Как да създадем и поддържаме система за рециклиране вкъщи?

Публикувано на 16/08/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 16/08/2023 | Видяно 2 984 пъти

Рециклирането може понякога да е досадно и никой не обича да прекарва време в разделяне на пластмаси или да си спомня иконите за рециклиране, но то е важно. Въпреки че всички сме чували за трите "R" - Reduce (намаляване), Reuse (повторна употреба) и Recycle (рециклиране) - често не успяваме да ги приложим на практика.

Изборът на начин на живот с нулеви отпадъци е опция, но изисква голяма отдаденост. Предимствата за околната среда и за вашия портфейл обаче може да надхвърлят разходите. За щастие, съществуват методи, които правят рециклирането по-удобно, например чрез изграждане на ефективна и лесна за използване система за рециклиране. Тези методи ще ви помогнат да създадете система за рециклиране, която можете да спазвате, без да полагате твърде много труд ежедневно. Децата и другите членове на семейството също ще се стремят да участват в дейностите ви по рециклиране.


Колко често изхвърляте боклука?

Ако знаете вида на отпадъците, които създавате, и колко често се събират, ще ви е по-лесно да решите кои контейнери да вземете, дали имате нужда от допълнително място за съхранение и къде да поставите контейнерите. Отделете време, за да наблюдавате количеството и вида на отпадъците, които произвеждате, преди да решите какво да си набавите.

Поставянето на кошчето за отпадъци, които ще се рециклират, до това за общите отпадъци ще увеличи шансовете за рециклиране. Когато това не е възможно в пространството, с което разполагаме, опитайте се да намерите най-близкото място. Друг вариант е да разполагате с различни кутии или контейнери, които ви позволяват да разделяте преди изхвърлянето.


Компост и рециклиране в банята

Ползите от компостирането са безкрайни; използването на органични вещества за подхранване на почвата е напълно логично. Някои общини предлагат контейнери и торби за компост, които се събират в определени дни. В противен случай можете да го дарите на местни градинари и собственици на парцели или да го използвате за собствената си градина, ако имате късмета да разполагате с такава.

Докато повечето домакинства стават все по-добри в сортирането на кухненските си отпадъци, същото рядко се случва в банята. Добро решение тук е да имате два коша и в банята и да използвате единия за събиране на празни пластмасови бутилки и хартия, които могат да бъдат рециклирани. Ако искате да стигнете още по-далеч, започнете да мислите за използване на алтернативи без пластмаса - като сапун, твърд шампоан - или да си правите собствени.


Рециклиране на батерии и дарителство

Отделете малка кутия, в която да поставяте използваните батерии или дребни електроуреди. Те са силно токсични и трябва да се рециклират в специализирани контейнери. В повечето супермаркети вече има контейнери за батерии, така че ако държите кутията за батерии близо до торбите за покупки, това ще ви напомня да ги вземете със себе си, когато пазарувате.

Друга добра идея е да имате кутия за дарения, в която можете да поставяте дрехи, електроника и други предмети, от които вече нямате нужда, но които биха могли да бъдат полезни на други хора. Винаги е по-добре да държите всичко на едно място, вместо на различни купчини из дома си. По този начин винаги, когато знаете, че ще минете покрай местното бюро за благотворителност или контейнер за дрехи, можете да вземете всичко със себе си наведнъж.

Още статии на тема устойчиво развитие можете да намерите тук.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
83 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Гошко Покриви
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта