Няколко идеи за удобен и енергийно устойчив дом

Публикувано на 22/08/2019 от Илиян Ушеров | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 2 055 пъти

Ако ви трябва вдъхновение, за да създадете дома на мечтите си, ние ще ви представим няколко възможности, които могат да бъдат в синхрон с вашите цели, както и да ви дадат съвсем неподозирани насоки.

Както повечето хора, вероятно и вие се интересувате от новините за климатичните промени, за намаляването на енергийни ресурси или за тоталното им изчерпване. Тогава със сигурност сте загрижени и искате всичко, което правите, да не вреди допълнително на природата, а напротив – да помага. Това може да стане и с начина, по който строите или реновирате дома си. Вашето добро желание може да бъде реализирано и с помощта на професионалистите, регистрирани в платформата MaistorPlus.


Под от еко материали

Подът е добро място, откъдето да се започне да се мисли и да се реализират идеите ви за дома на мечтите - такъв, който да бъде устойчив енергийно и във всяко едно друго отношение. Има достатъчно предложения днес на пазара, от които да направите пода си с еко материали. И всички те изглеждат достатъчно атрактивно, какъвто е примерът тук. Можете да избирате от доброто старо или рециклирано дърво, а защо не и бамбук! Опциите са много по еко-приятелски настроени от стандартния под. Камъкът и бетонът също са възможни и доста дълготрайни, но невинаги толкова елегантни и топли.

Вижте още: 5 продукта от бамбук за последователите на еко-живота


Покрив, решен в зелено

Зелените покриви са едно от последните въведения в домостроенето и образец за дом, който се стреми да бъде екосъобразен. Изследвания на учени доказват, че това решение влияе значително с положителен знак върху промените в климата, които се случват в последните десетилетия. Това качество е от голямо значение, когато целим да създадем енергийно устойчив дом. Тези зелени покриви са изключително ефективни в намаляването на горещите излъчвания от покрива надолу към вътрешността на дома, намалявайки температурата в процеса. Такъв покрив е не само естетично изглеждащ, но и ще ви спести средства.


Ефективните прозорци са задължителни

Така известното PVC вече почти не се използва за заместване на дървените рамки за прозорци. На негово място идва така нареченото uPVC, в което не се добавя пластерайзер. Това наистина е еко материал, който е идеален за дома, към който се стремите – устойчив и ефективен. Материалът, който е на път да замести изцяло дървените рамки, върши невероятна работа, когато става дума за защита от всякакви елементи отвън. Това спокойно може да се каже, защото са правени сравнения между остъкления с тази дограма и тази с двойно стъкло – енергийната ефективност в полза на дограмата с uPVC говори сама по себе си.


Надеждна изолация

Като се има предвид, че 50% от цената на енергията, която плащаме, идва от това, че се опитваме да охладим или да затоплим дома си, изолацията е нещо, от което не искаме да пестим, когато я полагаме. Традиционно хората смятат, че изолация е само това, което се слага на стените и под покрива, но дограмата от uPVC и двойните стъкла също са част от нея. Всички те работят заедно, за да заключат дома ви така за влиянията отвън, че всичко вътре да е безопасно и уютно, както го искате.


Слънчеви панели за захранване на дома ви

Слънчевите панели стават все по-достъпни и въобще не може да става дума за сравнение с времето когато трудно се намираха и съответно цената им беше значителна. Именно поради тази причина сега е перфектният момент да се възползвате да се обърнете към слънцето за енергия, помагайки на планетата, отказвайки се същевременно от тази, която по един или друг начин я замърсява.

В случай че насоките ни са ви били полезни и имате нужда от доказани специалисти по енергийна ефективност, бързо и лесно можете да се свържете с такива, като направите безплатна заявка в MaistorPlus. По този начин ще можете да сравните оферти от различни изпълнители и сами да изберете на кого да се спрете. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
15 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Sasho
Цялостен ремонт, София
39 извършени проекта
СОЛТИ 06
Ремонт на баня, София
77 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта