Как една сграда в Германия постига енергийна ефективност с помощта на водорасли

Публикувано на 03/04/2017 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 30/01/2023 | Видяно 7 840 пъти

Все по-изявеният стремеж към екосъобразен начин на живот води до революционни иновации в проектирането и строителството на сгради. Появяват се източници на възобновяема енергия, които са зелени не само в рамките на метафоричното, както е и в случая с една сграда в Германия, постигаща енергийна ефективност с помощта на водорасли. В следващите редове ще ви разкажем как е възможно едно водно растение да бъде в основата на устойчиво развитие и не само да пести, но и да генерира електричество и топлина за обитателите на тази уникална резиденция.


Защо точно водорасли?

Идеята на проектантите на BIQ, както е името на разглежданата тук сграда, да поставят в центъра на своя замисъл водораслите не е случайна. Това са растения, изискващи минимални грижи, за които те се отплащат многократно. За размножаването си имат нужда единствено от вода, която не е нужно да е питейна, слънце и въглероден двуокис. Растат наистина бързо и представляват чудесна естествена изолация.

Вижте още: 8 причини пасивните къщи да са образец за енергийно ефективен дом


Електричество, генерирано от водорасли

Идеята за електричество, генерирано от водорасли, прилича на откъс от бъдещето, но е реално случващо се в тази енергийно ефективна сграда. Принципът на работа е следният:

  • Водораслите са поставени в стъклени панели, където им се доставят въглероден двуокис и минимални количества хранителни вещества;

  • В същото време те са във водна среда, което предизвиква парников ефект;

  • Последният стимулира растежа и възпроизводството им, което от своя страна генерира топлина и биомаса, а оттам - и електроенергия.

Вижте още: Удивителни иновации: строителни материали от бързо растящи гъби


Естествен климатик

Впечатляващата роля на водораслите не спира дотук, тъй като се оказва, че те са перфектен естествен климатик. Топлината, която се събира от слънцето върху панелите, се изпраща до енергиен център, откъдето тя се използва за генериране на топла вода, а същевременно с това и за отопление на цялата сграда. През лятото, когато слънцето е по-силно и температурите се повишават, водораслите се размножават много по-бързо, заемат повече площ и по този начин правят добра сянка за всички обитатели.

Вижте още: 8 съвета как да оптимизирате работата на вашата соларна система


Всяко домакинство спестява близо 1 000 Евро годишно

Сградата BIQ, чийто строеж започва през 2011 и завършва през 2013 г. понастоящем е реално функционираща и обитаема от редица домакинства. Един от наемателите на жилище в нея споделя, че успява да спести годишно близо 1 000 Евро. Причината за това е, че почти не се налага да плаща за отопление и същевременно стените с водораслите осигуряват много добра изолация.


Устойчивото строителство е постижимо

5 милиона евро са били необходими за построяването на тази революционна сграда в Германия. Макар и сумата на пръв поглед да е сериозна, тя със сигурност ще се изплати в кратки срокове предвид енергията, която се спестява посредством използваната уникална система с водорасли. За същата Мартин Кенер, член на стратегически научен център за енергийна ефективност, казва, че е приложима за всякакви сгради, чиито фасади не надвишават 200 кв.м.

Вярвате ли, че подобна сграда би намерила своето място и в България? Споделете своето мнение в коментар под статията, а ако сте се вдъхновили да поканите енергийната ефективност и във вашия дом, потърсете специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Заявете проект безплатно, сравнете оферти, обсъдете идеи. Разгледайте отзиви от предишни клиенти, вземете решение кого желаете да поканите на оглед и впоследствие да наемете. След реализиране на договорения проект, можете да оставите своята оценка в сайта.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
ЛЕКС БИЛД
Цялостен ремонт, Варна
26 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта