5 продукта от бамбук за последователите на еко-живота

Публикувано на 01/04/2015 от Климентина Величкова | Последна редакция на 26/07/2016 | Видяно 7 342 пъти
5 продукта от бамбук за последователите на еко-живота

В последно време все повече се обръща внимание на екологичния аспект на използваните материали. Бамбукът влезе в полезрението на производителите и клиентите и от традиционен за Азия, се превръща в мода за целия свят. Бамбукът, който всъщност не е дърво, а тревист вид, е едно от най-бързо растящите растения на земята, а кореновата система му позволява да се възстанови от само себе си след изсичане на стъблата. Тези свойства го правят ресурс, който се възобновява в пъти по-бързо от повечето дървесни видове. Според древните китайски мъдреци, бамбукът е едно от четирите благородни растения наред с хризантемата, сливата и орхидеята. Фън-шуй практиката и философията счита бамбука и предметите от бамбук за изключително благоприятни за човешката енергетика. Ще се спрем на няколко продукта от бамбук, които се препоръчват от специалистите по екологично обзавеждане на дома и градината.

Подови настилки от бамбук

Подови настилки от бамбук

Подовите настилки от бамбук са сходни по твърдост и устойчивост до тези от червен и бял дъб, а чрез новите методи на изработка се доближават до едни от най-здравите подове в света, изработени от жатоба (бразилска череша). Подовете от бамбук се деформират много по-малко от влагата в сравнение с тези от дървесина. Също така се отличават с красива естествена текстура и могат да се боядисват в различни цветове.

Вижте още: Естествени мебели от ратан за дневната

Бамбукови огради и алеи

Бамбукови огради и алеи

Бамбукък е отличен материал за огради. Може лесно да се прикрепи към предишна ограда, като укрепване или само като декор, както и да се изгради нова такава. Бамбуковата ограда придава екзотичен и уютен изглед и се отличава със здравина. Интересно решение е да застелете алеите в градината си, или дори цялата веранда или заден двор, с бамбукови стъбла. Може да създадете дори азиатски кът за пиене на чай и кафе.

Бамбукова ламперия

Бамбукова ламперия

Бамбуковата ламперия беше буквално непозната до преди няколко години. Сега обаче можете да облицовате стените си с този приятен и екологичен материал. Бамбукът носи усещане за простор и лекота, за разлика от традиционната дървена ламперия, която създава уют, но стои по-тежко и ангажиращо.

Кухненско обзавеждане от бамбук

Кухненско обзавеждане от бамбук

Това също е сравнително ново приложение на бамбука, който е подходящ материал за кухненско обзавеждане, поради своята влагоустойчивост. От бамбук може да се изработи практически всичко в кухнята - шкафове, плотове, маси и столове.

Вижте още: Палети в кухненското обзавеждане

Бамбукови мебели

Бамбукови мебели

Още през 70-те години на ХХ век премина модна вълна за мебели от бамбукови стъбла. Сега обаче се предлагат изделия произведени с нови модерни технологии. Съвременните мебели от бамбук, освен с екзотичен изглед, се отличават с красота и здравина. Бамбуковите мебели са подходящи за всяко помещение на дома и не отстъпват по нищо на изработените от традиционна дървесина.

Ако предпочитате да обзаведете дома си с екологични материали, може да потърсите съвет от специалистите в нашия сайт MaistorPlus. Направете безплатна заявка и изберете най-подходящата за вас оферта.

Обичаш темите за дома и интериора и създаването на онлайн съдържание е твоя страст? Ако искаш с твои публикации да станеш част от водещата медия за дома в България, започни с попълване на нашия въпросник!

Попълни въпросник