Как да изберем покривка за маса

Публикувано на 30/10/2016 от Нели Минчева | Последна редакция на 04/11/2016 | Видяно 31 023 пъти

Не гледайте на покривката за маса като на нещо, върху което сервирате чиниите. Тя е много повече от това и има свой самостоятелен живот. Когато е подбрана правилно, преобразява помещението, внася атмосфера и уют, стил и класа, ведро настроение и е изключително важен елемент от интериора.


Идеалните размери на вашата покривка

Стандартното правило за размера на покривката за правоъгълна или квадратна маса е висящата част на покривката да е около 40 см и да е еднаква от всички страни. За кръглите маси висящата част е малко по-къса – около 30 см. Това е така, защото при този вид мебели покривката се смъква по-лесно и се цели да не бъде застъпена по невнимание.

Колкото по-официален е поводът, по който сме се събрали около масата, толкова по-дълга става висящата част на покривката. Някои предпочитат дори покривката да стига до земята.


Когато идва кралицата на гости...

Да, когато у дома ще идват гости, обикновено се вади тежката артилерия. Внимателно подготвяте прибраните в шкафа снежнобели покривки, върху които нареждате изискани блюда, вина и десерти. При приятно и весело изкарване обаче често се случва да изпуснем, разсипем или разлеем нещо на трапезата.

Ето защо ще направите услуга на себе си и на гостите си, ако не използвате всеки път най-съвършено бялата и официална покривка, а сервирате върху такава, която е достатъчно стилна за случая, но не навява асоциации за аристократизъм и риск от необратимо съсипване на една от най-ценните ви вещи.

Вижте още: 6 изпитани трика за перфектно аранжиране на плато с разядки 


Романтична вечеря

Тук нещата са дори още по-сложни. От една страна ви се иска масата да е безупречна, но от друга – не бива да изглежда, че сте се престарали. Добър вариант е да изберете червена покривка и да добавите традиционните за подобни случаи свещи и декорации. Все пак внимавайте, за предпочитане е материята да не е твърде лъскава и претензиоцна, както и украсата да не е повече от храната.


Покривката в кухнята

В много домове всекидневното облекло на кухненската маса е предпазната мушама, която се почиства лесно и може да бъде намерена почти навсякъде на неособено висока цена. И в този вид покритие обаче има различно качество на продукта. Препоръчваме ви този тип мушами, в чийто състав има и процент текстил. Те са по-красиви, устойчиви и стабилни, като в същото време се поддържат така лесно, както и обикновените мушами.


За празнична атмосфера

Празниците в края на годината, настъпването на пролетта, Великден, Денят на детето и т.н. са страхотни поводи да разнообразим дома си. Включително с подбора на тематична покривка по случай специалните дати. Възползвайте се от тази допълнителна възможност за усмивка и добро настроение.

Вижте още: Елегантни декорации за една по-красива и приветлива кухня


Имате ли нужда от покривка?

Разбира се не е задължително да покривате масата, особено ако сте привърженици на изчистения стил, липсата на излишни вещи и орнаментика. Някои представители на този вид мебел са толкова изящно изработени сами по себе си, че една покривка всъщност би скрила чара им.

Ако масата ви е по-обикновена или пък искате да я предпазите от пакостниците у дома, при избора на покривка задължително помислете дали тя ще се съчетае добре с останалата част от интериора. Покривката може да бъде в цветовата гама на пердетата или на декоративните възглавнички на дивана ви например.

Ако обаче сте в ситуация да смятате, че нито една покривка не е в състояние да възвърне блясъка на старата ви маса, не губете време, а потърсете професионален дърводелец, който да изработи за вас нова качествена мебел или да възвърне живота на старата. Пуснете безплатна заявка за целта в нашия сайт и с вас ще се свържат доказали се мебелисти с конкретни оферти и срокове за изпълнение. В профилите на въпросните фирми в MaistorPlus ще откриете допълнителна информация за тях и ще си съставите обективно мнение за нивото на тяхната работа.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
ЛЕКС БИЛД
Цялостен ремонт, Варна
26 извършени проекта