Няколко идеи за удобен и енергийно устойчив дом

Публикувано на 22/08/2019 от Илиян Ушеров | Последна редакция на 09/10/2019 | Видяно 481 пъти

Ако ви трябва вдъхновение, за да създадете дома на мечтите си, ние ще ви представим няколко възможности, които могат да бъдат в синхрон с вашите цели, както и да ви дадат съвсем неподозирани насоки.

Както повечето хора, вероятно и вие се интересувате от новините за климатичните промени, за намаляването на енергийни ресурси или за тоталното им изчерпване. Тогава със сигурност сте загрижени и искате всичко, което правите, да не вреди допълнително на природата, а напротив – да помага. Това може да стане и с начина, по който строите или реновирате дома си. Вашето добро желание може да бъде реализирано и с помощта на професионалистите, регистрирани в платформата MaistorPlus.


Под от еко материали

Подът е добро място, откъдето да се започне да се мисли и да се реализират идеите ви за дома на мечтите - такъв, който да бъде устойчив енергийно и във всяко едно друго отношение. Има достатъчно предложения днес на пазара, от които да направите пода си с еко материали. И всички те изглеждат достатъчно атрактивно, какъвто е примерът тук. Можете да избирате от доброто старо или рециклирано дърво, а защо не и бамбук! Опциите са много по еко-приятелски настроени от стандартния под. Камъкът и бетонът също са възможни и доста дълготрайни, но невинаги толкова елегантни и топли.

Вижте още: 5 продукта от бамбук за последователите на еко-живота


Покрив, решен в зелено

Зелените покриви са едно от последните въведения в домостроенето и образец за дом, който се стреми да бъде екосъобразен. Изследвания на учени доказват, че това решение влияе значително с положителен знак върху промените в климата, които се случват в последните десетилетия. Това качество е от голямо значение, когато целим да създадем енергийно устойчив дом. Тези зелени покриви са изключително ефективни в намаляването на горещите излъчвания от покрива надолу към вътрешността на дома, намалявайки температурата в процеса. Такъв покрив е не само естетично изглеждащ, но и ще ви спести средства.


Ефективните прозорци са задължителни

Така известното PVC вече почти не се използва за заместване на дървените рамки за прозорци. На негово място идва така нареченото uPVC, в което не се добавя пластерайзер. Това наистина е еко материал, който е идеален за дома, към който се стремите – устойчив и ефективен. Материалът, който е на път да замести изцяло дървените рамки, върши невероятна работа, когато става дума за защита от всякакви елементи отвън. Това спокойно може да се каже, защото са правени сравнения между остъкления с тази дограма и тази с двойно стъкло – енергийната ефективност в полза на дограмата с uPVC говори сама по себе си.


Надеждна изолация

Като се има предвид, че 50% от цената на енергията, която плащаме, идва от това, че се опитваме да охладим или да затоплим дома си, изолацията е нещо, от което не искаме да пестим, когато я полагаме. Традиционно хората смятат, че изолация е само това, което се слага на стените и под покрива, но дограмата от uPVC и двойните стъкла също са част от нея. Всички те работят заедно, за да заключат дома ви така за влиянията отвън, че всичко вътре да е безопасно и уютно, както го искате.


Слънчеви панели за захранване на дома ви

Слънчевите панели стават все по-достъпни и въобще не може да става дума за сравнение с времето когато трудно се намираха и съответно цената им беше значителна. Именно поради тази причина сега е перфектният момент да се възползвате да се обърнете към слънцето за енергия, помагайки на планетата, отказвайки се същевременно от тази, която по един или друг начин я замърсява.

В случай че насоките ни са ви били полезни и имате нужда от доказани специалисти по енергийна ефективност, бързо и лесно можете да се свържете с такива, като направите безплатна заявка в MaistorPlus. По този начин ще можете да сравните оферти от различни изпълнители и сами да изберете на кого да се спрете. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Орви студио VIP
Мебели и обзавеждане, София
13 извършени проекта
Valchev
Ремонт на баня, София
10 извършени проекта
АС - инженеринг 2000 ЕООД VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Д. Бонев
ВиК Услуги, София
26 извършени проекта
Geko
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Луксозни ремонти
Боядисване и декорация, София
4 извършени проекта