Климатик през лятото - как да го използваме енергийно ефективно

Публикувано на 16/06/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 28/10/2019 | Видяно 11 400 пъти
Климатик през лятото - как да го използваме енергийно ефективно

Прогнозата за времето обещава 30+ градуса. Започваме да мечтаем за плаж, море, бронзов загар, ваканция. Заедно с тези безспорно примамливи екстри, обаче, лятото носи изтощаващите жеги, с които често трябва да се справяме у дома. В такива моменти климатикът, със своите охлаждащи функции, може да бъде истински спасителен пояс. Едновременно с комфорта от използването му, ни се иска и битовите сметки за електричество, в края на месеца, да ни изпълват с повече спокойствие. Последното е напълно постижимо, стига да знаем как да използваме климатик през лятото енергийно ефективно. Следва да се запознаем с няколко полезни съвета именно в тази насока. При необходимост от професионална помощ, е достатъчно да направите безплатна заявка към специалистите близо до вас.

Съобразете размера на климатика с квадратурата

Съобразете размера на климатика с квадратурата

Изберете климатик, чиято големина е съобразена с квадратурата на площта, която ще охлаждате. Прекалено малкият няма да успява да се справи със задачата си, а твърде големият, противно на очакванията, няма да постигне понижение в температурата по-бързо, а, напротив, ще работи неефективно. Най-добре е да обсъдите това със специалист преди крайната покупка.

Вижте още: 10 причини да използвате устойчиви материали

Изберете добре мястото на монтажа

Изберете добре мястото на монтажа

Препоръчително е климатикът да бъде монтиран на източна или северна стена от помещението, на по-сенчесто място, където няма концентрация на пряка слънчева светлина. Избере ли се твърде топла, южна точка, това сериозно би затруднило работата му.

Дръжте високите стайни растения далеч от климатика

Дръжте високите стайни растения далеч от климатика

Може и да изглежда странно, но в някои домакинства високите стайни растения - драцена, фикус, се използват, за да скрият климатика. Дори и да предположим, че има доза естетика в това, едно такова решение затормозява нормалното функциониране на уреда.

Вижте още: Как да си направим красиви саксии от празни опаковки

Регулярна поддръжка

Регулярна поддръжка

Известно е, че веднъж годишно техници правят профилактика на климатика. Следващия път, когато ги извикате, помолете ги да ви покажат как можете да си почиствате филтрите сами и го правете на всеки два месеца. Последното, разбира се, не отменя годишната техническа поддръжка.

Умерен режим на работа

Умерен режим на работа

За разлика от зимния режим на работа, през лятото не е добра практика климатикът да се оставя да работи цял ден. По-удачно е да използвате таймер, с който да нагласите включване на уреда два часа преди да се върнете от работа. Достатъчно време, за да се охлади добре помещението, същевременно е по-икономично.

Използвайте подходяща и разумна температура за охлаждане

Използвайте подходяща и разумна температура за охлаждане

Важно е температурата, която избирате за охлаждане на помещението, да е разумна и адекватна спрямо тази навън. Ако извън дома ви градусите са 30 +, няма да се отървете от жегите по-бързо, нагласявайки вътрешните на 18-19. Само излишно ще натоварите климатика си, а и почти сигурно ще се снабдите с настинка, плексит или и двете заедно посред лято. Температура в порядъка от 22-25 градуса е напълно достатъчна, за да се чувствате комфортно.

Климатик + таванен вентилатор?

Климатик + таванен вентилатор?

Ако сте си задавали въпроса дали е подходящо климатик и таванен вентилатор да работят едновременно и дали това е енергийно ефективно, отговорът е положителен. Вентилаторът помага, охлаждащият въздух, идващ от климатика, да се разпредели по-равномерно. 

Далеч от нагряващи уреди

Далеч от нагряващи уреди

Климатик и нагряващи уреди като телевизор, компютър, музикални уредби и други подобни не трябва да стоят прекалено близо едни до други. Уверете се, че има достатъчно разстояние между тях, за да им осигурите дълъг живот и вярна служба в дома ви.

А вие смело ли посрещате летните горещини? Ако ви е необходима допълнителна, професионална помощ, свързана с монтирането и поставянето на климатик, можете винаги да разчитате на професионалистите, регистрирани в MaistorPlus. Направете безплатна заявка, изберете начин на контактуване с изпълнителите, сравнете оферти и отзиви от клиенти, и изберете този, който съответства на вашите очаквания.

Обичаш темите за дома и интериора и създаването на онлайн съдържание е твоя страст? Ако искаш с твои публикации да станеш част от водещата медия за дома в България, започни с попълване на нашия въпросник!

Попълни въпросник