Удивителни иновации: строителни материали от бързо растящи гъби

Публикувано на 16/11/2015 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 4 564 пъти

Бурният напредък на човечеството ежедневно води до удивителни иновативни открития, плод на изобретателните умове на учените и специалистите по света. Множеството екологични и климатични проблеми, с които се сблъскваме в наши дни, изискват много бърз и ефективен подход за опазване на природата и осигуряване на сигурност за човека. В този ред на мисли, строителството претърпява огромни промени в търсене на алтернативни, екологични и сигурни строителни материали, които да осигурят възможно най-добра протекция от природни бедствия, но същевременно - които не замърсяват околната среда.

Ще ви представим една изключително впечатляваща строителна иновация, открита от микологът Филип Рос - тухли, изградени от бързо растящи гъби. Ако тази уникална идея ви вдъхнови за вашия собствен дом, не се колебайте да потърсите най-добрите строителни специалисти!


Възникване на идеята за нечувания строителен материал

Микологът Филип Рос, години наред изследва интересното устройство на гъбите. Той наблюдава обстойно процеса на развитието им, по време на който се образува широка мрежа от тънки влакна, подобни на корени - те се наричат мицели. Тази част от структурата им не се яде, затова Филип се заема с разучаването на други варианти за нейната употреба.


Креативността ражда резултати

Филип започва да култивира гъбите, като им създава среда, в която да могат свободно да развиват мрежата си от плодни тела над повърхността. Това им позволява да абсорбират хранителни вещества, които са необходими за изграждането на плътна органична материя.

Виж още: 10 причини да използвате устойчиви материали


Реализирането на един амбициозен проект

Микологът отделя образуваната материя на малки съставни компоненти, които внимателно изсушава в специална стая, оборудвана с печки и вентилатори. А резултатът е удивителен! Крайният продукт представлява малки, леки и изключително здрави тухли. Рос споделя, че в процеса на изследване на гъбените тухли, екипът му открива, че тяхната устойчивост е в пъти по-висока от тази на бетона, с което се превръщат в перфектен строителен материал.


Здрава и стабилна структура, устойчива на пожар, плесен и вода

Освен стабилната структура на иновативния строителен материал, те се оказват напълно устойчиви на пожар и вода, и нещо повече - по тях не се образува плесен.


Изложение на първата конструкция

Първата конструкция, направена от гъбените тухли, е тази малка арка, която е предоставена за изложение в Сан Франсиско. Най-интересният факт за това изложение е, че гостите са били почерпени с ароматен чай, направен от парченца от арката! Рядко можем да си правим храни и напитки от материалите, които използваме за строителство, нали?

Виж още: С грижа за природата: Уникална хижа в селски стил


Строителен материал от ново поколение

Рос се надява да продължи да развива проекта си, за да създаде цяла сграда от този иновативен биоматериал. Амбициите му са съвсем реалистични и отварят врати към един нов свят, в който човекът се грижи за себе си и природата.

Ако сме успели да ви вдъхновим да ремонтирате или построите дома си по природо съобразен начин, потърсете най-добрите специалисти, които да ви помогнат с тази задача! А ако се колебаете в избора си, пуснете безплатна заявка при нас и ще получите конкурентни оферти от водещи професионалисти, като ще имате възможност да разгледате профилите на компаниите им и оценките, които са получили от своите клиенти.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта