Уютна северна стая с 5 лесни правила

Публикувано на 26/05/2019 от Диана Маркова | Последна редакция на 28/05/2019 | Видяно 3 568 пъти

Хладна, неприветлива и начумерена – такава е нашата северна стая през по-голямата част от времето. Рядко тя ще ни сгрее или накара да се смеем – тъй като усещането за хапещ студ, дори през лятото, носи и негативно настроение.

Как да превърнем северната стая в уютно и приятно местенце, в което с удоволствие да се крием от жегите или да отмаряме с книга в ръка? Разгледайте петте съвета за превръщане на нефункционалното и скучно северно помещение в любимо място у дома – за сън, пиене на чай и приемане на скъпи гости. Няколко лесни и семпли правила, които засягат осветлението, мебелировката, растенията, цветовете по стените, пода и тавана, както и аксесоарите, ще добавят дълго търсения светъл лъч в обстановката на стаята, с която разполагате.

Защото „север“ вече означава комфорт. Специалистите по интериорен дизайн, регистрирани в MaistorPlus знаят това. Те биха разбрали вашите потребности от повече уют. Потърсете ги още сега.


Да прогоним мрака от севера

Правилно подбраното и разположено осветление може да проясни и стопли и най-мразовитата северна стая. Всъщност сърцето на северното помещение е неговата светла част.

  • Съветваме ви да се доверите на напластяването на изкуствено осветление. Това ще рече, че е добре да поставите една или две бели крушки на тавана и със слизането по-надолу, към пода, да монтирате няколко настолни лампи на различна височина. Например – една с по-мек оттенък около височината на ханша ви, когато сте прави, и по една още по-мека върху нощните шкафчета до леглото.
  • Етажираното – във височина и по яркост – осветление ще донесе плавност и практична равномерност на осветяването в сумрачната северна стая, а вие ще изпитвате сияен уют във вечерите от всеки сезон. Това е новият закон на севера.

Вижте също и: Да бъде светлина - най-важните тънкости за осветлението у дома


Специално обзавеждане за специални светли дни

Обзавеждането на северната стая е специфична материя и е хубаво да спазвате „светлото“ правило, когато подреждате мебелите вътре. Избягвайте допълнителното затъмняване с обзавеждане с черни, тъмно сиви, тъмно зелени или други тъмни цветове на боята или фурнира.

  • Едно бяло кресло, светло сиво канапе или мек бял диван – това е главното, от което има нужда вашата северна стая. А сега поставете библиотека от светло дърво отсреща.
  • Постелете малък бял – рошав или с къс конец – килим на пода, под масичката от прозрачно стъкло.
  • Дръпнете завесите и позволете на светлината да се отразява навсякъде. Воала!


В преследване на малките детайли, или защо винаги може и още

Да, действително светлото може да бъде и повече. Всичко зависи от желанието да аранжирате в детайли. Вече споменахме малкия бял рошав килим – той е пръв приятел на обитателите както на малко жилище, така и на северна стая.

Белият килим обаче често се оказва непрактичен – той се зацапва лесно, а се почиства трудно. Ето защо едно добро решения са ратановите черджета. С естествената си светла разцветка – заради натуралните материали, от които са изработени, тези постелки също притежават „просветляващ“ ефект. Освен това по-лесно се поддържат чисти.

Друг детайл е задължителното голямо огледало. Съвет: монтирайте го перпендикулярно на стената, на която е прозорецът. И стаята ще се облее в светлина.


Да захвърлим пуловера на депресията и да поканим лятото

Северна стая не означава задължително тъга и депресия. Усещането за стерилност, което понякога бялото оставя, може да бъде елиминирано. При боядисването на помещението алтернативен вариант е да използвате леко сивеещи или меки бежови тонове. Отсенките на боята – когато са подбрани според вкуса ви – ще ви носят настроение. Всеки ден е хубав, повярвайте.

Подът може да бъде закачлив и свеж – в прасковен нюанс или в лилавата гама, ако стените са светли. При всички положения да заложите на болнични цветове не е добра идея - отсъствието на светлина ни кара да погледнем към рафта с депресарските пуловери, затова направете необходимото, за да я имате в изобилие.


Щастливи с малко (светлина)

Възможно е вече да сте се отказали напълно от цветята в северната стая – вероятно тя ви се струва крайно негостоприемна към любимите ви растящи приятели. Но има стайни растения, които не само че не страдат от липсата на светлина, характерна за стаите със северно изложение, а напротив – те са щастливи с малко светлина и по-умерена температура на средата. Опитайте с тези видове, които освен всичко друго, притежават и чудните качества да пречистват въздуха:

  • Дяволски бръшлян – през деня обича температурата да е в порядъка между 16 и 27 градуса и не понася твърде влажни корени, така че внимавайте с поливането;
  • Цвете Мир Лилия – не понася повече от 24 градуса по Целзий и стига до 100 сантиметра на височина;
  • Високо семейно щастие (Aspidistra elatior) – издържа до 29 градуса и е важно да го предпазвате от инсектите, които много го обичат; иначе овалните му листа внасят разкошен екзотичен щрих към интериора.

Всичко това, както и останалите трикове за освежаване на северната стая, са известни на интериорните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus. Разгледайте и списъците с бояджии – защото цветовете ни дават надежда и простор. Заявете своя проект – безплатно е и ви дава възможност да сравните оферти от няколко изпълнители, предварително да разгледате профилите на отзовалите се кандидати, както и да видите оценки от предишни клиенти. Щастливият дом е пред вас – отключете го.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта