома си модерна и атрактивна атмосфера.

Вижте още: Каква изолация на пода да изберем?


Устойчиви инструменти за декориране

Кой каза, че мисията “Устойчив дом” не може да бъда забавна и креативна? Природосъобразният начин на мислене и вдъхновяващите идеи за красота и стил вървят ръка за ръка. 

  • Страхотен пример е инсталирането на система за събиране на дъждовна вода, с която да поливате растенията у дома. Това е чудесен начин за спестяване на вода, чрез който икономисвате огромно количество чешмяна вода и ефективно използвате природните ресурси. Още една добра новина е, че тази система може да бъде изработена и от рециклирана пластмаса. 
  • Дома си можете да декорирате и като включите в интериора си естествени елементи. Такива са клонките, шишарките, различните видове сламени растения. Все пак какво по-хубаво от декора, за който не сте похарчили и лев? 


Природосъобразна отоплителна система

Когато става дума за отопление на дома, има изключително много екологични начини, по които това да се случи. Най-популярният, естествено, са соларните панели. Но, освен тях, има и друг вариант, чрез който да спасите както парите си, така и околната среда.

  • Използвайте геотермална термопомпа. Първоначалната й цена е малко по-висока от тази на традиционните източници на отопление, но в дългосрочен план тя ще намали разходите ви. 
  • Ще се отрази благоприятно на планетата.
  • В допълнение, този тип отоплителна система е много по-тиха от традиционната. 

Вижте още: Природосъобразни начини за отопление и климатизация


Система за следене на енергоразхода

Ако вече сте изпробвали една или повече от тези опции, но все още се страхувате, че използвате твърде много електроенергия, то трябва да помислите за инсталиране на система за следене на енергоразхода.

  • Тази технология работи чрез монитор, който ви осигурява надеждна информация, като ви осведомява какво в дома ви използва най-много енергия, коя стая има най-голямо потребление и т.н.
  • Системата може да бъде инсталирана така, че да измерва показателите на целия ви дом или така, че да измерва тези само на една стая.
  • Цялата събрана информация се изпраща на вашия компютър, а след това ви се дават съвети какво трябва да промените.

Докато някои от тези опции са прости и не изискват особен труд, други включват инсталиране на оборудване. Не отлагайте повече следващата стъпка към по-екологичен дом. Може да се доверите на доказаните специалисти, регистрирани в сайта ни. Направете безплатна заявка за проект още сега, сравнете получените оферти и изберете най-добрата за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта