Каква врата да изберете за вашата къща - стомана или фибростъкло?

Публикувано на 13/06/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 13/06/2022 | Видяно 794 пъти

Когато избирате входна врата или врата към задния двор на вашия дом, не само искате то да изглежда добре и да е сигурно, но и в идеалния случай ще бъде устойчиво и лесно за поддръжка. Но кое е по-добре? Ние ще ви покажем плюсовете и минусите на стоманата и фибростъклото. Дървените входни врати са класика и са популярни от години – заради класическата си красота и сравнително добра издръжливост. Те обаче изискват поддъжка, за да се гарантира, че ще издържат изпитанията на метеорологичните условия. Точно поради тази причина все по-често фибростъклото и стоманата стават популярни през последните години. От стил до здравина, цена, енергийна ефективност и други, от ключово значение е да разгледате всички опции, за да откриете кой от тези два вида врати ще бъде най-подходящ за вашия дом. Ако ви предстои смяна на вратите на дома ви, потърсете специалисти, които ще могат да ви съдействат в изпълнението на задачата.


Сигурност и здравина

Един от най-важните критерии, към които трябва да се придържате са здравината и сигурността на вратата. В този случай, сравнявайки двата материала, може да се каже, че стоманата е просто по-здрава от фибростъклото, което може да се напука. При удар със сила, стоманата ще се вдлъбне или деформира, но няма да се счупи. Стоманата предлага повече сигурност при лоши климатични условия, което я прави по устойчива от фибростъклото, или от класическите дървени врати. Така че няма да ви бъдат необходими уменията да поправите дупка или пукнатина в стоманената врата. Експерти казват, че стоманените врати са свързани с ненадмината сигурност и могат да издържат дълго във времето. Въпреки това, третирайте драскотините, тъй като може да доведат до ръжда.

Когато става въпрос за защита, фибростъклото е лек материал. Това го прави малко по-податлив на манипулиране. Стоманените врати от своя страна са с високо ниво на защита. Тяхната плътна, здрава природа издържа на почти всичко, както и са трудна „жертва“ за крадци.


Визия

Входната врата е вратата към вашия дом по повече от една причина. Тя създава тон за останалата част от къщата, защото е първото нещо, което посетителите забелязват след външната визия на вашия дом. Стоманата е привлекателна за мнозина, а и е възможно да се впише, както в модерна, така и в по-класическа естетика. Въпреки това не може да се отрече, че вратите с фибростъкло са по-красиви, като се предлагат в различен дизайн, цветове и често може да се срещнат и с материал, имитиращ дърво. Можете да избирате какъв да бъде завършекът на стъклото и каква да бъде неговата форма. Стоманените врати от своя страна са проектирани, така че да бъдат с удължен живот и по-високо ниво на ефективност. Те могат да бъдат боядисани в цвят по избор, с металически или матов финиш.


Поддръжка

Почистването на врати от фибростъкло е лесно. Просто забършете повърхността с мека и влажна кърпа, ако е необходимо да почистите прах и мръсотия. Може да използвате и машина за почистване с вода под налягане. В този случай е препоръчително да използвате най-ниската степен, за да не повредите фибростъклото.

Стоманените врати имат гладка повърхност, която лесно се почиства от прах и мръсотия. Не изплаквайте с маркуч, тъй като стоманената повърхност може да ръждяса. Ако вратата е надраскана, тя трябва да бъде пребоядисана, за да се предотврати ръжда.

Както фибростъклото, така и стоманата са опции за входни врати, които са лесни за поддръжка. Но е важно веднага да се погрижите за всякакви драскотини по стоманата, за да предотвратите ръждясване.


Енергийна ефективност

За енергийна ефективност фибростъклото просто не може да бъде победено. То се представя по-добре, както от дърво, така и от стомана, поради факта, че е с високо ниво на издръжливост. Високоефективен при предотвратяване на изтичане на въздух и спомага за понижаването на вашите сметки за отопление и охлаждане. В сравнение с дървото, стоманата е по-енергийно ефективна. Предазва от просмукване на въздух отвън и изпускането на този отвътре, което предотвратява повишаването на вашите сметки. Стоманата може да се нагорещи, когато е изложена на слънчева светлина и високи температури, което я прави малко по-малко ефективна от фибростъклото.

Въпреки че и стоманата и фибростъклото са енергийноефективни опции, фибростъклото превъзхожда стоманата в тази област, което го прави предпочитана опция при смяна на врати за много собственици на жилища.


Ценообразуванв и възвръщаемост

Вратите от фибростъкло обикновено са по-скъпи от стоманата, но по-евтини от дървените врати от висок клас. Но тъй като фибростъклото издържа по-дълго и е по-лесно за поддръжка от дървото и стоманата, много собственици на жилища го предпочитат. Фибростъклото дава на собствениците на жилища около 75% възвръщаемост на инвестицията.

Когато става въпрос за понижаване на разходите, стоманените врати нямат конкуренция. Основната стоманена врата е много достъпна и обикновено е най-евтиният материал за врати в сравнение с дърво и фибростъкло. Стоманата също така дава на собствениците на жилища около 90% възвръщаемост на инвестицията.

Стоманата е по-бюджетна в сравнение с фибростъклото и дървото, също така ви дава по-висока възвръщаемост на инвестицията. Но ако имате желание за повече различни визии, то фибростъклото предлага чудесни опции.

Ако ви предстои подмяна на външните врати, най-добре се консултирайте със специалист, който ще успее да ви посъветва какво е най-подходящо за вашия дом.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта